InnerNedJouw bioritme berekenenKleine advertenties:

Bioritmen

Wat zijn bioritmen?

Vanaf het moment dat je wordt geboren ben jij, is ieder cel van je lichaam, onderdeel van een hele reeks van steeds terugkerende periodes (cycli, meervoud van cyclus). Deze cycli beinvloeden je op alle mogelijke manieren, vaak zonder dat je je daarvan bewust bent.
Deze cycli zouden er wel eens de oorzaak van kunnen zijn dat je je ineens, zonder aanleiding, veel beter of slechter voelt dan een tijdje daarvoor.

De Chinese geneeskunde kent ook bepaalde ritmen: in je lichaam zijn bepaalde energieen op bepaalde tijden van de dag extra actief of juist passief.

Bioritmen beinvloeden niet alleen je lichaam, maar ook je geest en je emoties.
De vier cycli zijn de lichamelijke, de emotionele, de intuitieve en de verstandelijke cyclus.

  • De lichamelijke cyclus duurt 23 dagen
  • De gevoelscyclus 28 dagen
  • De verstandelijke cyclus 33 dagen

Hoe werkt dat dan?

Als je wordt geboren start er een hele reeks cycli, waaronder die welke hierboven zijn genoemd. De eerste helft van zo'n cyclus heeft een stijgende lijn, op de helft daalt de cyclus om aan het einde op een dieptepunt te komen. Daarna stijgt de lijn weer.

Aan het begin, op het hoogte- of dieptepunt van een cyclus en aan het einde ervan heb je een "kritieke dag", wat dramatischer klinkt dat het in feite hoeft te zijn...
Een "kritieke dag" is een dag die van groter belang is in je leven dan andere.

Op een kritieke dag kan er vaak opeens iets veranderen in je leven.
Nou kun je een verandering toelaten of tegenhouden. Dus wat je met een kritieke dag doet, is vooral aan jezelf.
Veel mensen zijn bang voor verandering. Als jij ook zo in elkaar zit, belooft een kritieke dag natuurlijk niet veel goeds. Maar verandering hoeft niet altijd een bedreiging te zijn. Sterker nog: het is vaak het begin van een verrijking van je leven. Het kan je kansen geven om je leven net weer wat waardevoller te maken.

De lichamelijke cyclus

In de positieve fase van je lichamelijke cyclus voel je je goed, je conditie is opperbest, je bent enthousiast en kunt de wereld aan.
Als de lijn naar beneden gaat, is het alsof het allemaal maar niet wil lukken, je voelt je niet optimaal en het werk valt zwaar.
Op de dag dat je cyclus maximaal is (de zevende dag; een kritieke dag) zul je waarschijnlijk de beste presaties kunnen leveren. Op de 18e dag, ook een kritieke dag, zul je je alles behalve optimaal voelen. Neem die dag in acht, neem jezelf op die dag in acht. Ga mee met je ritme, en je zult er geen nadelige gevolgen van ondervinden.

Dat betekent niet dat je je moet opsluiten in je kamer, niets zou moeten ondernemen! Je bent gewoon niet in topvorm. Accepteer dat, maar doe verder gewoon wat je moet of wilt doen. Accepteer alleen dat je niet optimaal zult kunnen functioneren en forceer daarom niet.

Het zelfde geldt voor je gezondheid. Je zult in het negatieve deel van de cyclus bijvoorbeeld bevattelijker zijn voor koudjes, griep. Maar laat dat geen reden zijn om binnen te blijven: doe gewoon een sjaal om, ook al ben je dat normaal niet gewend.

De emotionele cyclus

Bij de emotionele cyclus gaat het vooral om je gevoelens, je gevoeligheid, de manier waarop je met anderen om gaat. Er is voorzover bekend geen verband met de menstruatiecyclus. De menstruatiecyclus verschuift in de loop van iemands leven; de emotionele cyclus blijft je leven lang gelijk.

Ook hier weer geldt, dat er schommelingen zijn. In dit geval speciaal in hoe je je emotioneel voelt. Deze cyclus geeft aan hoe je je tegenover anderen gedraagt, hoe je omgaat met ruzie, onenigheid, of je positief of pessimistsch bent en met zelfvertrouwen of een gebrek daaraan.

De verstandelijke cyclus

Hier gaat het om het denkvermogen, je gezonde verstand, je vermogen om dingen snel te doorzien en goede beslissingen te nemen. In de positieve fase ben je goed geconcentreerd en kun je snel en effectief studeren. In de negatieve fase gaat dat allemaal minder goed en als je in zo'n periode een examen moet doen, zou je je extra in acht moeten nemen: vroeg naar bed, zorgen voor een goede conditie. In zo'n periode zal het niet vanzelf gaan, maar ook hier: cycli zijn geen fatalistische gegevenheden: je kunt jezelf oppeppen. Verwacht alleen niet dat het van een leien dakje gaat.

Jouw bioritme

Er zijn talloze sites waarop je tegen betaling je bioritme kunt laten berekenen.

Ons eigen berekeningsprogramma is helaas momenteel terziele. We zijn op zoek naar een ander.


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken