InnerNedMinicursus Werken met dromen:
Inleiding
Interpretatietips
Droomgroepen
Soorten dromen
Droomwoordenboeken
Letterlijk interpreteren
Letterlijk of symbolisch?
Symboliek
Dromen interpreteren
InterpreterenBoeken over dromen

Kleine advertenties:

Dromen Interpreteren

door Wendy Gillissen

In de 12 jaar dat ik nu regelmatig met dromen werk, zijn me een aantal dingen opgevallen. Een daarvan is: er zijn geen algemeen geldende regels voor droominterpretatie, er zijn alleen richtlijnen die kunnen helpen het interpreteren makkelijker te maken.

Een voorbeeld: in de Gestalt benadering van droominterpretatie worden alle elementen uit de droom als symbolische delen van de dromer beschouwd. Auto’s, politieagenten, bruggen, huizen, de buurvrouw, allemaal vertegenwoordigen ze een deel van jezelf. Dit is een prachtige manier om naar je droom te kijken en deze kan veel inzicht en informatie opleveren.

Zo kan bijvoorbeeld het zenuwachtige balletdanseresje voor een deel van jezelf staan, dat nerveus is wanneer ze het gevoel heeft te moeten presteren, of de pesterige coyote voor de innerlijke ‘saboteur’: dat deel van onszelf waarmee we onszelf voor de gek houden en onze pogingen gelukkig te worden, frustreren (ik ben hem al vaak, in verschillende gedaantes, tegen gekomen).

De regel blijkt alleen niet altijd op te gaan. Het komt vaak voor dat een element uit een droom, bijvoorbeeld je baas, simpelweg letterlijk zichzelf voorstelt, je baas dus, of symbolisch staat voor je relatie met hem of haar, of iemand waar je nu mee te maken hebt die je op een bepaalde manier aan je baas doet denken.

Onze dromen houden ons op een unieke manier een spiegel voor en brengen ons op een heel creatieve manier, die iedere keer weer anders is, in contact met onze innerlijke wijsheid.


Meer in deze droomcursus

Inleiding
Interpretatietips
Droomgroepen
Soorten dromen
Droomwoordenboeken
Letterlijk interpreteren
Letterlijk of symbolisch?
Symboliek
Dromen interpreteren
Interpreteren


Over de auteur

Een bijdrage van Wendy Gillissen. Wendy Gillissen is psychologe en regressietherapeute. Zij geeft therapiesessies, droomgroepen en individuele begeleiding in werken met dromen, Tarot readings en astrologie consulten. Voor informatie: 015-2130086 en Wendy's Web


Meer over dromen

Vervolg dromen 1
Vervolg dromen 2
Dromen wat je wilt
10 delige droomcursus


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken