InnerNedKlankschalen:
Inleiding
Wat klankschalen 'doen'
Manieren van bespelen
Boeken over klankschalen

Muziek en klanken:
Boventoonzang
Klankschalen
Mantra - zingenKleine advertenties:

Manieren van bespelen

Er zijn talloze manieren om een klankschaal te bespelen.

Je kunt er op verschillende manieren tegen slaan, soms zacht, dan weer harder, met hout of met hout waaromheen rubber of ander materiaal is aangebracht. Je kunt ook met andere materialen experimenteren, zoals trommelstokken, al dan niet met bekleding.

De klank zal steeds anders zijn, het effect op je lichaam ook.

Terwijl de klank rond zingt, kun je de schaal voor je mond houden en je lippen wat bewegen. Op die manier vorm je met je mond een kleine holte die je van vorm en inhoud kunt veranderen. De klank verandert dan mee. heel verrassend!

Nog weer een andere manier, waaraan de schalen hun Engelse naam singing bowls ontlenen, is wrijven langs de rand van de schaal met een dik, rond stuk hout. Dat hout kan al dan niet zijn voorzien van een bekleding. Het geeft een beetje een zelfde effect als je krijgt wanneer je met een vochtige vinger langs een kristallen glas wrijft.
Je moet dan wel heel stevig tegen de rand drukken, omdat die door het draaien gaat trillen.

Als het trillen zich teveel in de stok voortzet, gaat die tegen de schaal slaan en dan krijg je echt een vreselijk geluid. Behalve een stevig contact met de schaal helpt het dan om langzaam te draaien.

Bij deze techniek hou je de schaal in je hand, zonder hem al te veel vast te houden, want hij moet kunnen trillen. Je draait langzaam rond, terwijl je de stok stevig tegen de rand drukt. Laat het geluid langzaam ontstaan' forceer het niet.

Voor alle manieren geldt: hoe langzamer het opkomt, hoe natuurlijker het geluid ontstaat, hoe mooier het klinkt.


Meer over klankschalen

Je hebt zojuist de in grijs weergegeven pagina gelezen. Kies een van de andere om meer over klankschalen te weten te komen:

Inleiding
Wat klankschalen 'doen'
Manieren van bespelen
Boeken over klankschalen


Meer muziek en klanken

Boventoonzang
Klankschalen
Mantra - zingen


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken