InnerNedOver Qigong:
Inleiding
Bezielend en verstorend vuur
Chinese yoga?
Qigong en Taijiquan
Taiji Qigong?
Het ontstaan van de Qi Gong
Qigong literatuur
Meer over Qi GongKleine advertenties:

Chinese Yoga?

Klik in Internet Explorer op de link om de beschrijving aan of uit te zetten
Een bijdrage van
Sydney Leijenhorst
Dit is een bijdrage van Sydney Leijenhorst die de karate-school Ta Mo leidt.
De karate-school Ta Mo is gevestigd in Wageningen en beheert daar een eigen, sfeervolle oefenzaal (dojo). Hier kunnen de leden, voor een vaste prijs, meer dan drie keer in de week trainen onder deskundige leiding. Daarnaast is het voor gevorderden mogelijk om op eigen gelegenheid gebruik te maken van de oefenzaal.

Omdat nog maar weinig mensen de term qigong kennen worden naar buiten toe vaak tal van ondertitels gebruikt om de lezer uit te leggen waar het over gaat. Zelf gebruik ik vaak de term Chinese yoga, omdat yoga bekend is als vorm van meditatieve heilgymnastiek en dat is qigong ook. Alleen de principes en methoden zijn anders. Yoga is overigens een woord uit het Sanskriet, een Indiase taal.

Wat de meeste mensen hier in het westen kennen als yoga is afkomstig uit India. In veel gevallen gaat het dan om ‘hatha yoga’.

Het woord yoga is afgeleid van het woord ‘juj’, wat ‘juk’ betekent. Een juk is een gereedschap waarmee bijvoorbeeld ossen in een ossenspan bijeen worden gehouden, zodat ze bij elkaar blijven en dezelfde richting op gaan. Dat is in feite ook de bedoeling van de vele yoga vormen, of ze uit China, Japan, Tibet, India of waar dan ook vandaan komen. Met yoga, qigong bijvoorbeeld, probeer je, je verschillende wezensdelen bij elkaar te brengen en in één richting te leiden. Je zorgt er voor dat je als geheel beter functioneert, net zoals een kar met twee ossen beter werkt met behulp van een span, dan zonder. Daarbij kun je verschillende doelen voor ogen hebben. Dat kan gezondheid zijn, spirituele ontwikkeling, stress vermindering, meer psycho-fysieke kracht zodat je jezelf beter kunt verdedigen, enz.

Het Nederlandse woord dat het meest verwant is aan yoga of qigong, is ‘heilgymnastiek’.

Grofweg worden er vijf stromingen in de qigong onderscheiden. Hoewel er veel overlap is tussen deze vijf stromingen hebben ze toch ook duidelijk alle vijf verschillende doeleinden of methoden. De vijf hoofdstromingen zijn:

  1. Medische qigong (Chinese yoga voor algemene gezondheid of behandeling van specifieke aandoeningen  Noot 
    Toelichting:[-]
    Mensen die lange tijd qigong beoefenen en/of hier aanleg voor hebben, kunnen ook de Energie-huishouding van een ander reguleren door Energie-overdracht en wisselwerking. Dit wordt beschouwd als onderdeel van de medische qigong. Het wordt ondermeer buqi of waiqi liaofa genoemd.
  2. Martiale qigong (Chinese yoga als ondersteuning van vechtkunst training).
  3. Daoïstische qigong
  4. Boeddhistische qigong
  5. Confucianistische qigong.

Bij de laatste drie staat de spirituele ontwikkeling centraal, maar ook bij de eerste twee gaat men er vanuit dat hun doelstellingen niet bereikt kunnen worden zonder spirituele ontwikkeling. Over de Confucianistische oefening is weinig bekend.

Taiji qigong valt primair in de eerste categorie. Zoals vele oefenseries uit deze categorie is ze echter gestoeld op een Daoïstische levenshouding en bevat ze een aantal bewegingen uit de martiale qigong (taijiquan). De scheidslijn tussen de vijf hoofdstromen is dus niet zo scherp.


Meer over Qigong

Inleiding
Bezielend en verstorend vuur
Chinese yoga?
Qigong en Taijiquan
Taiji Qigong?
Het ontstaan van de Qi Gong
Qigong literatuur
Meer over Qi Gong


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken