InnerNedOver het christendom:
Omvallende dogma's
Zenmeester Jezus
Een cursus in wonderen

Besproken religies::
Christendom
Boeddhisme
Hindoeisme
De Islam
Soefisme
Taoisme
WiccaKleine advertenties:

Grensverleggend christendom

Deze rubriek als onderdeel van Religies, bestaat uit twee delen:

  • Een traditionele beschrijving van het christendom (komt binnenkort) en
  • Grensverleggend christendom (dit deel)

Grensverleggend christendom. Hoezo dat? Waarom? Waartoe?

Voor hen die vanaf hun jeugd in aanraking zijn gekomen met het katholicisme, het protestantisme en andere stromingen binnen het christendom willen we hier ingaan op een aantal vragen: wat betekent het christendom in een tijd van wetenschap, andere gewoonten en zeden, de invloed van andere godsdiensten en culturen, vondsten van oude teksten en een kritische mens?

Voor velen is de Bijbel het woord van God. Maar de mens... hoe zit het met zijn invloed op de teksten in het Boek?
Hoe 'houdbaar' is de Bijbel als je hem letterlijk neemt? Hoe zit dat met alle tegenstrijdigheden in het Boek? Welke invloed hebben de kerken in het verleden op de inhoud gehad? Wat is er in 2000 jaar christendom veranderd in wat Jezus heeft gepredikt?

We noemen deze rubriek "grensverleggend", omdat vondsten van oude teksten in Nag Hamadi en Qumran lijken aan te geven dat de universele boodschap van Jezus: onbeperkte en onvoorwaardelijke Liefde ervaren in je eigen hart, door de eeuwen heen is ingeperkt door dogma's en manipulatie.

De bedoeling is je te wijzen op literatuur en websites die de begrenzingen die daardoor zijn ontstaan in kaart brengen. Zodat je je erdoor kunt laten inspireren en er mogelijk weer ruimte ontstaat. Zodat ieder die dat wil zich kan blijven thuis voelen bij Jezus, zonder het onderhuidse gevoel dat er dingen niet kloppen.

Het is zeker niet de bedoeling om je in twijfel te brengen als je je in het traditionele christendom thuis voelt. Maar als er iets knaagt, iets onbestemds je zegt dat er in de traditionele kerken dingen zijn die misschien de kern van Jezus' boodschap niet (meer) raken, dan nodig ik je uit om verder te lezen.

Deze rubriek is gestart in mei 2002. We nodigen je uit om af en toe terug te komen, want een rubriek als deze is nooit echt "af". Je kunt deze pagina dan ook bij je favorieten zetten.


Grensverleggend christendom

Omvallende dogma's
Zenmeester Jezus
Een cursus in wonderen


Andere religies

Christendom
Boeddhisme
Hindoeisme
De Islam
Soefisme
Taoisme
Wicca


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken