InnerNedPsychologie:
Stoppen met roken
Beslissingen nemen
Gemakkelijk leren
het Enneagram
10 tips voor inspiratie
Angsten en nachtmerries
Grip op depressie
Zoeken naar je Levenslach
Schuldgevoelens
Spiegelogie
Piekeren
Verhef en word verheven
Over problemen heengroeien
Vergeving
Zelfmanagement
Zelfhulp (+ hints en tips)
Handanalyse
Pent'analyse

Psychotherapie en counseling:
Psychosynthese
Gestalttherapie
Neo Hypnotherapie
Voice DialogueZijnsorientatieKleine advertenties:

Beslissingen nemen

Kiezen hoeft niet moeilijk te zijn.

De angst om fouten te maken zorgt er vaak voor dat we moeilijk kunnen kiezen. Vooral als het om grote zaken gaat zoals: veranderen van baan, verhuizen, afbreken relaties etc. Maar ook als een beslissing schijnbaar kleine gevolgen heeft, zal het ons soms moeilijk vallen om de knoop door te hakken. We wikken en wegen vaak totdat we een ons wegen. Waarom? Omdat we bang zijn dat de verkeerde beslissing ons iets zal ontnemen: vrienden, status, geld of geliefden.

Een bijdrage van Ans RemmitsTer nagedachtenis aan Ans Remmits (1K)

Kwellend

Je kunt een beslissing nemen op een lijdende manier: moet ik dit doen of moet ik dat doen? Stel als ik dit doe en der dan dat gebeurt? Stel dat het anders gaat zoals ik denk? Wat als..
In al deze gevallen probeer je alle krachten van buitenaf onder controle te krijgen. Je wordt er haast gek van en om dat te voorkomen hak je de knoop maar door. Maar dan.
Dan beland je in een nieuwe fase: nadat je de beslissing neemt, kun je deze niet van je afzetten, omdat je bang bent dat je toch nog een vergissing hebt begaan. je blijft ermaar mee bezig : had ik misschien toch maar.....
En als dan alles loopt zoals je hoopte, voel je je even enorm opgelucht. Maar kort hierna maak je je alweer zorgen of de situatie niet zal omslaan. Stel nou dat ....

Met gemak

Stel je hebt de keuze tussen A of B. En ga ervan uit dat zowel de eerste als de tweede mogelijkheid je kansen bieden. Punt. Veroordeel of beoordeel niet. A heeft z'n goede en z'n slechte kanten, en B ook.

Elk pad is bezaaid met kansen. Waarschijnlijk vind je dit onwaarschijnlijk en ongeloofwaardig: Wat? Ongeacht de gevolgen? Wat als....
Achter deze vertwijfeling schuilt een gebrek aan zelfvertrouwen. Je kunt niet vertrouwen dat je het zult overleven, wat er ook gebeurt. Alles wat er op je weg komt, zul je uiteindelijk aan kunnen. Zelfs tegenstormen kunnen positief werken: je krijgt hierbij de kans je innerlijke krachten aan te spreken en te versterken.
Wat je ook kiest: A of B: je bent zeer zeker geen mislukkeling als iets je niet lukt. Je bent sowieso een succes omdat je het hebt geprobeerd.

Verstand of gevoel

Baseer jezelf zoveel mogelijk op je gevoel: dat is meestal wijzer dan het verstand. Dat blijkt vaak achteraf. Het is een misverstand te menen dat de logische keuze altijd de beste is. Je kunt namelijk iets over het hoofd hebben gezien, of iets niet kunnen voorzien op dat moment.
Daarentegen is het gevoel vaak de voorloper van de feiten: achteraf blijkt uit feitelijke gebeurtenissen dat het gevoel gelijk had.. ..Dat is ook mijn ervaring.

Na de beslissing

Als de beslissing eenmaal is genomen, laat alles dan los. Omdat je toch geen invloed op de toekomst kunt uitoefenen. Je hebt je best gedaan. En ga ervan uit dat je dat hebt gedaan waarvan je op dat moment, gegeven de omstandigheden, dacht dat het het beste voor je was. Maak je geen zorgen meer over een verkeerde beslissing: het belangrijkste is dat we weten wanneer er bijgestuurd moet worden.
En vergeet niet op twijfelmomenten gewoon te denken: nou en! Wat er ook gebeurt: ik red het wel!

Meer over dit onderwerp:

Meer psychologische onderwerpen:
Stoppen met roken
Beslissingen nemen
Gemakkelijk leren
het Enneagram
10 tips voor inspiratie
Angsten en nachtmerries
Grip op depressie
Zoeken naar je Levenslach
Schuldgevoelens
Spiegelogie
Piekeren
Verhef en word verheven
Over problemen heengroeien
Vergeving
Zelfmanagement
Zelfhulp (+ hints en tips)
Handanalyse
Pent'analyse


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken