InnerNedLichaamsgerichte psychotherapie:
Geschiedenis  1
Geschiedenis 2
Geschiedenis 3
Geschiedenis 4
Pesso psychotherapie
Biodynamische psychotherapie
Bio-energetische analyse
Core-energetica
Downing psychotherapie
Haptotherapie
Pesso psychotherapie
de Rosen Methode

Psychotherapie algemeen:
Eclectische therapie
Gestalt en Gestalttherapie
Hermiaanse therapie
Hypnose & hypnotherapie
NEI, Neuro Emotionele Integratie
Neo hypnotherapie
de Option-methode
Psychosynthese
Rebirthen
Spirituele therapie
Transformatiewerk
Voice Dialogue
Zijnsorientatie
Lichaamsgericht (Rubriek)
BodyMindDevelopment


de rubriek: Psychologie en Communicatie en relaties


Op zoek naar een therapeut?

: De hulpzoek wijzer :

Kleine advertenties:

Geschiedenis van de lichaamsgerichte psychotherapie - 3

3. Ferenczi, Reich, Lowen en Pierrakos


Klik op de auteursnaam voor meer informatie. Sluiten: ook weer op auteursnaam klikkenKlik op de auteursnaam voor informatie
Dit is een bijdrage van Hylke Bonnema


Sandor Ferenczi

Ferenczi was een leerling van Freud. Hij zag dat alleen vrije associatie weinig effect had op problemen die stamden uit de pre-oedipale tijd. Hij ontwikkelde technieken die hij "activity techniques" noemde. Deze technieken bestonden uit ontspanningsoefeningen en het verbieden van cliŽnten om naar het toilet te gaan voor en na de sessie en te betasten (Smith, 1985). Hij beoogde hiermee het afgeweerde gevoel naar boven te brengen.

Wilhelm Reich

Wilhelm Reich, die een student van Ferenzci was, kan beschouwd worden als de grondlegger van de lichaamsgerichte psychotherapie. Hij beweerde dat veel patiŽnten niet vrij konden associŽren omdat weerstanden dit belemmerden.

Hij dacht dat psychische weerstand gepaard ging met fysieke spierspanning. Zijn belangrijkste concept was dat van "Muscular armor". Om gevoelens te vermijden zou je bepaalde spiergroepen aanspannen op de plek waar die gevoelens omhoog komen om op die manier te vermijden dat je ze voelt. Wanneer dit chronisch gebeurt zouden de spieren gespannen blijven terwijl jij je daar niet meer bewust van bent. De neuroticus zou op deze manier zijn conflict tussen zijn innerlijke instincten aan de ene kant en de omgeving aan de andere kant oplossen middels deze spierspanning.

Reich zag de orgasme-reflex als een teken van een gezond mens, waarbij het gehele lichaam in een pulserende beweging komt en de levensenergie weer vrijelijk door het lichaam kan stromen. Het is volgens Reich een natuurlijke ontlading van spanning (Reich,1989).

Reich werd in 1933 uit de psychoanalytische vereniging gegooid wegens zijn negatieve houding tegenover het opkomende nationaal socialisme, omdat de vele joodse analytici zich juist nog staande probeerden te houden te midden van dit vijandige regime. Reich verwijderde zich nog verder van deze vereniging door het direct gebruik van lichaamscontact en lichaamsdiagnose.

Tijdens de oorlog in de Verenigde Staten stopte hij steeds meer met het doen van therapie en ging hij verder met de ontwikkeling van zijn theorieŽn over "Orgone", levenenergie. Hij bouwde ook de zogenaamde "Orgone accumulator", een machine om de levensenergie te geleiden. Hij werd hier in 1953 voor opgepakt en moest voor komen wegens het zonder vergunning over staatsgrenzen vervoeren van medische apparatuur. Hij was een eigenwijze man die volhield dat het medische apparaten waren en moest dus, na zijn eigen verdediging te hebben gehouden, de gevangenis in, waar hij in 1957 stierf (Lowen,1986).

De lichaamsgerichte psychotherapie heeft dus een controversiŽle man als oprichter. Aan de ene kant was deze man zijn tijd ver vooruit. Aan de andere kant heeft Reich door zijn halsstarrige karakter en zijn experimenten met de esoterische levensenergie de lichaamsgerichte psychotherapie weinig officieel aanzien meegegeven.

Alexander Lowen en John Pierrakos

Twee studenten van Reich zijn Alexander Lowen en John Pierrakos. Zij hebben samen de bio-energetica opgericht. Zij borduren voort op ReichĻs concepten van spierspanning en levensenergie en ontwikkelden een model om de persoonlijkheid in het lichaam te kunnen bestuderen. Zij vonden hierin de volgende spierspanningpatronen:

  • "Holding together" : de schizŲide, die alles bij elkaar wil houden vanwege de angst om uit elkaar te vallen.
  • "Holding on": de orale, die angst heeft om alleen te zijn.
  • "Holding up": de psychopathische, die angst heeft om naar beneden te vallen.
  • "Holding in": de masochistische, die angst heeft om zich te laten gaan en het gevoel te voelen.
  • "Holding back": de rigide, die angst heeft om naar voren te vallen in gevoelens van liefde.
(Smith, 1985)

De procedure die Lowen en Pierrakos gebruikten, was mensen bewust te laten worden van hun spierspanning, die volgens hen ten grondslag ligt aan de symptomen die iemand ertoe aanzetten om in therapie te gaan. Ze deden dit door middel van oefeningen, die bedoeld waren om de blokkades in het lichaam op te heffen. Lowen schrijft hierover dat ze bedoeld zijn iemand te helpen in contact te komen met zijn lichaam, zijn afwijkingen te voelen en zijn spanningen en hun betekenis te begrijpen. Ze ontwikkelden deze vorm in de jaren vijftig en zestig en waren intussen blootgesteld gesteld aan yoga, wat ze gebruikten om bio-energetische oefeningen te ontwikkelen. Nadat weerstanden op deze manier naar boven zouden komen en de onderliggende gevoelens los konden komen, zou men ze volgens de klassieke psychoanalyse kunnen analyseren. Alexander Lowen heeft met de bio-energetica het grote publiek weten te bereiken (Lowen, 1975).

Onder invloed van zijn vrouw, een helderziende, ging John Pierrakos zijn eigen weg. Hij ontwikkelde een systeem dat meer gebaseerd is op het esoterische chakra systeem. Hij werkt met de metaforen van; het masker, dat staat voor je sociale aanpassing, het lagere zelf, dat staat voor je afgeweerde driften en het hogere zelf, dat staat voor je kern van onvoorwaardelijke liefde ( Pierrakos, 1997).

Meer over lichaamsgerichte psychotherapie:

Geschiedenis  1
Geschiedenis 2
Geschiedenis 3
Geschiedenis 4
Pesso psychotherapie
Biodynamische psychotherapie
Bio-energetische analyse
Core-energetica
Downing psychotherapie
Haptotherapie
Pesso psychotherapie
de Rosen Methode

Psychotherapie algemeen:
Eclectische therapie
Gestalt en Gestalttherapie
Hermiaanse therapie
Hypnose & hypnotherapie
NEI, Neuro Emotionele Integratie
Neo hypnotherapie
de Option-methode
Psychosynthese
Rebirthen
Spirituele therapie
Transformatiewerk
Voice Dialogue
Zijnsorientatie
Lichaamsgericht (Rubriek)


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken