InnerNedMeer over lichaamstaal:
Inleiding
Gevoelens uitdrukken
Communicatiebeheersing
Intonatie en stem
Stiltes
De taal van houding
De taal van beweging
Aanraking
Gezichtsuitdrukking en blik
Ruimte en afstandKleine advertenties:

Ruimte en afstand

door Frank van Marwijk

"Hoe we onze zones bewaken en hoe we ons in andere zones begeven, is een integraal deel van hoe we met andere mensen in contact staan".
Julius Fast, De taal van het lichaam.

Voor mensen is het belangrijk om een "eigen plek" te hebben.De plaats die iemand kiest in de ruimte kan ook veel over hem vertellen.

Gaat een bezoeker van een verjaardag tussen andere mensen zitten, of zondert hij zich af. Bij wie gaat hij zitten? En zit hij in het midden van een groep of aan de zijkant. Hoeveel tussenruimte neemt hij ten opzichte van anderen? Zit hij met zijn gezicht naar de deur, naar het raam of naar de anderen toe gekeerd? Als je bij iemand thuis komt zegt de aanblik van het woonverblijf veel over de bewoner daarvan. Hoe heeft hij deze persoonlijke ruimte ingericht. Heeft hij de ruimte gevuld met spullen of is deze leeg? Hoeveel ruimte (territorium) heeft hij nodig?

De afstand die mensen in acht nemen tijdens hun interactie heeft verschillende functies. De afstand speelt een rol in het aangeven van het begin en het einde van een gesprek, maar ook in het aangeven van hoe intiem en hoe persoonlijk men de onderlinge relatie of het gespreksonderwerp definieert. Het gebruik van de juiste afstand tussen gesprekspartners blijkt aan heel wat (ongeschreven) sociale en culturele regels gebonden.

De lichamelijke afstand die we tot anderen bewaren en onze reactie op wie ons "te na komt" hebben een grote invloed op onze gesprekken en onze relaties. De afstanden die wij in verschillende situaties kiezen, hebben sterk te maken met de cultuur waarin we zijn opgevoed.

Wie dichterbij komt dan we gewend zijn, maakt dat we ons erg ongemakkelijk voelen, zodat we achteruit stappen. Mensen hebben behoefte aan persoonlijke ruimte rond het eigen lichaam en behoefte aan een territorium. Het tijdelijke territorium is de ruimte die we om ons heen afgrenzen met persoonlijke bezittingen als we niet op onze thuisbasis zijn. De persoonlijke ruimte of intieme zone vormt een soort luchtbel om ons heen. Wie daar ongevraagd in komt, kan rekenen op een afwerende of nijdige reactie.

De Amerikaan Hall heeft de interpersoonlijke ruimte in 4 zones verdeeld:

  • De intieme zone (0-45 cm)

  • De persoonlijke zone (45-120 cm)

  • De sociale zone (120-360 cm)

  • De publieke zone (360-750 cm of meer)


Lichaamstaal

Dit was de laatste pagina over lichaamstaal.
De volgende onderwerpen kwamen aan bod:
Inleiding
Gevoelens uitdrukken
Communicatiebeheersing
Intonatie en stem
Stiltes
De taal van houding
De taal van beweging
Aanraking
Gezichtsuitdrukking en blik
Ruimte en afstand


Over de auteur

Deze artikelenserie is van Frank van Marwijk. De auteur van deze artikelen,  Frank van Marwijk, sociotherapeut vertelt nog veel meer over lichaamstaal op zijn website: www.lichaamstaal.com
Lichaamstaal: de taal die iedereen spreekt.


Meer communicatie en relaties

Gevoelens uitdrukken
Communicatiebeheersing
Intonatie en stem
Stiltes
De taal van houding
De taal van beweging
Aanraking
Gezichtsuitdrukking en blik
Ruimte en afstand


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken