InnerNed



Meer over kritiek:
Inleiding
Wat is kritiek nu eigenlijk
Vormen van kritiek
Constructief kritiek geven
Reageren bij kritiek krijgen
Constructief reageren op kritiek



Kleine advertenties:

Manieren van reageren op kritiek

Klik op de auteursnaam voor meer informatie. Sluiten: ook weer op auteursnaam klikkenKlik op de auteursnaam voor informatie
Met dank aan Studentenpsychologen


Vechten: Vanuit de gedachte:" De aanval is de beste verdediging !", in de tegenaanval gaan:" Kijk naar jezelf ! Je bent zelf ...... ! Je doet het zelf ook ! Je vroeg erom.... ! Jij begon zelf met..... !". Ook het aantonen dat de ander geen gelijk heeft (ter discussie stellen), is vaak een vorm van vechten (de ander met verbaal geweld, redenaties, redenen platwalsen).

Vluchten: Weglopen, of jezelf kleinmaken, verontschuldigen of beklagen. "Sorry hoor, ontzettend stom van me, zie je wel dat ik het niet kan, ik verpest ook alles...!".

Vermijden: Vanuit de gedachte:" Voorkomen is beter dan genezen !", de situatie mijden of de ander voor zijn door veel zelfkritiek te geven.

Verstarren/ Bevriezen: Alleen nog doodstil, met de mond vol tanden kunnen blijven zitten, volledig dichtslaan.

Hoe kun je proberen deze reactiewijzen op kritiek te doorbreken ?

Bij Vechten, Verdedigen, Vermijden of Verstarren, verlies je uit het oog dat de kritiek in eerste instantie iets zegt over de ander: de ander vindt iets wat jij doet vervelend. Het is menselijk dat je schrikt als kritiek algemeen of sterk persoonsgericht wordt geuit. Maar als de criticus onduidelijk (niet concreet is) in de kritiek, dan is hij de enige die kan concretiseren wat hij vervelend vindt. Als je te snel reageert ga je gedachtenlezen en invullen wat die ander allemaal zal bedoelen. Het is onvermijdelijk dat je daarbij in je fantasie doorschiet in opblazen en catastroferen. Het begin van verandering ligt bij het je realiseren dat achter kritiek ontevredenheid en een vraag van de ander te vinden is en dat je, als die twee duidelijk zijn, kunt beslissen wat je daarmee wilt doen (naast je neerleggen, iets van leren, met een deel ervan instemmen,toegeven dat je fout zat, onderhandelen over een compromis). Hier werkt mogelijk de ondersteunende gedachte: "Kritiek is een verstopte vraag, misschien schiet ik er zelf ook wel iets mee op als ik meehelp de vraag boven water te krijgen ! Ik hoef het niet leuk te vinden, toch kan ik er misschien iets van leren!"


Meer over kritiek geven en ontvangen

Inleiding
Wat is kritiek nu eigenlijk
Vormen van kritiek
Constructief kritiek geven
Reageren bij kritiek krijgen
Constructief reageren op kritiek


Meer communicatie en relaties

Kernkwadrantenspel
Lichaamstaal
NLP
Een gesprek beginnen
Je mening geven
Omgaan met conflicten
Assertiviteit
Omgaan met kritiek
Emotionele chantage
Emotionele intelligentie
Emotionele verbondenheid
Diagnose in relaties
Sprank communicatiemodel
Tweelingzielen en zielmaatjes
Spiritualiteit in relaties


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken