InnerNedMinicursus Werken met dromen:
Inleiding
Interpretatietips
Droomgroepen
Soorten dromen
Droomwoordenboeken
Letterlijk interpreteren
Letterlijk of symbolisch?
Symboliek
Dromen interpreteren
InterpreterenBoeken over dromen


Kleine advertenties:

Waarom ‘droomwoordenboeken’ (meestal) niet werken

door Wendy Gillissen

Er zijn veel verschillende ‘droomwoordenboeken’ in de boekhandel te vinden: boeken met lijsten van droomsymbolen en hun betekenissen. Veel mensen gebruiken deze om de elementen van hun droom in op te zoeken, en hopen zo te ontdekken wat hun droom betekent.

Het probleem met deze boeken is meestal, dat ze algemene betekenissen geven aan droomsymbolen (bijvoorbeeld: een hond staat voor trouw en toewijding) die vaak een voor de dromer juist heel persoonlijke betekenis kunnen hebben (bijvoorbeeld: je hebt een hekel aan honden, je bent vorige week nog door een herder gebeten, je vindt het maar agressieve dieren), die ook nog eens afhangt van de context van de droom, wanneer je de droom had, enz. Het maakt een groot verschil hoe de hond zich gedraagt in de droom, wat jij van die hond vindt, of het een Pitbull is of een schoothondje, enz.

Hoe kom je er wel achter wat een droomsymbool betekent?

Bij het onderzoeken van je droomsymbolen is het belangrijk te onthouden dat veel symbolen een persoonlijke betekenis hebben, die het makkelijkst kan worden gevonden door je een aantal dingen af te vragen:

  • 'Hoe zou ik dit symbool beschrijven aan iemand die er nog nooit van gehoord heeft?’, en vooral:
  • ‘Wat voor gevoelens heb ik bij dit symbool?’
  • ‘Hoe zou ik dit symbool kunnen beschrijven als deel van mezelf?’, en:
  • ‘Is er iets of iemand in m’n leven op wie de beschrijving van dit symbool van toepassing zou kunnen zijn?

Een voorbeeld:

Twee jaar geleden droomde ik dat ik een welpje, dat ik Simba noemde, (het leeuwtje uit de tekenfilm ‘de Lion King’) op straat tegenkwam en moest redden van een verdachte man die hem mee wilde nemen, doden en verkopen voor zijn pels.

De vorige dag had ik naar een ziekenhuis gebeld op zoek naar een stageplaats- maar niet meer teruggebeld omdat de man die ik aan de lijn kreeg, me een onaangenaam gevoel gaf.

Simba stond voor het deel van mezelf dat ik in veiligheid moest brengen door niet met onaangename mensen in zee te gaan, die me misschien alleen maar willen gebruiken om ‘geld’ uit te slaan (leeuwtje doden en pels verkopen): hier kwam ik achter door me af te vragen:

Vraag: Wie is Simba?

Antwoord: een dapper welpje dat (in de tekenfilm) zijn eigen weg moet gaan na een drama, verjaagd wordt door de slechterik en zich uiteindelijk niet door de slechterik uit zijn verleden laat intimideren, maar hem verslaat.

Vraag: Wat voor gevoel heb je bij Simba?

Antwoord: Ik vind hem lief, het is een stoer jong leeuwtje, en ik wil hem beschermen. In mijn horoscoop heb ik de Maan in het teken Leeuw en dat staat voor mij voor m’n intu´tie.

Vraag: Doet Simba je aan iets van jezelf of je dagelijks leven denken?

Antwoord: Ik heb ook een nare ervaring achter de rug: met m’n vorige stagebegeleider, de slechterik zeg maar. Daardoor voelde ik me gebruikt (om verslagen te typen), dat kostte me een hoop energie (hij verkocht me voor m’n pels) en ik werd er zelfs doodziek van (doodgeschoten).

In de droom bescherm ik Simba en breng hem in veiligheid, zodat de man hem niet kan pakken, oftewel: ik luisterde naar m’n intu´tie (Maan in Leeuw) en belde niet terug naar de stageplek maar zocht iets anders waar ik wel goed behandeld zou worden.

Meestal, wanneer je een symbool of deel van een droom voor jezelf duidelijk hebt kunnen omschrijven en contact hebt kunnen maken met de onderliggende gevoelens, volgt de herkenning van de betekenis ervan voor je dagelijks leven vanzelf. Je krijgt een soort ‘Aha!-gevoel’, het kwartje valt!


Meer in deze droomcursus

Inleiding
Interpretatietips
Droomgroepen
Soorten dromen
Droomwoordenboeken
Letterlijk interpreteren
Letterlijk of symbolisch?
Symboliek
Dromen interpreteren
Interpreteren


Over de auteur

Een bijdrage van Wendy Gillissen. Wendy Gillissen is psychologe en regressietherapeute. Zij geeft therapiesessies, droomgroepen en individuele begeleiding in werken met dromen, Tarot readings en astrologie consulten. Voor informatie: 015-2130086 en Wendy's Web


Meer over dromen

Vervolg dromen 1
Vervolg dromen 2
Dromen wat je wilt
10 delige droomcursus


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken