InnerNed
Depressie
Inleiding
Symptomen
Oplossing
Ondersteuning
Je partner uit depressie halen

Psychologie:
Stoppen met roken
Beslissingen nemen
Gemakkelijk leren
het Enneagram
Angsten en nachtmerries
Grip op depressie
Zoeken naar je Levenslach
Schuldgevoelens
Spiegelogie
Piekeren
Verhef en word verheven
Over problemen heengroeien
Vergeving
Zelfmanagement
Zelfhulp (+ hints en tips)
Handanalyse
Pent'analyse

Psychotherapie en counseling:
Psychosynthese
Gestalttherapie
Neo Hypnotherapie
Voice Dialogue
ZijnsorientatieKleine advertenties:

Je partner uit depressie halen.

De partnerrelatie is een heel lastige (weet ik uit ervaring) met betrekking tot zoiets ernstigs als depressie. Het is een hele kunst om de manier van communiceren met je partner zo te houden dat alles soepel loopt: je wilt immers helpen, hebt ideeën over (een begin aan) een oplossing, en je wilt niet moeder/vader gaan spelen, wel therapeut zijn, maar ook weer niet therapeut zijn want je wilt ook partner zijn, toch een gelijkwaardige relatie hebben, en toch ook echt vordering maken en dus ook in beweging komen, etc.

Het unieke voordeel van partner zijn is dat je erg fysiek kan werken. Hiermee kan je liefde en steun directer inzetten dan een therapeut.

Doelmatige Aanpak

Houding:

Een heel simpel en werkbaar advies, is om zittend op elkaars schoot, elkaar te omarmen, borst tegen borst (met benen en armen om elkaar heen). Alleen al zo zitten voor 10 a 15 minuten per keer, een paar keer per dag, kan een grote hulp zijn in het openen naar jouw toe. Door de houding kan jouw liefde direct aankomen bij jouw partner. Afsluiten gaat veel moeilijker als je in elkaars armen bent.

Doen:

Vertel je partner van je liefde voor hem/haar op zulke momenten, ook voor het bange kind in je partner, ook voor het gekwetste kind in je partner, ook voor het kind wat het moeilijk heeft.
Daarna, vraag je partner om te delen wat hij/zij voelt, waar hij/zij mee zit, waar hij/zij pijn van heeft.

Als dat "lukt", zal je partner (een deel van) zichzelf openen en daardoor geŽmotioneerd worden/moeten huilen. Met het huilen kan het oplossen.

Het probleem bij depressie is het opgeven: dat de depressieve persoon de liefde voor zichzelf met zijn pijn en problemen heeft afgesloten. Niet het verdriet of de pijn is het probleem, maar juist de liefdeloosheid naar het kind in je partner dat die moeilijke gevoelens heeft.
Het doel is niet dat je partner gaat huilen, het doel is dat je partner zich opent, en weer gaat houden van de persoon die hij/zij alleen heeft gelaten met al die ellende (depressie is opgeven en ophouden te houden van jezelf).

Jouw rol

Als jij duidelijk maakt dat je toch van je partner houdt, dat het niet te erg is, dat je partner geen fouten kan maken die te erg zijn, dat jij zijn/haar problemen accepteert, dan kan je partner dat ook.

Jij moet over de grens heengaan van wat je partner te erg vind voor zichzelf, en je partner daar vertellen en laten voelen (liefde), dat jij wel van je partner houdt over zijn grens heen. Daarmee kan je partner heel snel wel weer gaan houden van zichzelf. Maar dan zit je partner met de zielige persoon die er was. En dan gaat je partner eerst dat voelen, en daarom komt het huilen. Op dat moment moet je niet toestaan dat je partner het wegslikt of wegdrukt, maar zorgen dat je partner zijn verdriet over dat stukje uithuilt bij jou.

Maak voelbaar duidelijk dat er geen enkele reden is om een streep door jezelf te zetten.

Negatief houvast doorbreken

Jij moet ook alle beweringen van je partner waarbij gesteld wordt dat je partner niet de moeite waard is of dat de problemen niet op te lossen zijn weerleggen. Je partner moet geen negatief houvast hebben om zichzelf in die put te houden.

Bij depressie is de put het probleem, niet de problemen zelf. De problemen zijn op te lossen. De put is uitzichtloos.

Hou je liefde voor je partner niet tegen omdat je denkt dat hij/zij er niet mee om kan gaan. Daar moet je partner maar aan leren wennen. Laat je partner niet in zijn eigen versie van de werkelijkheid, want die klopt niet en is niet positief. Je partner moet juist er niet omheen kunnen dat jij van hem/haar houdt.

Hou het open

Je moet goed opletten op wat er in je partner omgaat. Laat niet toe dat je partner zich afsluit voor jou of zichzelf. Confronteer je partner ook met de pijn en eenzaamheid die achter zo'n afstandelijke houding zit. Met het erkennen kan er heling plaats vinden. In het niet erkennen blijft de depressie voortgaan.

Als helpende is het belangrijk dat je bij je partner bent, dat je afdaalt in het gevoel en de vreselijke gevoelens ook voelt en je partner NIET afkeurt op zoín moment met die gevoelens, want dat doet je partner zelf al meer dan genoeg.


Over en in relatie tot depressie:

Inleiding
Symptomen
Oplossing
Ondersteuning
Je partner uit depressie halen
Keerpunt kennis: over problemen heen groeien


Verwante artikelen

Negatieve lessen
Negatieve conclusies confronteren
Psychological reversal


Meer psychologie

Stoppen met roken
Beslissingen nemen
Gemakkelijk leren
het Enneagram
Angsten en nachtmerries
Grip op depressie
Zoeken naar je Levenslach
Schuldgevoelens
Spiegelogie
Piekeren
Verhef en word verheven
Over problemen heengroeien
Vergeving
Zelfmanagement
Zelfhulp (+ hints en tips)
Handanalyse
Pent'analyse


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken