InnerNedMinicursus Werken met dromen:
Inleiding
Interpretatietips
Droomgroepen
Soorten dromen
Droomwoordenboeken
Letterlijk interpreteren
Letterlijk of symbolisch?
Symboliek
Dromen interpreteren
InterpreterenBoeken over dromen


Kleine advertenties:

Droomsymbolen letterlijk interpreteren

door Wendy Gillissen

Robert Moss wijst in zijn boek ‘Droom Bewust’ op de noodzaak om dromen ook te ‘checken’ op een mogelijke letterlijke betekenis. Wanneer je bijvoorbeeld droomt dat je een auto-ongeluk krijgt op de A4, kan het belangrijk zijn niet alleen de mogelijk symbolische betekenis van een dergelijke droom (bijvoorbeeld: je werkt te hard en neemt te weinig rust; in de droom rijd je te hard en werken de remmen van je auto niet, waardoor je een ongeluk krijgt, oftewel je wordt ziek) te bekijken, maar de droom ook te zien als een mogelijke letterlijke waarschuwing. Een dergelijke droom kan een voorspellend element bevatten en je waarschuwen om op te letten of een of andere actie te ondernemen (bijvoorbeeld je remmen extra na laten kijken, een andere route nemen).

Een droom waarin er brand uitbreekt in je huiskamer zou betrekking hebben op een recente of onderdrukte uitbarsting van emotie, de noodzaak om een aspect van je leven (gesymboliseerd door de kamer waar de brand uitbreekt) grondig te herzien en alles eruit te gooien wat je groei niet meer dient (symbolische interpretatie).

In dit voorbeeld is de betekenis van de brand afhankelijk van de betekenis die je er als dromer aan verleent: voor de een is brand een gevaarlijk maar ook mooi natuurverschijnsel wat soms nodig is om schoon schip te kunnen maken, voor de ander is brand een bedreiging die veel angst oproept.
En dan zou een dergelijke droom ook opgeroepen kunnen zijn door het feit dat je onbewust zorgen maakt over brandgevaar, en kan hij wijzen op de noodzaak om bronnen van mogelijk vuurgevaar in huis te gaan inspecteren: een meer letterlijke interpretatie.


Meer in deze droomcursus

Inleiding
Interpretatietips
Droomgroepen
Soorten dromen
Droomwoordenboeken
Letterlijk interpreteren
Letterlijk of symbolisch?
Symboliek
Dromen interpreteren
Interpreteren


Over de auteur

Een bijdrage van Wendy Gillissen. Wendy Gillissen is psychologe en regressietherapeute. Zij geeft therapiesessies, droomgroepen en individuele begeleiding in werken met dromen, Tarot readings en astrologie consulten. Voor informatie: 015-2130086 en Wendy's Web


Meer over dromen

Vervolg dromen 1
Vervolg dromen 2
Dromen wat je wilt
10 delige droomcursus


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken