InnerNedMinicursus Werken met dromen:
Inleiding
Interpretatietips
Droomgroepen
Soorten dromen
Droomwoordenboeken
Letterlijk interpreteren
Letterlijk of symbolisch?
Symboliek
Dromen interpreteren
InterpreterenBoeken over dromen


Kleine advertenties:

Droomgroepen

door Wendy Gillissen

Het is heel goed mogelijk om in je eentje, of met een vriend of vriendin, met je dromen te werken. Wel heb ik gemerkt dat je eigen dromen interpreteren zonder hulp van buitenaf vaak moeilijk is, omdat je als het ware zo dicht met je neus op je eigen leven zit.

In groepen werken met je dromen heeft het voordeel dat je van veel meer verschillende invalshoeken naar je droom kan kijken.

Als droomgroepleider help ik cursisten bij het interpreteren van hun dromen, maar ik probeer zo weinig mogelijk voor hen te interpreteren. Het is juist de bedoeling dat je als cursist zelf leert je eigen symbolen te begrijpen. Het is een geweldige ervaring om plotseling in te zien waar een droom over gaat, of waar een afzonderlijk symbool op slaat!

Wel doe ik suggesties, net als de overige deelnemers. De dromer kan dan nagaan of deze suggestie voor zijn gevoel wel of niet ‘klikt’.

Ook wordt er in deze groepen vanuit gegaan dat er in principe geen vaststaande of algemene betekenissen voor droomsymbolen bestaan, hoewel het voor kan komen dat bepaalde universele thema’s door veel mensen op dezelfde manier verbeeld worden (archetypische thema’s).

Iedere dromer is een uniek individu met zijn eigen persoonlijke voorgeschiedenis, en heeft zijn droomsymbolen gevormd op grond van vaak zeer persoonlijke associaties. Bovendien hangt de betekenis van een gegeven droomsymbool af van de context van de droom en de actuele levensomstandigheden van de dromer.

Een van de leukste aspecten van droomwerk is dan ook erachter proberen te komen wat je eigen droomsymbolen betekenen, of zelfs een persoonlijk droomwoordenboek aan te leggen.

In de droomgroepen die ik organiseer wordt er op een speelse manier geoefend met verschillende technieken om dromen te interpreteren.
Het doel van de groep is om je in staat te stellen erachter te komen wat je dromen je te vertellen hebben. Ook leer je op deze manier anderen te helpen hun dromen zelf te interpreteren.

De Droomgroep is een echte doe-groep, de nadruk ligt niet op de theorie maar op het daadwerkelijk iets doen met je eigen dromen.
Bij de Droomgroep krijg je een syllabus met een overzicht van theoretici op het gebied van dromen in de twintigste eeuw, de laatste ontwikkelingen op het gebied van droomwerk, manieren om je dromen te interpreteren, voorbeelden en tips.


Meer in deze droomcursus

Inleiding
Interpretatietips
Droomgroepen
Soorten dromen
Droomwoordenboeken
Letterlijk interpreteren
Letterlijk of symbolisch?
Symboliek
Dromen interpreteren
Interpreteren


Over de auteur

Een bijdrage van Wendy Gillissen. Wendy Gillissen is psychologe en regressietherapeute. Zij geeft therapiesessies, droomgroepen en individuele begeleiding in werken met dromen, Tarot readings en astrologie consulten. Voor informatie: 015-2130086 en Wendy's Web


Meer over dromen

Vervolg dromen 1
Vervolg dromen 2
Dromen wat je wilt
10 delige droomcursus


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken