InnerNedMinicursus Werken met dromen:
Inleiding
Interpretatietips
Droomgroepen
Soorten dromen
Droomwoordenboeken
Letterlijk interpreteren
Letterlijk of symbolisch?
Symboliek
Dromen interpreteren
InterpreterenBoeken over dromen

Kleine advertenties:

Verschillende soorten dromen

door Wendy Gillissen

Je kunt verschillende soorten dromen onderscheiden. Je merkt vaak al met wat voor soort droom je te maken hebt aan de hand van het gevoel waarmee je eruit wakker wordt: angst, of opluchting dat het maar een droom is (nachtmerrie), een gewoon, alledaags gevoel (gewone, huis-tuin-en keuken droom), ontzag/ vreugde ('Grote' of archetypische droom), enz.

Hier volgt de beschrijving van enkele soorten dromen (en waarschijnlijk kun je zelf nog meer soorten dromen opmerken die hier niet genoemd worden):

1. Gewone ‘huis, tuin-en keuken dromen’

Hebben betrekking op gewone, alledaagse dingen. Vaak hebben ze betrekking op niet-ingrijpende gebeurtenissen van de vorige dag. Je verwerkt er ‘dagrestjes’ mee. Ze gaan vaak over kleine ergernissen, of dingen die je wel hebt geregistreerd maar niet bewust opgemerkt.

2. Verwerkingsdromen

In verwerkingsdromen verwerk je vaak gevoelens, emotionele conflicten, enz. van de dag of dagen voor de droom. Ze kunnen op meer of minder ingrijpende kwesties slaan.

3. Waarschuwingsdromen

Het woord zegt het al: dit zijn dromen die een waarschuwing bevatten. Deze dromen laten je bijvoorbeeld alvast zien wat de uitkomst van een bepaalde actie kan zijn, zodat je voordat je deze onderneemt nog eens goed kan overwegen of het nu echt wel zo verstandig is deze te ondernemen.

Er zijn ook waarschuwingsdromen die een voorspellend element bevatten. Op de een of andere manier ben je als dromer dan tijdens je slaap even in staat geweest om iets waar te nemen wat nog niet gebeurd is.

4. Nachtmerries

Nachtmerries zijn angstdromen. Ze hebben vaak de functie, je wakker te schudden en te wijzen op een conflict in je leven waar je mee om moet zien te gaan.

5. Dromen met buitenzintuigelijke waarneming (oftewel helderziende elementen).

Dit zijn dromen waarin de ene of andere vorm van buitenzintuigelijke waarneming voorkomt. Zo komt het voor dat mensen in dromen telepathisch contact hebben met anderen, die al dan niet ook aan het dromen zijn, een kijkje nemen in de toekomst, of het verleden, enz.

Het zijn vaak zeer heldere dromen, die een diepe indruk achterlaten. Het kunnen ook hele gewone dromen zijn, zoals in dit voorbeeld:

“Ik droom dat mijn baas me op dringende wijze vraagt of ik fulltime wil werken.

Toen ik werd aangenomen heb ik meteen gezegd dat ik parttime wilde werken, dat was belangrijk voor me in verband met andere verplichtingen, en daar ging hij toen mee akkoord. Als ik wakker word uit de droom vat ik hem op als waarschuwing en neem me voor om wat er ook gebeurt, assertief te zijn en bij m’n wens van parttime werken te blijven. De ochtend van de droom komt m’n baas naar me toe en vraagt me op een heel dringende manier, of ik toch echt niet fulltime wil werken. Omdat ik ‘gewaarschuwd’ was door m’n droom, kostte het me geen moeite om vriendelijk doch beslist te weigeren, iets waar ik anders beslist moeite mee zou hebben gehad!”

6. Lucide dromen

Dromen waarin je je bewust bent van het feit, dat je droomt en dat je het droomverhaal kunt sturen. Het komt vaak voor dat mensen zich in een droom bijna bewust zijn van het feit dat ze dromen: bijvoorbeeld doordat ze zien, dat iets in hun droom niet klopt (hé, dat kan niet, die man loopt zo door die deur heen!) of doordat ze hun droomlandschap herkennen uit een eerdere droom (ik ben hier toch al eens geweest in een eerdere droom?). Dit zou je pre-lucide momenten kunnen noemen.

7. Dromen over vorige levens

Soms komt het voor, dat mensen zich in een droom ervaren als een ander persoon, soms van het andere geslacht, in een andere tijd en op een andere plaats, waarbij ze de emoties en gedachten van deze persoon kunnen ervaren en een stuk levensverhaal mee-ervaren. Dit kunnen soms dromen zijn waarin een deel van een vorig leven naar boven komt. Wanneer dat het geval is, komt dat vaak doordat men met een thema of probleem dat men in een vorig leven ervaren heeft in de huidige tijd wordt geconfronteerd./p>

Een voorbeeld:

“Ik word overdag op mijn werk met een stukje oneerlijkheid geconfronteerd, en voel me gedwongen erin mee te gaan. Ik voel me er niet lekker over.

‘s Nachts droom ik, dat ik een jonge man ben in Cornwall. Het is in de 18e eeuw. Ik draag witte kousen, een kniebroek, zo’n ouderwetse jas uit die tijd, een wit hemd. Ik ben hem helemaal, ik ben me er niet van bewust dat ik eigenlijk een vrouw ben in 19-zoveel. Ik weet dat ik bedrog heb gepleegd: ik heb geprobeerd een stel piraten te belazeren om winst te maken. Helaas zijn ze er achter gekomen, en nu achtervolgen ze me, letterlijk. Ik word beschoten. De droom eindigt als ik in de rug wordt geschoten. Het doet geen pijn maar ik voel een enorme schok en wordt tegen de grond gesmakt. Terwijl ik sterf, voel me even tamelijk dom over wat ik gedaan heb! Maar ik kan het loslaten en sterf vredig.”

8. ‘Grote’ dromen

Dit zijn de soort dromen die plaatsvinden op belangrijke, beslissende momenten in je leven of in belangrijke perioden. Ze kunnen o.a. optreden in tijden van persoonlijke crisis (emotionele, spirituele, enz.), op momenten dat er belangrijke beslissingen genomen moeten worden die de rest van je leven kunnen beïnvloeden, of in tijden waarin je belangrijke persoonlijke transformaties doormaakt, door bijvoorbeeld de moed te hebben oude patronen te doorbreken en je eigen weg te volgen, na ingrijpende ervaringen. Soms krijg je een Grote droom op een moment dat je het niet zou verwachten, als een soort aansporing om de voor jou juiste weg te volgen.

De scheidingslijn tussen deze verschillende soorten dromen is natuurlijk maar kunstmatig: verschillende soorten dromen kunnen in elkaar overlopen, en dromen kunnen elementen van verschillende soorten dromen bevatten. Zo kan een ‘Grote’ droom voorspellende elementen bevatten, of verwerkingselementen. Een nachtmerrie kan overgaan in een ‘Grote’ droom. Een ‘Gewone’ droom kan overgaan in een verwerkingsdroom of voorspellende elementen bevatten, enz.

Het gaat er hier niet om dromen in hokjes te stoppen, maar meer om een gevoel te krijgen voor de thematiek van je droom, wat voor functie hij in je leven heeft, wat het doel is van je droom.


Meer in deze droomcursus

Inleiding
Interpretatietips
Droomgroepen
Soorten dromen
Droomwoordenboeken
Letterlijk interpreteren
Letterlijk of symbolisch?
Symboliek
Dromen interpreteren
Interpreteren


Over de auteur

Een bijdrage van Wendy Gillissen. Wendy Gillissen is psychologe en regressietherapeute. Zij geeft therapiesessies, droomgroepen en individuele begeleiding in werken met dromen, Tarot readings en astrologie consulten. Voor informatie: 015-2130086 en Wendy's Web


Meer over dromen

Vervolg dromen 1
Vervolg dromen 2
Dromen wat je wilt
10 delige droomcursus


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken