InnerNedMeer over Alexander Techniek:
Inleiding
'n gebruiksaanwijzing voor jezelf
Een lessituatie
Anders dan andere technieken
F.M. AlexanderKleine advertenties:

Gebruiksaanwijzing voor jezelf

door Loes Bredius en Frank Meulendijks

In deze bijdrage is de leraar een vrouw, de leerling een man

Als iemand lijdt aan chronische rugpijn, of andere klachten heeft over het bewegingsapparaat, komt hij vroeg of laat in aanraking met het medisch circuit en - als dat niets oplevert - wordt zijn klacht steeds vaker door een psycholoog ge´nterpreteerd als 'pijngedrag'.
Het gebeurt echter maar zelden dat de pijnklacht wordt gezien als het rechtstreeks gevolg van een onjuist aangeleerd dagelijks gebruik van het bewegingsapparaat. Terwijl dat zo voor de hand ligt!

Alexander Techniek: een kunde tussen genees- en gedragskunde.

Een onjuist aangeleerd dagelijks gebruik van het bewegingsapparaat veroorzaakt een chronische co÷rdinatiestoornis. Deze chronische co÷rdinatiestoornis is er op zijn beurt verantwoordelijk voor dat houdings- en bewegings'mechanismen' permanent uit hun relatieve balans zijn en dus chronisch oneigenlijk belast worden.
Zo'n chronische oneigenlijke belasting van houdings- en bewegings'mechanismen' kan pijnklachten veroorzaken, net als overigens chronische oververmoeidheid, ademhalingsproblemen, of andere indirect veroorzaakte gezondheidsklachten.

De oorzaak van de pijn - de verstoorde co÷rdinatie - is niet te zien op een r÷ntgenfoto of met behulp van welke geavanceerde scantechniek dan ook.

Anderzijds is het onredelijk de pijnklacht - wanneer deze veroorzaakt wordt door een motorische co÷rdinatiestoornis - psychologisch te interpreteren als 'pijngedrag'. Het kan bij een niet onderzocht en daarom onbekend aantal gevallen van chronische pijn zo zijn, dat er noch medische, noch psychologische oorzaken bestaan.

Het kan immers in deze gevallen zo zijn, dat iemand zijn lichaam dagelijks onjuist gebruikt. Als zo'n onjuist gebruik - onbewust en uit gewoonte - schade dreigt te veroorzaken aan het organisme is het goed als het lichaam een pijnsignaal uitzendt.

De manieren waarop mensen in hun dagelijks leven onbewust gewend raken hun complexe lichaam te gebruiken valt als studieobject noch binnen de geneeskunde, noch binnen de gedragskunde.

Alexander Techniek is daarom een kunde 'tussen' geneeskunde en gedragskunde.


Meer over de Alexandertechniek

Je hebt zojuist de in grijs weergegeven pagina gelezen. Kies een van de andere pagina's om meer te weten te komen over de Alexander Techniek:

Inleiding
'n gebruiksaanwijzing voor jezelf
Een lessituatie
Anders dan andere technieken
F.M. Alexander


Over de auteurs

Frank Meulendijks is gezondheidszorgpsycholoog.
Loes Bredius is leraar Alexander Techniek.
(c) Badhuisstraat 164, 4382 AP Vlissingen. Tel. 0118 410342.
E-mail: loesbredius@zeelandnet.nl
Webpagina: http://people.zeelandnet.nl/atbredius/


Meer in Dans, houding en beweging

'n gebruiksaanwijzing voor jezelf
Een lessituatie
Anders dan andere technieken
F.M. Alexander


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken