InnerNedCommunicatie en relaties:
Kernkwadrantenspel
Lichaamstaal
NLP
Een gesprek beginnen
Je mening geven
Omgaan met conflicten
Assertiviteit
Omgaan met kritiek
Emotionele chantage
Emotionele intelligentie
Emotionele verbondenheid
Diagnose in relaties
Sprank communicatiemodel
Tweelingzielen en zielmaatjes
Spiritualiteit in relatiesKleine advertenties:

Een gesprek beginnen

Klik op de auteursnaam voor meer informatie. Sluiten: ook weer op auteursnaam klikkenKlik op de auteursnaam voor informatie
Met dank aan Studentenpsychologen


Voor je aan het "een praatje met iemand maken" begint is het zinvol om jezelf af te vragen: "Hoe vind ik dat ik een gesprek zou moeten beginnen ?"

Als je je erg gespannen voelt voordat je aan een gesprek begint bestaat de kans dat je jezelf te sterk onder druk zet door niet-realistische eisen. Veel mensen denken dat ze een eerste gesprek op een creatieve, unieke, originele of spontane manier moeten beginnen.

In werkelijkheid is dit niet nodig (en vaak zelfs niet functioneel). De meeste eerste gesprekken beginnen op een "veilige-clichématige" manier: een opmerking over de drukte, het lange wachten, het weer, een college, o.i.d..

In alle menselijke contacten is een opbouw te herkennen van algemene communicatie naar het geleidelijk en wederkerig toewerken naar een meer persoonlijke, directe communicatie. Het is dus heel functioneel als je jezelf en de ander de kans gunt om te bepalen of je contact met die ander wilt en op welke manier dat je dat contact wilt vormgeven (mate van persoonlijkheid of intimiteit).

Daarbij is het ook relevant om je te realiseren dat het meestal enige tijd vraagt voordat een gesprek met een onbekende op gang komt. Stiltes en verandering van onderwerp zijn daarbij haast onvermijdelijk; je kent elkaar nog niet en moet even zoeken voor je gemeenschappelijke interesses of onderwerpen vindt. Het feit dat het gesprek niet meteen spontaan, vloeiend verloopt, maar enigszins stroef op gang komt, hoeft dus geen signaal te zijn voor "Het lukt niet/loopt niet !".

Als je dus eenmaal een gesprek bent gestart dan kun je gaan bepalen of jij en de ander door willen gaan met het gesprek.

GUN JEZELF DE TIJD OM NA TE GAAN OF JE OOK DOOR WILT PRATEN MET DIE ANDER. Veel mensen hebben het idee dat, als ze eenmaal begonnen zijn, ze ook door moeten blijven gaan.

Diverse mogelijkheden om een praatje te beginnen

  • Een opmerking over een veilig onderwerp maken.
  • Een gesloten vraag stellen (Vind jij dit onderwerp ook zo moeilijk ?).
  • Een open vraag stellen (Wat vind jij van .......?).

Vragen en met name open vragen, nodigen over het algemeen meer uit tot een uitgebreidere reactie. Er is echter geen "beste" methode. Wat je doet hangt af van wat jezelf prettig vindt en hoe die ander daarop reageert. Dit blijft altijd een kwestie van uitproberen en bijstellen!

HET IS BELANGRIJK DAT JE LUISTERT EN KIJKT NAAR HOE DE ANDER REAGEERT !

De ander reikt je vanzelf nieuwe onderwerpen aan die een mogelijkheid bieden het gesprek voort te zetten of laat blijken dat hij/zij geen behoefte heeft aan een gesprek (of een gesprek op dat niveau).

Door naar de ander te luisteren en te kijken voorkom je dat al je aandacht gericht blijft op vragen als: "Wat moet ik nu zeggen ?". Als de ander reageert op een vraag zitten er in de reactie altijd verschillende onderwerpen waarop je kunt doorgaan. De vraag wordt dus:" Waarop wil ik verder ingaan ?".

Als je een stapje verder wilt gaan in het contact

Als je zou blijven hangen in het vragen stellen, gaat de ander zich ongemakkelijk voelen. Je maakt het gesprek persoonlijker door het geven van je mening/gevoel/opvatting over een onderwerp. Op deze manier stimuleer je meer openheid en zal de ander ook gemakkelijker over zichzelf praten.

Ook hier geldt: dit zal in een eerste gesprek niet altijd vlot lopen. Probeer bij het geven van je mening niet op de eerste plaats "goed, perfect of aardig" te zijn; alleen door zelf een risico te nemen in openheid, geef je de ander een stimulans dit ook te doen.

Aansluiten bij een gesprek dat al bezig is

Laat eerst aan je houding merken (dichtbij staan, aankijken) en een opmerking (Hoe is het ? Ik hoor dat jullie het hebben over....., dat is voor mij ook interessant ....) blijken dat je geïnteresseerd bent. Uit oogcontact en houding van de groepsleden blijkt of ze in eerste instantie een nieuwe gesprekspartner aanvaarden.

Kun je aansluiting vinden, luister dan goed en stel vragen. Je hoeft zeker niet snel een eigen mening te geven. Pas als je echt in het gesprek zit kun je reageren met je mening.

Blijkt een groepje erg gesloten te zijn, of wordt er over een persoonlijk onderwerp gesproken, dan kun je beter je energie op anderen richten.

Tekst: J. Haarbosch, studentenpsycholoog KU Brabant


Meer over Communicatie en relaties

Inleiding
Kernkwadrantenspel
Lichaamstaal
NLP
Een gesprek beginnen
Je mening geven
Omgaan met conflicten
Assertiviteit
Omgaan met kritiek
Emotionele chantage
Emotionele intelligentie
Emotionele verbondenheid
Diagnose in relaties
Sprank communicatiemodel
Tweelingzielen en zielmaatjes
Spiritualiteit in relaties


Met dank aan

Studentenpsychologen / Studieondersteuning
Specialisten in studie- en studentenproblemen


Tip

relatiepagina.nl


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken