InnerNed


Kleine advertenties:

Aromatherapie en Bloesemtherapie - het verschil

Een artikel van Hans van Meteren  Over de auteur 
Over de auteur:[-]
Ik ben webmaster van InnerNed. Als je meer over me wilt weten kun je hier klikken.

In dit artikel proberen we uit te leggen wat het essentiele verschil is tussen Aromatherapie en Bloesemtherapie.

Elders op deze site vind je uitvoerige informatie over Bloesemtherapie en Aromatherapie. Het zijn twee echt verschillende therapieen, ook al verwisselen veel mensen ze.

Olie en water

Aromatherapie maakt gebruik van aan natuurlijk plantenmateriaal onttrokken oliën om gezondheid en een evenwicht te bevorderen.
Je kunt ze verdampen of in het badwater doen of ermee masseren.

Bij de Bloesemtherapie worden delen van planten en soms ook mineralen, soms na een voorbewerking op een speciale manier behandeld om er de energie uit te halen. Deze energie wordt voor geneeskrachtige toepassingen gebruikt. Energie zie je niet. Een flesje bloesemremedie lijkt een flesje water, meer niet.

In dit opzicht lijkt Bloesemtherapie, waarvan de Bachremedies het bekendst zijn, op Homeopathie. Het verschil tussen deze laatsten is heel in het algemeen gezegd dat de Bachremedies zich vooral richten op de geest en de homeopathie meer op het lichaam.

In een flesje aroma- of essentiele olie zit dus een tastbare, zelfs chemisch te analyseren olie.
In een flesje Bachremedies zie je niet veel meer dan water.

De werking van Aromatherapie is vaak makkelijker te bewijzen dan die van de Bachremedies: elke olie heeft immers een specifieke, te analyseren, samenstelling.
In een flesje bloesemremedies is wetenschappelijk niets bijzonders aan te tonen.

Daarmee is niets gezegd over de werking. Maar lees daarvoor de afzonderlijke bijdragen maar eens door.

Neus en mond

Aromatherapie ontleent zijn werking vooral aan de geur (= de vrijgekomen essentie) die de planten en de daaraan onttrokken oliën verspreiden. Aromatische oliën neem je maar zelden in; het is zelfs goed om uiterst voorzichtig te zijn met innemen. Eén druppel olie bevat een zó geconcentreerde hoeveelheid van de helende stof dat hij daardoor bij inname als gif kan gaan werken. Dat geldt niet voor alle oliën, maar laat je goed voorlichten!

Bij Bloesemremedies is het juist wel de bedoeling dat je ze inneemt. Ze ruiken niet, dus dat werkt niet. En de stoffen zijn zo verdund dat sommige ziekten veroorzakende stoffen nu juist een helende werking hebben. Grappig hè?

Zo, nu je hierover weer wat meer weet kun je kiezen welke methode je aanspreekt:


Maak je keuze


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken