InnerNedIn dit artikel na de inleiding:
Kosten
Voorbeelden
Altijd actief geweest
Wat is er aan de hand?

Meer over Tai Chi Tao:
Tai Chi en Tao
Fibromyalgie en ME
Over Chi

Achtergrondinfo bij dit artikel: TCM

Je kunt informatie aanvragen over Tai Chi Tao bij Jan Kraak jankraak@castel.nlKleine advertenties:

Fibromyalgie en ME

Je hoeft er niet mee te leren leven

Klik op de auteursnaam voor meer informatie. Sluiten: ook weer op auteursnaam klikkenKlik op de auteursnaam voor informatie
Dit is een bijdrage van de Oostelijke groep van TaiChiTao leraren


Bij Fibromyalgie en ME gaat het om een energetische kwestie. Je moet beiden dan ook energetisch oplossen.. Dus niet met gymnastiek, medi-fitness, fysiotherapie, gewone massage en soortgelijke benaderingen. Het lichaam bestaat uit meer dan alleen maar spieren, longen en gewrichten.
Je lost de oorzaak niet op als je je daarop blijft richten.

Alles is namelijk energie. Bij Fibromyalgie en ME zijn de energieŽn verstoord, er lekt steeds energie weg, waardoor er een gebrek aan energie ontstaat. De energiereserve raakt op en wordt niet meer aangevuld. Dat heeft weer een storing in de bloed- en energiecirculatie tot gevolg en dus ook een gebrek aan een goede zuurstofverdeling. Alles heeft ook weer invloed op de hormonen en de organen. Het lichaam raakt in de war en er komen allerlei ongemakken bij.

Tai Chi Tao is er op gericht de disbalans om te zetten in harmonie. Zonder inspanning wordt tevens nieuwe energie opgenomen. De stresshormonen worden gekalmeerd. Alle technieken worden aan de cursist aangepast. Er wordt op geen enkele wijze energie verspild. Daarom werkt deze methode zo goed en zijn velen beter geworden. Je hoeft er dus niet mee te leren leven.

De tai chi tao-oefeningen zijn gemakkelijke energetische oefeningen, zacht en vriendelijk. De filosofie van Jan Kraak is 'wat je zacht en vriendelijk met je lichaam doet, komt als een zachte vriendelijke energie weer terug'. Het wordt ook zo in je centraal zenuwstelsel opgeslagen. Door de tai chi tao-oefeningen komt daardoor de ontspanning van binnenuit. Gespannen spieren worden niet van buitenuit bewerkt, door het werken met spieren en massage, maar door energie van binnenuit.

Onnodige kosten

De vermoeidheidsziekte ME kost jaarlijks 560 miljoen gulden. Dat kan nog wat worden, want de ziekte breidt zich nog steeds uit. Vergeten wordt dat er evenveel mensen aan Fibromyalgie lijden. Het bedrag kan men verdubbelen en dan kom je op 1120 miljoen per jaar. De Tweede Kamer wil een groot onderzoek naar ME en dat kost ook weer veel geld. De mensen met Fibromyalgie worden er niet bij betrokken. Het onderzoek is trouwens helemaal niet nodig. Fibromyalgie heeft dezelfde oorzaak en symptomen als ME.
De wetenschap weet nog niet wat de beide ziekten precies zijn en wat de oorzaak is. Het is heel simpel. Beiden zijn ergo-lytische kwalen want er is sprake van verlies aan energie. Er lekt energie weg, de weerstand wordt verzwakt en de hormoonhuishouding raakt verstoord. Met name de productie van serotonine en melatonine is van slag geraakt. Medicijnen helpen niet. Het is een energetische kwaal en de behandeling bestaat uit mooie zachte en vriendelijke technieken die geen energie vergen maar wel energie opleveren. Het wordt dus energetisch opgelost.

De Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren brengt al jaren mensen met ME en Fibromyalgie weer op de been. Verschillende zijn zelf docent Tai Chi Tao geworden. De miljoenen bedragen kunnen dus drastisch naar beneden gebracht worden. Behalve energie behoeft er dus ook geen geld verspild te worden.

Voorbeelden

Fybromyalgie is meer dan moeheid, pijn en ongemak. Het lichaam verkeert in disharmonie en de energieŽn zijn uit balans. Daardoor ontstaan bijkomende klachten, zoals bijvoorbeeld verminderde weerstand, slapeloosheid, slechte doorbloeding en zuurstoftransport, verstoorde leverenergie, zwakke nierenergie, darmklachten, hyperventilatie, hartkloppingen en nog veel meer ongemakken.
Bij ME zie je dezelfde oorzaken en symptomen.

Tai chi tao is een methode die zich overal bij kan aanpassen. Hij is ontwikkeld door Jan Kraak. Van 1986 tot 1998 gaf hij jaarlijks regelmatig gratis workshops in het landelijk vakantiecentrum voor reumapatiŽnten Groot Stokkert in Wapenveld. De workshops worden nu door Marretje Leenders uit Huissen verzorgd. Behalve mensen met reuma kwamen er ook mensen met fibromyalgie.

Tijdens het vijfjarig bestaan van de PatiŽntenvereniging voor FibromyalgiepatiŽnten in 1991 introduceerde ik geheel gratis tai chi tao voor ongeveer 800 bezoekers.

Ik heb toen ook de tai chi tao-docenten Martin Wessels en Ben Reeders om medewerking gevraagd. Nu zijn er meer tai chi tao-docenten die met groepen mensen met fibromyalgie werken. Het netwerk breidt zich gestadig uit.

Het mooie is dat er nu ook docenten zijn die zelf fibromyalgie of ME hebben gehad.
Ina Bolhuis uit Hoogeveen kon totaal niets meer doen. Haar huisarts stuurde haar naar mijn cursus tai chi tao in Zuidwolde. Hoe dat verder gegaan is heeft zij verteld in het blad Beter (december 1997). Hetzelfde verhaal kan Marga Veldkamp-Soen uit 't Harde vertellen. Haar huisarts wist geen oplossing. Ze kon niets meer en moest stoppen met werken. Door een voorlichtingsavond kwam zij in aanraking met tai chi tao. Het ging daarna steeds beter met haar, ze volgde enkele opleidingen tai chi tao en geeft nu zelf les, zowel aan mensen met fibromyalgie en ME als aan gezonde mensen en ouderen.
Thea Lagendijk uit Nieuwerbrug kampte ook jaren met fibromyalgie. Tai Chi Tao bracht haar weer op de been en nu geeft zij les. Hij doet nu met zijn vrouw Astrid in Suhr in Zwitserland, waar hij woont.

In een gesprek, dat Martin Wessels, Ben Reeders en Jan Kraak op 13 november 1996 met de bekende reumatoloog prof. Rasker in Enschede hebben gehad, zijn de resultaten die bij mensen met reuma en fibromyalgie met tai chi tao zijn behaald besproken. Ben Reeders was patiŽnt van prof. Rasker. Deze heeft Ben Reeders, die niet meer kon werken en zich zelf vrijwel niet meer kon aan en uitkleden, en in een rolstoel zat en op krukken moest lopen, door tai chi tao zien opknappen. Ben Reeders kon weer gaan werken en bekwaamde zich verder in tai chi tao. Nu is hij zelf docent tai chi tao.
Eerst enkele jaren in Enschede en omgeving en sinds augustus 1999 in Suhr in Zwitserland.

Cursisten van o.a. Ben Reeders, die ook bij prof. Rasker kwamen, knapten ook op. Ben Reeders was voor 100 procent afgekeurd.
Puur wetenschappelijk is er misschien nog niets bewezen, maar de resultaten met tai chi tao zijn verbluffend. In het gesprek zei de reumatoloog tegen ons: 'Fysiotherapie helpt niet bij mensen met fibromyalgie'.
Met mij is prof. Rasker het eens dat fibromyalgie en ME zusjes van elkaar zijn.
Prof. Rasker sprak zelfs van tweelingzusjes.

Altijd actief geweest

Zowel mensen met ME als fibromyalgie geven allemaal dezelfde reacties: 'ik ben altijd actief geweest', 'vroeger kon ik alles aan', 'vroeger heb ik het altijd druk gehad maar ik had er geen last van....' En toch is het lichaam ineens uitgeput.

Ten onrechte wordt fibromyalgie wel eens weke delen reuma genoemd. Dat kan tot verkeerde conclusies leiden.
Aan de hand van de vijf elementen energieleer kun je zowel bij ME als fibromyalgie het volgende analyseren: 1. stress; 2 aanmaak van teveel stresshormonen waardoor er geen rem is; 3. verzwakte nierenergie (houdt verband met stress); 4. door teveel stresshormonen verzwakt het bindweefsel (ook vermeld in het boek 'Radionica' over resonantietherapie/ David V. Tansley/De Driehoek): 6. door drukte onregelmatig of te vlug eten; 7. verstoring bioritme; 8. verminderde weerstand hierdoor; 9. verzwakte miltenergie waardoor onvoldoende afweercellen worden geproduceerd; 10. andere oorzaken die verband houden met de vijf elementen energieleer.

Tai chi tao speelt hierop in. De aanpasbare energie-techniekjes die geen inspanning vergen geven nieuwe energie, brengt op een kalme zachte aanpasbare manier het lichaam weer in beweging waardoor je mobieler wordt, herstellen de verstoorde energieŽn en vullen de opgeraakte energiereserve weer aan. Daarom hebben ook mensen met ME baat bij tai chi tao. Tevens verbetert je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Voorts leer je de dingen te relativeren en anders aan te pakken, zodat wat je doet geen onnodige energie meer kost.

Op zachte wijze worden blokkades weggenomen, nieuwe energie opgedaan en de uitgeputte energiereserve weer aangevuld.

Tai chi tao is zacht en energievol. Tai chi tao is gemakkelijker, toegankelijker, aanpasbaarder, zachter en directer dan andere methoden. Tao betekent: de open aanpasbare weg. Tai chi tao is een ongedwongen, rustige manier om nieuwe energie te krijgen, de harmonie in verstoorde energieŽn te herstellen, pijn te verlichten en weer beter te worden.

Ik geef u vier mensen die door fibromyalgie niet meer konden werken, geen stap meer konden verzetten en door tai chi tao er weer boven op gekrabbeld zijn, daarna weer aan het werk konden, en nu zelf les geven in tai chi tao.

Het zijn Marga Veldkamp-Soen, Tra 21, 8084 CW, 't Harde, tel. 0525-652753, mveldkamp@cybercomm.nl
Ina Bolhuis, Boerhavehof 26, 7909 AH, Hoogeveen, tel. 0528-263460 i.bolhuis@planet.nl
Thea Lagendijk, Weyland 7, 2415 BA, Nieuwerbrug, 0348-688055, thea.lagendijk@wxs.nl,
Mirjam Schuurman, Zuidlaarderweg 52, 9479 PS in Noordlaren, miriam@schuurman-23.myweb.nl.
Ook kunt u altijd met Jan Kraak bellen of mailen jankraak@castel.nl.

Tai chi tao is niet alleen heilzaam voor mensen met fibromyalgie en ME, maar ook voor ouderen, gehandicapten, kinderen, sportmensen, mensen met depressies, stress, RSI, whiplash, onrust, astma, onzekerheid, overactiviteit, hyperventilatie, kortom tai chi tao heeft vele mogelijkheden in zich.
Tai chi tao bestaat uit zachte, kalme korte techniekjes om de qi (chi), de alles omvattende energie te stimuleren.

Wat is er aan de hand

Alles is energie. Bij fibromyalgie en ME zijn er heel wat storingen en blokkades in die energie ontstaan. Vroeger hebben ze veel gekund, waren ze actief en konden ze alles aan. Daardoor zijn er veel stresshormonen aan-gemaakt. Daardoor blijft men actief. Voor het gevoel kan het allemaal. Todat het niet meer kan. Want het kost allemaal veel energie. Eigenlijk te veel. De stresshormonen blijven te actief en te lang in het bloed zitten, waardoor het bindweefsel verzwakt. Er ontstaan blokkades, waardoor de bloed- en energiecirculatie wordt verstoord, daardoor blijven afvalstoffen te lang in de spieren en het bloed zitten.

De milt- en leverenergie wordt verstoord. De milt zorgt voor de kwaliteit van het bloed, de aanmaak van afweercellen, de spijsvertering en de milt is verbonden met het lymfklierstelsel (voor o.a. ontgiftiging).
De lever is o.a. met de functie van de spieren verbonden, de lever slaat bloed op, maar door verstoring van de leverenergie is de afgifte van het bloed niet altijd optimaal. De weerstand van het lichaam wordt zwakker.
Eigenlijk begint het allemaal met het verzwakken van de nierenergie. Een goede nierenergie zorgt voor kalmte en beheersing. Een verzwakte nierenergie zorgt voor meer stress. Dat werkt weer door naar de lever, van de lever naar het hart, van het hart naar de milt, van de milt naar de longen en dikke darm......

Dit is de volgorde van de vijf elementen: water, hout, vuur, aarde, metaal.
Er ontstaan allerlei energetische blokkades waardoor allerlei bijkomende klachten ontstaan. Omdat het energetisch is weten artsen vaak niet wat er aan de hand is. Zij hanteren immers niet het natuurlijke proces van alles en niet de vijf elementen energieleer.

Tai chi tao zorgt door de rustige, langzame, korte en simpele energie-oefeningetjes die zijn gebaseerd op de vijf elementen energieleer, waardoor de energiestromen weer beter gaan functioneren. De bloedcirculatie wordt verbeterd en daardoor verbetert ook het zuurstoftransport.
De spieren krijgen daardoor ook meer zuurstof.
Afvalstoffen worden sneller afgevoerd, de organen gaan weer beter functioneren, je krijgt weer meer energie, de bijkomende kwalen slijten weg en elke keer voel je je meer opbloeien.
En alles gebeurt op een heel ongedwongen gezellige manier. We noemen het ook geen therapie, omdat iemand dan altijd als patiŽnt wordt aangemerkt en dat schept een afstand. Het is niet leuk om steeds in een patiŽnten- of slachtoffer-rol te verkeren en afhankelijk te blijven.

Tai chi tao is er ook op gericht u onafhankelijker te maken en zelfontplooiing te ontwikkelen. Kortom, tai chi tao is leuk om te doen. Een energetische kwaal dien je energetisch op te lossen

De belangstelling voor Tai Chi Tao groeit. Het besef groeit ook dat je een uitgeput lichaam ook zonder spierversterkende en uithoudingsoefeningen kunt verbeteren.
Er zijn ook energetische tai chi tao-oefeningen. Het is gewoon een kwestie van energie.
Nogmaals. Fibromyalgie is net als het vermoeidheidssyndroom ME een tekort aan energie. De nierenergie, de miltenergie en de leverenergie zijn verstoord. Het afweersysteem is verzwakt.
Fibromyalgie wordt onterecht weke delen reuma genoemd. Het heeft niets met reuma te maken. Dit verklaarde ook dr. Soerjanto, gepensioneerd revalidatie-arts tijdens een lezing op 27 oktober 1998. Hij stelt dat fibromyalgie niet onder de reumatoloog hoort te vallen.

Hij onderkent dat fibromyalgie wetenschappelijk niet te bewijzen is, maar dat je er vanuit moet gaan dat het wel bestaat.
Volgens Soerjanto lijken de ziekte van Lyme en ME op fibromyalgie.
Hij noemt fibromyalgie en ME een ergo-lytische ziekte. Een term uit de westerse geneeskunde voor gebrek aan energie. Ergo betekent arbeid of energie en lytisch betekent verlies aan.
Kortom: een tekort aan energie. Hij voegt daar aan toe dat verlies aan energie onzichtbaar is.
Over het verschil met reuma zegt hij 'bij reuma moeten vier verschijnselen aanwezig zijn: pijn, roodheid, warmte, zwelling'. Hij wijst er overigens op, dat je zowel fibromyalgie en reuma tegelijk kan hebben.

Geen medicijnen

Het is opmerkelijk dat Soerjanto verklaart, dat fibromyalgie niet met medicijnen te behandelen is. Hij stelt verder dat je gevoelig bent voor weersomstandigheden en dat de kwaal bij overbelasting verergert.
Soerjanto werkte ook op de Leidse universiteit. Hij wilde een onderzoek doen naar fibromyalgie, maar kreeg hiervoor geen gelegenheid. Bloedonderzoek naar afvalstoffen in spieren en het toepassen van acupunctuur mocht niet.

Wel weet hij dat enkele stoffen niet of onvoldoende aangemaakt worden, zoals serotonine. Voorts komt hij tot de conclusie dat er sprake is van een zuurstofblokkade in de spieren en een disbalans van de bloedvoorziening.
Belangrijk is zijn opmerking dat gewone en sportmassage niet goed is.
Niet goed zijn verder zwaar tillen, ramen zemen, strijken en andere spierbelasting. Je moet ook geen baantjes zwemmen.

