InnerNedMeer over Mandala's:
Inleiding
Mandala: kleuren
Mandala als krachtkaart
Mandala kleurplaten
Mandala en meditatieKleine advertenties:

Mandala en meditatie

door Anneke Tobbe - Langstraat

Mandalatekenen kan je in contact brengen met je persoonlijke rustplek. De plek van harmonie in je lichaam en geest. Zoals eerder beschreven bij de basisinformatie van het mandalatekenen kan het maken e/o inkleuren van een mandala een helende en inspirerende werking hebben. Voordat je echter aan het tekenen gaat beginnen is het altijd even goed om de dingen van de dag wat achter je te laten en rust in je geest te brengen. Dit kun je doen door even lekker rustig te gaan zitten en bijvoorbeeld een ademhalingsoefening te doen. Hierbij richt je alle gedachten in je hoofd even puur op je ademhaling en hoe deze door je lichaam stroomt. Door dat je je aandacht bij je ademhaling houdt, is er even geen ruimte voor iets anders en breng je rust in lichaam en geest. Tevens wordt de doorstroming van zuurstof, energie door je lichaam geactiveerd.

Je kunt er kiezen voor een gerichte meditatie, mogelijk passend bij het onderwerp van je mandala, te beleven. Hiervoor kun je een passende cd hiervoor opzetten of bijvoorbeeld onderstaande geleidemeditatie gebruiken. Omdat deze geschreven is kun je er voor kiezen om het in te preken en op te nemen op een cassettebandje of cd. Je kunt echter ook even een makkelijke houding kiezen, de tekst voor je nemen en deze rustig lezen. Rustig met je aandacht er goed bij. Ook op deze wijze zorg je dat de ontspannende en inspirerende waarde hiervan je bereikt.

Naast de meditatie vooraf is het ook belangrijk dat je even je eigen plek creŽert met de juiste sfeer. Maak even ruimte voor je op je werktafel zodat je spullen goed kunnen liggen. Steek een kaarsje en/of een wierookstokje aan. Zet een achtergrondmuziekje aan. Kortom maak even je eigen lekkere sfeer om in te werken.

Meditatie Golfbeweging

Ga lekker zitten op je stoel, maak je rug recht, zet je voeten naast elkaar op de grond, schudt eventueel nog even los wat losgemaakt moet worden en leg je handen open in je schoot om te kunnen ontvangen.

Concentreer je op je ademhaling en sluit je ogen. Adem even diep in en blaas lekker even uit, herhaal dit eventueel een paar keer, in……..en uit…………….in…………en uit………..

Laat dan je ademhaling vanzelf verder gaan, in zijn eigen ritme. Bij elke inademing haal je kracht naar binnen, welke je op dit moment nodig hebt, en op elke uitademing laat je overtollige ballast los. De drukte van vandaag, de dagelijkse bezigheden, blaas je lekker uit om je uitademing. Je gaat na hoe hoog of hoe laag je ademhaling bij jou gaat. Adem je in naar je borst, naar je buik of middenrif. Ervaar eens rustig hoe dat bij jou is en breng wanneer dit mogelijk is je ademhaling zo laag mogelijk. Zo laag mogelijk naar je buik.

Adem in om kracht op te doen, adem uit om ballast los te laten. Steeds meer ben je verbonden met je eigen lichaam, met jouw moment om nu hier voor jezelf aanwezig te zijn.

Laat dan de gedachten aan de ademhaling los, deze gaat vanzelf door, hier hoef je niets voor te doen.

Ga met je gedachten naar je voeten en stel voor dat ze net als de bomen wortels hebben die verbonden zijn met het binnenste van de aarde. Je voeten die zo stevig verbonden zijn met de aarde. En via je denkbeeldige wortels laat je aardse energie naar boven stromen. Je vult je voeten met de kracht uit de aarde. Je laat deze energie steeds verder naar boven stromen. Aardse energie geeft je de kracht om stevig op je benen te staan en om te kunnen gaan met dat wat op jouw pad komt. Laat deze energie rustig naar boven stromen via je enkels, je kuiten, je knieŽn, steeds hoger, naar je dijen……Het kan zijn dat je een tinteling voelt of een warmte of kou, het is allemaal goed. Het is ook goed als je niets voelt, weet dat de energie toch stroomt.

De aardse energie stroomt steeds hoger vult je onderbuik, je maagstreek, je borstkas, je schouders, armen en nek en zo je hoofd.

Dan stel je je voor dat er via je kruintje een verbinding is met de oneindige kosmos. Dit kun je doen door voor te stellen alsof er een lotusbloem op je hoofd staat. Je opent de bladeren van deze bloem net zo ver als jij prettig vindt en laat via het hart van de lotus energie uit de kosmos naar binnen stromen. Dit is heldere energie die jou kracht en helderheid biedt om inzicht te krijgen in dat wat er in en om je gebeurt. Laat deze heldere energie via je kruintje naar binnen stromen en zo ook langzaam je lichaam vullen. Je hoofd, je schouders, je armen, en je bovenlijf worden rustig gevuld met deze energie. Deze kosmische energie stroomt steeds verder naar beneden via je romp, je buik, naar je benen helemaal tot je tenen.

Ondertussen maken de aardse en kosmische energie een verbinding met elkaar en mengen zich. Gebundeld dansen ze zo verder door je lichaam en voorzien elk plekje van de nodige energie.

Stel je nu voor dat er vanuit je stuitje, je heiligbeen een brede buis, of staart naar de aarde loopt. Maak deze heel stevig alsof je er tegen aan kunt leunen. Laat deze buis helemaal tot het midden van de aarde gaan. Wanneer deze buis zo stevig zit en verbonden is met de aarde kies je er voor om alles wat je nu graag los wilt laten, alle overtollige ballast, gedachten, angsten, drukte, etc. via deze buis weg te laten stromen. Laat alles wat je kwijt wilt er lekker naar toe stromen en rustig je lichaam verlaten. De aarde neemt deze energie liefdevol in zich op en zet het weer om tot positieve energie voor nieuw leven.

Neem hier even de tijd voor, weet alles is goed………….

Wanneer je hier zo mee bezig bent geweest breng je de aandacht weer bij je lichaam. Je ervaart dat je lekker rustig en ontspannen bent. Weet dat je deze oefening altijd kan doen.

Kracht uit de aarde opnemen om stevig in het leven te komen staan, energie uit de kosmos om je inzichten te brengen en ballast loslaten via je stuitje.

Breng je aandacht weer bij je ademhaling, weet dat het goed is, adem even lekker stevig in en uit, open je ogen en rek je lekker even uit. Voel je sterk in het hier en nu.

Ga nu lekker tekenen en geniet van dit moment voor jezelf.


Meer over Mandala's

Inleiding
Mandala: kleuren
Mandala als krachtkaart
Mandala kleurplaten
Mandala en meditatie


Meer kunst en inspiratie

Sandra Boonman
Barbara Heringa: keramiek
Cora Leder: wastekeningen
Marja Hoefsmit - Schilderijen
Erica Hoogstraten
Karin Starmans: schilderijen
Mandala's tekenen
Mooie teksten


Over de auteur

Dit was een bijdrage van Anneke Tobbe - Langstraat.
"In de hoop anderen net zo enthousiast te krijgen als ik zelf over Mandala's ben en hen in contact met zichzelf te brengen, heb ik dit artikel over mandala's geschreven en gegevens over de mogelijkheden van te volgen cursussen vermeld."
Mandalatekenpunt onderdeel van Elisannes Expressie.
Anneke Tobbe-Langstraat verzorgt ieder jaar diverse cursussen en workshops op het gebied van mandalatekenen en intuÔtieve ontwikkeling. Via haar bedrijf: Elisannes Expressie verzorgt zij maandelijks een Mandala & Meerbeurs in Schiedam. Een beurs op het gebied lichamelijk en geestelijk welzijn. Meer informatie over dit alles, eigen mandala-artikelen en nog meer vind je op www.mandalateken.nl


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken