InnerNedMeer over de Tjing:
Inleiding
De beste vertaling
I Tjing - de techniek
De juiste benadering
Tai chi symbool
Verandering en evenwicht


Andere manieren om jezelf te leren kennen:Tip: Een erg mooi site over de Tao: Tekens van leven

Kleine advertenties:

Hoe je met de I Tjing aan de slag gaat

Een artikel van Hans van Meteren  Over de auteur 
Over de auteur:[-]
Ik ben webmaster van InnerNed. Als je meer over me wilt weten kun je hier klikken.

Je wilt iets van de I Tjing horen over een probleem waarmee je zit: je weet niet wat te doen, hoe je iets aan moet pakken of wat jij van iemand of van een situatie zou kunnen verwachten.

Het stellen van de juiste vraag

  • Laat je vraag eerst op je in werken. Neem er alle tijd voor. Het is belangrijk voor je, anders raadpleegde je de I Tjing niet. Waarom zou je je dan haasten?
  • Stel je vraag zo concreet mogelijk.
  • Stel geen ja / nee vragen. De I Tjing kan niet veel met een vraag als: moet ik dat en dat boek kopen? Je vriend de I Tjing wil tijd voor je nemen, uitleg geven en daar past geen ja / nee vraag bij.
  • Verlaag je niet tot onzinnige vragen. Een vraag als "kan ik morgen schaatsen" midden in de zomer bij 40 Celsius is natuurlijk niet leuk. Zou je dat aan je beste vriend vragen?

Een voorbeeld van een goede vraag is: 'wat moet ik doen om', 'wat zal er gebeuren als ik' en dat soort vragen.

Ga vervolgens de muntjes gooien.

Met het gooien van drie muntjes (kies maar wat,  € 0,50 - stukken bijvoorbeeld) krijg je de sleutel tot het antwoord op je vraag.

Je gooit - nadat je de vorige stap hebt gezet en het met jezelf eens bent over de vraag - zes keer met drie muntjes. Die muntjes vallen of met de kop of met de munt voor je op tafel.

Afhankelijk van het aantal 'koppen' of 'munten' schrijf je een getal op (zie hieronder)
Dat getal correspondeert met een lijn, een hele lijn, een onderbroken lijn, of een (hele of onderbroken) lijn die op het punt staat in zijn tegendeel te veranderen.
Dat doe je zes keer. Je bent zo bezig een hexagram te maken. Het hexagram bouw je van beneden naar boven op.

  • Munt + Munt + Kop = 2 + 2 + 3 = 7 = een yang lijn, een hele, ononderbroken lijn
  • Munt + Kop + Kop = 2 + 3 + 3 = 8 = een yin lijn, een onderbroken lijn
  • Munt + Munt + Munt = 2 + 2 + 2 = 6 = een veranderende yin lijn: een zelfde lijn als een yinlijn, maar dan met een kruisje er doorheen of een punt (hier voor de duidelijkheid met een *) erachter.
  • Kop + Kop + Kop = 3 + 3 + 3 = 9 = een veranderende yang lijn: een yanglijn met een rondje erdoorheen of een punt (hier voor de duidelijkheid een *) erachter.

In zes keer gooien met drie muntjes is je hexagram klaar en heb je de sleutel tot het antwoord op je vraag in handen.
In je I Tjing staat een tabel, daar zoek je nummer van het het hexagram in op en verderop in het boek vind je dan de tekst die daarbij hoort: het antwoord op je vraag.

De eerste stap is gezet... nu vind je jouw hexagram

Zo ziet een willekeurig hexagram er uit:

*

Dit is hexagram 25, "het Onverwachte".

In het hier gegeven voorbeeld zal de derde lijn (we lezen van beneden naar boven) veranderen (aangegeven door het sterretje *). Er ontstaat dan een nieuw hexagram, waaruit je kunt aflezen hoe de situatie zich zou kunnen ontwikkelen. De yinlijn op de derde plaats verandert in yang. In dit voorbeeld zou dus het vorige hexagram 25:

*

veranderen in hexagram 13:

Hexagram 13 heet "Gemeenschap met mensen".

In een goed I Tjing boek vind je de uitleg die bij de hexagrammen hoort. Zo kun je niet alleen inzicht in het heden krijgen, maar ook advies voor de toekomst.

Hou je aandacht bij je vraag tijdens het gooien....

Van belang is, dat je tijdens de opbouw van het hexagram je gedachten bij je vraag houdt. Probeer je zo min mogelijk door de techniek te laten afleiden.

Een goede manier - mij bevalt die tenminste uitstekend - is gewoon op te schrijven wat je gooit: kop - kop - munt; kop - munt - munt; munt - munt - munt enzovoort. Pas als je zes keer hebt gegooid maak je je los van je vraag en zoek je in alle rust het hexagramnummer op.
Nogmaals: bouw het hexagram van beneden naar boven op.

De betekenis van de gevonden hexagrammen zoek je op in je I Tjing.

Een 'open mind'.....

Stel je dan open voor het antwoord. Probeer niet gefixeerd te zijn op een pasklaar verhaal of op wat je als antwoord verwacht.
De I Tjing geeft je soms in bedekte termen antwoord op je vraag. Het is dan van belang dat je, net als bij het stellen van je vraag, de tijd neemt om het antwoord op je te laten inwerken. Probeer in de uren, de dagen die komen het antwoord te verbinden met je vraag of met dingen die je meemaakt. Als je dat doet krijgt het antwoord langzaamaan een betekenis voor je en kun je er wat mee.


Meer over de I Tjing

Inleiding
De beste vertaling
I Tjing - de techniek
De juiste benadering
Tai chi symbool
Verandering en evenwicht


Andere manieren om jezelf te leren kennen

Astrologie
Enneagram
Kernkwadrantenspel
de rubriek Psychologie


Tips en aanverwant

Huub Fleuren biedt je op zijn site de complete I Tjing ter raadpleging aan!!
Jouw online I Tjing!


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken