Hoewel buikdansen misschien omgeven is met een zweem van erotiek, bedoeld lijkt om mannen te behagen, is het een puur vrouwelijke aangelegenheid.

Met het buikdansen wil een vrouw in de eerste plaats uiting geven aan de muziek en het ritme in haar eigen lichaam.

Buikdansen is ontwikkeld door en voor vrouwen. In landen waar het buikdansen is ontstaan en waar het wordt beoefend, wordt het vaak alleen voor vrouwen opgevoerd.

Buikdansen ìs erotisch, zeker. Maar misschien is het woord sensueel beter. Het is sensueel en hypnotiserend.

Symboliek en toepassing

De bewegingen willen die van een slang nabootsen. De slang is in vele landen het dier dat kracht en wijsheid symboliseert.

Zo bezien is het niet zó verwonderlijk, dat alleen vrouwen aan buikdansen doen ;-).

Sommige vormen worden ritueel in tempels beoefend, andere vormen zijn een voorbereiding op de bevalling; er zijn vrouwen die het buikdansen beoefenen als vorm van lichamelijke oefening, om hun vrouwzijn tot uitdrukking te brengen of puur om het plezier dat beweging kan geven.

Buikdansen is al meer dan 5000 oud.
De eigenlijke naam is Raksharki, wat ook de naam van de muziekvorm is waarop gebuikdanst wordt.

Baladi is een bepaalde vorm van buikdansen. Op z’n Engels uitgesproken lijkt het wel een beetje op het woord belly (buik). Dat, gecombineerd met de buikbewegingen, hebben Raksharki de naam buikdansen gegeven.

Iets voor jou?

Om te buikdansen is het vooral van belang dat je zelf kunt genieten (of wilt leren genieten) van je lichaam, de beweeglijkheid ervan en de gratie die het kan uitstralen.
Je hoeft geen speciale conditie te hebben en ook niet te voldoen aan het beeld van de ‚volmaakte vrouw‘.
Buikdansen doe je in de eerste plaats voor jezelf, om je vrouwelijkheid te ervaren en te beleven.
Het is ook niet nodig dat je lichaam in topvorm is. Buikdansen is een veilige manier van bewegen, zelfs of misschien juist, als je rugproblemen hebt.

Author

  • Hans van Eickel

    Hans van Eickel, onze gewaardeerde Fitness Expert uit het pittoreske Amsterdam, belichaamt de holistische ethos van InnerNed met zijn gebalanceerde benadering van dieet en rigoureus fitnessregime. Zijn expertise, vloeiend gearticuleerd in zowel Nederlands als Engels, overbrugt de kloof tussen diverse wellness-enthousiastelingen. Met een wereldwijde voetafdruk in verschillende fitness-evenementen, brengt Hans de lezers van InnerNed een blik op mondiale fitness-trends en de camaraderie binnen de wellness-gemeenschap.