Analyse

Deze analyse is in 1986 ook door mij gemaakt toen ik in aanraking kwam met mensen met fibromyalgie en ME. Aan de hand van de vijf elementen energieleer kon ik ook de energetische kant meer benadrukken en de gevolgen van het uit balans raken van het lichaam en zijn energieŽn.
Ik heb het energetisch benaderd vanuit de Chinese vijf elementen energieleer. De energievolle aangepaste oefeningen uit tai chi tao geven nieuwe energie en zorgen voor een betere doorbloeding en zuurstoftransport door de spieren. Voorts werken de vijf elementen versterkend en harmoniserend op onder anderen de nieren, lever en milt.

Het verbeteren van de nierenergie en de ontspanning zorgen er voor dat de stress uit het lichaam verdwijnt, het verbeteren van de milt zorgt er voor dat de weerstand en het immuunsysteem sterker wordt, de versterking van de leverenergie zorgt voor een betere werking van de spieren, pezen en het bindweefsel. De vloeiende rustige tai chi tao-oefeningen zorgen voorts voor een betere energie- en bloedcirculatie. Het feit dat de westerse geneeskunde de energetische kant en de vijf elementen energieleer niet als uitgangspunt neemt, heeft er voor gezorgd dat tai chi tao als middel ter bestrijding van fibromyalgie en ME moeizaam van de grond is gekomen.

Nog steeds worden de mensen met fibromyalgie en ME behandeld met willekeurige medicijnen, pijnstillers, met belastende bindweefselmassage, fysiotherapie en belastende oefeningen. Wat de massage en oefeningen betreft gaat men er ten onrechte van uit dat de spieren weer met versterkende spieroefeningen behandeld moeten worden en dat de longcapaciteit dient te worden verbeterd met oefeningen voor het uithoudingsvermogen.

Elke inspannende belasting moet je vermijden.
Men gaat er gewoon aan voorbij dat je spieren ook via de lever kunt verbeteren

en dat je je conditie ook zonder enige inspanning kan verbeteren.

De zachte vriendelijke manier dringt diep door in alle vezels en cellen van het lichaam en het zenuwstelsel. Dat geeft een energetische en zachte vriendelijke response terug. Niets wordt geforceerd. Je wordt weer doordrenkt met energie. Doordat je met energie en zachtheid werkt aan de hand van de vijf elementen energieleer neem je bovendien de oorzaak weg. Zoals gezegd, geldt dit ook voor het vermoeidheidssyndroom ME. Ook bij ME is er sprake van een ergo-lytische oorzaak.

Het is daarom onjuist de spieren te belasten want dat kost energie die je in feite niet hebt. Je kunt de spieren van meer energie en doorstroming voorzien zonder enige belasting. Met tai chi tao kun je zonder inspanning de spieren van meer bloed en zuurstof voorzien. Daardoor lossen ook opgehoopte afsvaloffen op. Bovendien zorgen vijf elementenoefeningen voor de lever voor verbetering van de spieren, pezen en bindweefsel zonder dat je de spieren daadwerkelijk gebruikt.
Het is een heel andere benadering en gedachtengang.
Het is daarom jammer dat instanties, artsen, reumatologen, fysiotherapeuten, enkele uitzonderingen daargelaten, deze uitgangspunten niet willen en zelf niet kunnen aanvaarden.
Het is heel erg belangrijk dat artsen en uitkeringsinstanties van de tai chi tao-methode op de hoogte zijn.

We worden er helaas voortdurend mee geconfronteerd dat patiŽnten met fibromyalgie en ME verplicht een training moeten ondergaan die veel te zwaar voor ze is.
Maar als ze weigeren en aangeven dat ze liever tai chi tao willen doen, dan wordt daar niet naar geluisterd. Dit ondanks het feit dat de patiŽnten duidelijk maken dat ze bij tai chi tao echt baat hebben. Ze krijgen vaak geen medewerking en dat is heel frustrerend. En ook jammer, want het alternatief is er.
Maar omdat steeds meer mensen de weg naar tai chi tao weten te vinden zal er vanzelf een doorbraak komen.
Het is de zachtheid en vriendelijkheid die zal overwinnen. Zo veel te meer mensen overstappen naar tai chi tao zoveel te meer docenten komen er.
Niet voor niets groeit de tai chi tao-methode zo snel.

Meer over Tai Chi Tao

Tai Chi en Tao
Fibromyalgie en ME
Over Chi


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken