InnerNedMinicursus Werken met dromen:
Inleiding
Interpretatietips
Droomgroepen
Soorten dromen
Droomwoordenboeken
Letterlijk interpreteren
Letterlijk of symbolisch?
Symboliek
Dromen interpreteren
InterpreterenBoeken over dromen

Kleine advertenties:

Droomsymbolen: letterlijk of symbolisch interpreteren?

door Wendy Gillissen

Als je een tijd bezig bent met dromen interpreteren, zul je merken dat je de symbolen in je dromen (mensen, voorwerpen, dieren enz.) op verschillende manieren kunt benaderen en interpreteren.

Soms symboliseert een droompersonage  zichzelf in je droom: Zo had ik een droom waarin ik met een vriendin van me langs de snelweg liep op een vluchtheuvel. Ik liet  haar liet zien, dat er twee wegen waren die ze kon nemen, en dat die wegen in feite wel dezelfde kant op gingen, maar toch waarschuwde ik haar dat het verschil uit zou maken voor de aard van haar reis welke weg ze zou kiezen.

In werkelijkheid had ik de vorige dag een gesprek met haar gehad, waarin ze vertelde dat ze voor een moeilijke keuze stond: een half jaar naar India gaan om ontwikkelingswerk te doen, wat ze een vriendin die graag wilde dat ze mee ging eigenlijk al min of meer beloofd had, een keus waar ze met haar hart niet helemaal achter stond, of niet gaan en na haar afstuderen proberen haar weg op een andere manier te vinden. Het leek haar dat het misschien voor haar leven niet veel verschil zou maken of ze nou 6 maanden naar India ging of niet.

In dit gesprek had ik het gevoel dat het belangrijk was welke keus ze zou maken, en leek het alsof ze met haar hoofd wel vond, dat ze best naar India kon gaan, maar dat het misschien niet zo’n goed idee was, omdat haar gevoel er niet in zat. Ik zei dit echter niet, omdat ik me niet met haar keuze wilde bemoeien. De droom liet echter duidelijk zien hoe ik erover dacht!

Soms symboliseert een droompersonage hoe je relatie met deze persoon is in de werkelijkheid, of hoe je je over deze persoon voelt:
Zo droomde een druk bezet therapeute, die steeds ‘s morgens vroeg wakker werd gebeld door een wat veeleisende cliŽnte, dat ze door een wat dik, verwend uitziend meisje op haar werk in een trapgat werd geduwd zodat ze een heel eind omlaag viel. Het meisje lachte, alsof het een leuk spelletje was. Toen de therapeute moeizaam weer omhoog was geklauterd duwde het meisje haar voor de tweede keer in het trapgat! Toen werd ze kwaad en zei: ‘Ik heb geen tijd voor dit soort spelletjes, ben jij gek, ik ben aan het werk!’ op dat moment veranderde het meisje in haar cliŽnte.

Zo werd ze zich ervan bewust dat ze het goed zat was om steeds aan de luimen van het meisje te voldoen.

Soms symboliseert een droompersonage of voorwerp een aspect van jezelf of je leven:
Zo staat een vriendin van mij die ik in m’n eerste studiejaar ontmoet heb (een meisje met veel gevoel voor humor dat goed om zichzelf kan lachen, waar ik altijd vreselijk veel lol mee heb), in dromen vaak voor het deel van mezelf dat altijd weer omhoog krabbelt in moeilijke tijden en overal de humor van in blijft zien en optimistisch blijft.

Ze verschijnt vaak in dromen waarin ik met de trein reis, en reizen met de trein symboliseert voor mij  vaak m’n studie: de trein is een gezamenlijk vervoermiddel met een vastgelegd traject, en ik reis altijd met de trein naar de universiteit.

Oshin, de kribbige kat van m’n ouders, staat vaak voor mijn eigen snel geÔrriteerde, kattige kant.

Cheetah, hun wat meer sullige, bange kat, treedt wel eens op in m’n dromen als ik me door m’n angsten heb laten leiden.

Droomsymbolen kunnen dus drie aspecten hebben:

  1. Ze staan voor zichzelf
  2. Ze laten zien hoe jij ze ervaart
  3. Ze staan voor een aspect van jezelf of je leven.

Vaak is het zo, dat mensen in je dromen die je overdag veel ziet, voor zichzelf staan, en mensen die je in het dagelijks leven zelden of nooit ziet, of niet persoonlijk kent (acteurs, bekende Nederlanders, enz.), en totale vreemden, voor een deel van jezelf staan, of voor een eigenschap van iemand anders uit je omgeving, maar dit is geen algemene regel. Dromen hebben de neiging zich niet aan algemene regels te houden!

Soms gebeurt het zelfs dat een droompersonage op twee of drie manieren tegelijk geduid kan worden.


Meer in deze droomcursus

Inleiding
Interpretatietips
Droomgroepen
Soorten dromen
Droomwoordenboeken
Letterlijk interpreteren
Letterlijk of symbolisch?
Symboliek
Dromen interpreteren
Interpreteren


Over de auteur

Een bijdrage van Drs. Wendy Gillissen. Wendy Gillissen is psychologe en regressietherapeute. Zij geeft therapiesessies, droomgroepen en individuele begeleiding in werken met dromen, Tarot readings en astrologie consulten. Voor informatie: 015-2130086 en Wendy's Web


Meer over dromen

Vervolg dromen 1
Vervolg dromen 2
Dromen wat je wilt
10 delige droomcursus


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken