InnerNedMeer over kernkwadranten:
Kernkwadranten (vervolg)

Communicatie en relaties:
Inleiding
Kernkwadrantenspel
Lichaamstaal
NLP
Een gesprek beginnen
Je mening geven
Omgaan met conflicten
Assertiviteit
Omgaan met kritiek
Emotionele chantage
Emotionele intelligentie
Emotionele verbondenheid
Diagnose in relaties
Sprank communicatiemodel
Tweelingzielen en zielmaatjes
Spiritualiteit in relaties

de rubriek Psychologisch

Andere manieren om jezelf te leren kennen:
Dit artikel is gebaseerd op het boek "Bezieling en kwaliteit in organisaties" door Daniel Ofman, uitgegeven bij Servire. In dit boek wordt dieper ingegaan op kernkwaliteiten en kernkwadranten.
Voor plaatsing van dit artikel heb ik uitdrukkelijk toestemming van de auteur verkregen.

Kleine advertenties:

Kernkwaliteiten, kernkwadranten en het kernkwadrantenspel

Zoals er geen enkel blaadje aan een boom hetzelfde is, zo is ook geen mens hetzelfde.

En van de boeiendste, noodzakelijkste maar ook moeilijkste bezigheden in jouw leven, is inzicht te krijgen in jezelf. Om jouw eigen krachten en mogelijkheden te leren kennen en te kunnen toepassen in je werk en in je relaties.

In dit artikel vind je een uitleg over een manier om dat inzicht te krijgen op een serieuze, maar ook speelse manier. Vooropgesteld dat je respect hebt voor jezelf en de ander met wie je dit aangaat, en vooropgesteld dat dat respect wederzijds is, kun je op wonderbaarlijke wijze een stapje dichterbij komen naar zelfkennis en betere relaties.

Wat zijn Kernkwaliteiten?

Een kernkwaliteit is een uitdrukking van jouw wezen (jouw kern). Een kernkwaliteit bezielt je, geeft je inspiratie, vleugels. Je kunt er goed mee overweg. Een kernkwaliteit is niet in de eerste plaats een eigenschap, maar eerder een mogelijkheid waarop je je kunt afstemmen.
Net zoals de geluidskwaliteit van de radio bepaald wordt door de zuiverheid waarmee je hem op de goede golflengte hebt afgesteld, zo ben jij op je best als je bent afgestemd op jouw kernkwaliteiten.

De kernkwaliteit is typisch iets voor jou. Het is jouw specifieke kracht die altijd aanwezig is.. je kunt hem niet uit- of aanzetten, maar wel verborgen houden.

Laat ik voor het vervolg eens aannemen dat jouw kernkwaliteit Daadkracht is. Het is maar een voorbeeld, en je kunt méér dan één kernkwaliteit hebben.

In de kernkwaliteit "daadkracht" voel je je opperbest. Je bent een doorzetter en waarschijnlijk verlang je dat ook anderen dat zijn. Je voelt je er zó goed bij, dat je te pas, maar helaas ook te onpas, van die kwaliteit gebruikt wilt maken.

Een zon- en schaduwkant. De valkuil

Iedere kernkwaliteit heeft een zon- en een schaduwkant. Die schaduwkant is jouw valkuil. Die valkuil is niet het tegenovergestelde van je kernkwaliteit (dus in het voorbeeld niet: passiviteit tegenover daadkracht), maar een doorgeschoten kwaliteit, teveel van het goede: drammerigheid, in dit geval. Jouw "daadkracht" heeft de neiging door te schieten naar "drammerigheid".

De uitdaging

Naast je kernkwaliteit en de valkuil die daar bij hoort, krijg je in jouw leven ook de uitdaging die daarbij hoort cadeau. Die uitdaging is het positief tegengestelde van je valkuil. Als jouw valkuil dus "drammerigheid" is, wordt je uitdaging bijvoorbeeld "geduld". (groene pijl)

Misschien hoor je wel eens opmerkingen over jezelf die elke keer terugkomen. Zo zal de persoon uit het voorbeeld misschien vaak horen: wees nou eens niet zo drammerig, dram nou niet zo door!, heb nou eens een keer wat geduld!.
Als jij steeds zoiets te horen krijgt kan dat een aanwijzing zijn voor jouw valkuil en jouw uitdaging.

Je kernkwaliteit (daadkracht) en je uitdaging (geduld) vullen elkaar aan (een blauwe pijl in het plaatje hieronder).

Jouw kernkwaliteit (daadkracht in dit geval) en je uitdaging (geduld) zijn elkaars aanvullende kwaliteiten. Het gaat erom in je leven een balans te vinden tussen deze twee, in het voorbeeld is dat het "en-en" van daadkracht èn geduld.

En dan nu:

Er ontbreekt nog een stukje van de puzzel, zoals je hierboven ziet: de allergie. Dat is het stukje waarmee je in je relatie aan de slag kunt, hetzij met je partner, je collega of wie dan ook.

Klik hier als je er meer over wilt lezen......


Met dank aan...

Met dank aan Daniel Ofman. Deze bijdrage is tot stand kunnen komen dank zij de nadrukkelijke toestemming voor publicatie op InnerNed van Daniel Ofman, de auteur van het boek Bezieling en kwaliteit in organisaties, Kern Konsult.


Meer over Kernkwadranten

Kernkwadranten (vervolg)


Meer over communicatie en relaties

Kernkwadrantenspel
Lichaamstaal
NLP
Een gesprek beginnen
Je mening geven
Omgaan met conflicten
Assertiviteit
Omgaan met kritiek
Emotionele chantage
Emotionele intelligentie
Emotionele verbondenheid
Diagnose in relaties
Sprank communicatiemodel
Tweelingzielen en zielmaatjes
Spiritualiteit in relaties


Manieren om jezelf te leren kennen


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken