InnerNedMinicursus Werken met dromen:
Inleiding
Interpretatietips
Droomgroepen
Soorten dromen
Droomwoordenboeken
Letterlijk interpreteren
Letterlijk of symbolisch?
Symboliek
Dromen interpreteren
InterpreterenBoeken over dromen

Kleine advertenties:

De symboliek van dromen

door Wendy Gillissen

In het algemeen gebruiken dromen symboliek in de vorm van de metafoor:
een beeldspraak die berust op overeenkomst of gelijkenis tussen twee dingen. Oftewel: iets ‘staat voor’ iets anders, de overeenkomst tussen de twee dingen is het feit dat ze ergens op elkaar lijken.

De hele droom kan een metafoor zijn, of de afzonderlijke symbolen.

Een voorbeeld:
Je droomt dat je op een weg staat, die zich even verderop splitst in twee wegen.

Overdag heb je het gevoel dat je wat je levensweg betreft, voor een belangrijke keuze staat (bijvoorbeeld tussen twee banen, studierichtingen, verschillende manieren van leven, enz.)

Wanneer nu de droom het beeld van een kruispunt had gebruikt, waarvoor je stond te wachten, en in de ene richting staat het stoplicht op rood en in de andere op groen, dan zou de droom je kunnen vertellen dat je wat een van de twee keuzen het groene licht hebt, en dat de andere kennelijk geen optie is.

Of de droom laat je voor een kruispunt staan voor een rood stoplicht, waar je geld in moet gooien: misschien stel je het uit om een keuze te maken (je staat voor een rood licht) maar dat kost je energie (geld)!

Zo kan een lift een metafoor zijn voor iets dat je naar een hoger niveau kan brengen, een auto staan voor de manier waarop je je door je leven verplaatst, een auto zonder benzine een gebrek aan energie symboliseren en de behoefte om bij te tanken, rijden zonder rijbewijs het gevoel weergeven dat je iets aan het doen bent waarvoor je niet voldoende gediplomeerd bent, enzovoort.


Meer in deze droomcursus

Inleiding
Interpretatietips
Droomgroepen
Soorten dromen
Droomwoordenboeken
Letterlijk interpreteren
Letterlijk of symbolisch?
Symboliek
Dromen interpreteren
Interpreteren


Over de auteur

Een bijdrage van Wendy Gillissen. Wendy Gillissen is psychologe en regressietherapeute. Zij geeft therapiesessies, droomgroepen en individuele begeleiding in werken met dromen, Tarot readings en astrologie consulten. Voor informatie: 015-2130086 en Wendy's Web


Meer over dromen

Vervolg dromen 1
Vervolg dromen 2
Dromen wat je wilt
10 delige droomcursus


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken