InnerNedOver buikdansen:
Inleiding
Dans, houding en beweging:
Buikdansen
Alexander techniek
Biodanza
Ismakogie bewegingsleer
Qigong, Tai Chi en meer
Tai Chi TaoKleine advertenties:

Geschiedenis en vormen van buikdansen

Men vermoedt, dat het buikdansen is ontstaan in India en dat het door de eeuwen heen door zigeunervolken verder is verspreid naar Spanje en Noord Afrika.
Van origine waren het tempeldansen, uitgevoerd door vrouwen ter ere van de "grote godin" en als voorbereiding op de geboorte, met veel bekkenbewegingen zoals op de knieŽn achterover geleund, de houding tijdens het baren uitbeeldend. Buikdans is nu een verzamelterm voor een scala aan oosterse dansen.

Een belangrijk uitgangspunt is de isolatie, het onafhankelijk bewegen van lichaamsdelen. In het westen is de Egyptische stijl het bekendst: de raqs sharki (oosterse dans), die uit drie groepen bestaat: de sha'abi, de baladi en de klassieke dans, alle gebaseerd op improvisatie.
De basis heupbewegingen zijn in grote lijnen het zelfde.

De sha'abi

De sha'abi: volksdans, is de dans van de ghawazi, de professionele zigeunerdanseressen, die dat generaties lang hebben overgeleverd.

Baladi

Baladi is de verstedelijkte vorm van de raqs sharqi die zich rond 1900 ontwikkelde in de ghetto's van Cairo; een dans van het volk, de boeren die naar de stad waren getrokken.

De klassieke sharqi

De klassieke sharqi is ontwikkeld door de awalim (geleerde vrouwen) aan de koningshoven en in de harems, in de Gouden Eeuw van de islam (7e tot en met de 10e eeuw). De awalim zongen, dansten, bespeelden muziekinstrumenten en droegen gedichten voor.

In de jaren '40-'50 beleefde de raqs sharqi een opleving door de bloei van de Egyptische filmindustrie met beroemde danseressen als Tahia Carioca, Samia Gamal en Naima Akif.

Tegenwoordig is het buikdansen een verzamelnaam voor allerlei dansen uit het Midden-Oosten, Noord Afrika, Turkije en is het enorm in populariteit toegenomen.

Het is algemeen gebruik een buikdanseres te belonen met geld dat ze vroeger op haar kostuum naaide. Van dit gebruik heeft de cabaret-danseres de muntengordel overgenomen.

Ook laat een bruidspaar zich graag fotograferen met de handen op de buik van de danseres, voor een kinderrijk huwelijk!

Dit was het over Buikdansen. Je kon hierover het volgende vinden:

Inleiding

Meer Dans, houding en beweging:

Buikdansen
Alexander techniek
Biodanza
Ismakogie bewegingsleer
Qigong, Tai Chi en meer
Tai Chi Tao


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken