InnerNedOver intu´tie:
Inleiding
Waarom intuitie belangrijk is
Je intuitie ontwikkelenKleine advertenties:

Kun je je intu´tie wel ontwikkelen? En hoe dan?

Een artikel van Hans van Meteren  Over de auteur 
Over de auteur:[-]
Ik ben webmaster van InnerNed. Als je meer over me wilt weten kun je hier klikken.

Intu´tie laat zich niet dwingen, maar je kunt wel een besluit nemen (op) je intu´tie te vertrouwen, ervoor open te staan.

Je kunt je leven een beetje aanpassen om er ruimte voor te maken.

Je levensstijl is belangrijk

Je lichaam

Hoewel je met pillen, poeders, vitaminen en mineralen je lichaam een beetje kunt bijvoeden, moet je je er niet teveel van voorstellen als het om de ontwikkeling van je intu´tie gaat.

Zaken als alcohol, nicotine en verdovende middelen kunnen je waarneming, denken en voelen zelfs verminderen. Niet echt bevorderlijk voor je intu´tie, zeker niet als je door drinken, roken en blowen nog allerlei afleidende lichamelijke klachten krijgt ˇˇk.

Je geest

Veel praten helpt je intu´tie niet echt: stilte geeft haar de mogelijkheid om naar buiten te komen. Stilte betekent niet alleen de afwezigheid van geluid: innerlijke stilte, rust, ontspanning zijn even belangrijk.
Verder is een open houding erg belangrijk: als je vastzit in gewoontepatronen, in vooroordelen, leg je jezelf aan banden en kan de intu´tie er niet uit.

En het vraagt in zekere zin om kracht: als je je te gemakkelijk laat be´nvloeden, niet doelgericht bent, vindt de intu´tie geen weg om overheen te gaan. Hoogstens een mul zandpad, waar het zich zwoegend een weg over moet zien te banen.

Het belangrijkste is, dat je stevig, rustig, stabiel, helder, uitgerust bent.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is intu´tie dus niet iets zweverigs.

Maar als je diep in jezelf kijkt, weet je hoe belangrijk het is om ontspannen en evenwichtig te zijn. Ontspanning en evenwicht bevorderen de intu´tie, omdat er dan ruimte voor is. Alle ruimte die werd ingenomen door emoties, angsten, vermoeidheid e.d. staat dan je intu´tie ter beschikking.

Zoals je elders op InnerNed kunt lezen zijn er vele mogelijkheden om aan ontspanning te werken (gek hŔ, dat klinkt wel tegenstrijdig): yoga en meditatie bijvoorbeeld, maar ook T'ai Chi, vakantie, lekker vroeg naar bed, een fijn boek en dergelijke.
Een andere manier om je intu´tie te ontwikkelen is door het raadplegen van de I Tjing, de Tarot en dergelijke. I Tjing en Tarot vertellen je wat er in je onderbewuste leeft en daar komt je intu´tie ook vandaan: uit die grote bron van wijsheid binnen in je.

En dan...

Je mediteert, doet aan yoga, drinkt en rookt niet meer.... dan komt de intu´tie?
Misschien, maar misschien ook niet.
Lichamelijke en geestelijke zorg voor je eigen welzijn zijn randvoorwaarden, maar het belangrijkste blijft toch, dat je intu´tie kunt zien als een normaal, aan ieder mens gegeven vermogen tot innerlijke wijsheid. Dat je van daar uit vertrouwen krijgt in het bestaan en de werking ervan en dat je oefent om je gevoeliger te maken voor je intu´tie.

Een heel leuke en inspirerende manier om je intuitie te oefenen is de volgende:

Ga er eens vanuit dat je al heel intu´tief bent. Als de telefoon gaat ben je even stil van binnen en je weet wie het is, of als je opneemt, weet je waarover het zal gaan. Als je een jurk of computer in de etalage ziet weet je, als je even stil bent, dat je hem nu niet moet kopen, omdat hij straks in de uitverkoop is en dergelijke.
Je ziet iemand waarmee je een eerste afspraak hebt, bent even stil van binnen en je weet wat voor iemand het is, wat zijn of haar houding zal zijn en dat soort dingen meer.

Maar pas wel op: juist als het om mensen gaat is het goed erop te letten dat je je vooroordelen niet met je intu´tie verwart.

Waarschijnlijk klopt niet alles wat je zo "voorvoelt", maar daar gaat het in het oefenstadium ook niet om: het gaat erom, dat je je ontvankelijkheid traint. In wezen gaat het daarbij om aandacht, geconcentreerde aandacht voor wat er om je heen gebeurt.

Bij dat alles kun je je dan proberen te realiseren, dat jij, je lichaam, je geest, je gedachten en je daden, allemaal eenzelfde energie zijn. En dat niet alleen: het is daarnaast dezelfde energie als van degene die belt en hßßr gedachten, of van de verkoper in die kledingzaak die weet dat de jurk de uitverkoop in gaat.

Jij bent deel van dat grote geheel en waarom zou je dan niet weten wat er aan de hand is?

Misschien kun je je niet zo 1, 2, 3 een voorstelling maken bij dat 'deel zijn van een geheel', maar dat wordt elders op deze site uitgelegd.


Intu´tie

Dit was het over intu´tie. Je kon hierover het volgende lezen:

Inleiding
Waarom intuitie belangrijk is
Je intuitie ontwikkelen


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken