InnerNedMeer over Mandala's:
Inleiding
Mandala: kleuren
Mandala als krachtkaart
Mandala kleurplaten
Mandala en meditatieKleine advertenties:

Een Mandala als krachtkaart

door Anneke Tobbe - Langstraat

Zoals eerder verteld staat elke plek in de Mandala voor een eigen betekenis. Om hier voor jezelf of voor een ander kracht uit te halen kun je kiezen voor het maken van een krachtkaart. Deze krachtkaart kun je gebruiken als meditatiemoment, helingskaart, felicitatie, beterschap of inspiratie voor het nu-moment. Het kan je helpen bij het maken van keuze's. Kies hiervoor een kleinere formaat stevig tekenpapier. Het maken van een krachtkaart geeft altijd het nu-moment aan. Het moment zoals je tijdens het maken van de kaart in het leven staat en zonodig kan helpen even een handvat te zijn of je wakker te schudden.

Wanneer je in het bezit bent van Engelenkaartjes, Boeddhakaartjes of andere positieve tekstkaartjes kun je deze voor het maken van een krachtkaart gebruiken. Mocht je dit niet binnen bereik hebben schrijf dan op kleine briefjes een aantal positieve woorden op die spontaan bij je opkomen. Denk hierbij aan krachtbronnen, wensen, inspiratie e.d. Vouw deze briefjes dubbel.

De betekenis van de plek in de Mandala

LINKS: De plek van het verleden, dat wat je met je meedraagt, meegekregen hebt, vanuit thuis, opvoeding, ontwikkelingsfasen, ervaringen e.d. en wat van invloed is op het nu

BOVEN: De plek van het bewuste, je denken, handelen, je weten, daar waar je momenteel gebruik van maakt. Je inspiratiebron.

RECHTS: De plek van de toekomst, daar waar je naar toe gaat, waar je je op richt. Dat wat zich vanuit het nu zal manifesteren.

ONDER: De plek van het onbewuste, je valkuilen, dat wat je moeilijk vindt, je uitdagingen, je angsten en onzekerheden welke momenteel van invloed zijn op je leven. Je testplek.

Alle plekken zijn met elkaar verbonden en geven samen een totaalbeeld van jouw kracht op het moment van maken van de mandala of krachtkaart.

Het maken van een krachtkaart

Een tekening met behulp van getrokken woordkaartjes. Deze krachtkaart geeft aan hoe je op dit moment in het leven staat. Waar haal je op dit moment je kracht en inspiratie vandaan, waardoor wordt je be´nvloed vanuit het verleden, wat kan je bereiken en waar heb je nu moeite mee maar waaruit je wel kunt leren.

1. Teken op je kaart een verdeling volgens onderstaand voorbeeld

2. Leg je lege tekenkaart voor je neer. 

3. Breng even de aandacht bij jezelf, even je ogen dicht en concentreer je op je ademhaling, spreek dan af met jezelf dat je de juiste kaarten zult pakken die op dit moment voor jou van belang zijn. 

4. Kies vier kaartjes uit de blind liggende Engelenkaartjes o.i.d. of je eigen woordkaartjes. Leg deze dicht op de plek op ÚÚn van de 4 plekken op de tekening: boven, onder, links of rechts. 

5. Draai ze om en kijk voor jezelf of de woorden je iets zeggen, m.b.t. de plek waar ze liggen. 

6. Zet in het centrum, wel of niet met kleur, je naam en de datum van de dag van het maken. 

7. Zet de gekozen woorden in de rand van de cirkel op de kaart, op de juiste plaats 

8. Vul de vakken met een tekening, symbool, of kleuren, zodat voor jou de betekenis van het getrokken woord duidelijk is 

9. Kleur het geheel af.

Alle plekken zijn met elkaar verbonden en geven samen een totaalbeeld van jouw kracht. Teken en kleur de kaart naar eigen behoefte in en koester hem. Geef hem een heilig plekje waar je hem regelmatig tegenkomt en je mogelijk tot denken of nieuwe inzichten brengt.

Mantra van de woorden

Van de woordjes die getrokken zijn kun je een mantra maken om dit nu-moment kracht bij te zetten. Deze mantra kun je als vervolg opzetten: 

Vanuit het verleden (woord), maak ik gebruik van de kracht (boven), waarbij ik me mijn valkuil (woord) toestaat, zodat ik in de toekomst (woord) zal bereiken. Of bijvoorbeeld met de woorden: liefde (boven), afleiding (onder), moed (verleden) verwerking (toekomst). Vanuit de verzamelde moed, maak ik gebruik van de liefde, waarbij ik alert ben ten opzichte van afleiding, zodat ik tot verwerken in staat ben.

Andere mogelijkheden van de krachtkaart

Omdat het maken van Mandala's oneindige inspiratiemogelijkheden heeft kun je zelf ook manieren verzinnen voor een krachtkaart. Een andere manier is bijvoorbeeld om op een kaart een cirkel te tekenen en deze cirkel in het geheel op te vullen en niet in plekken te verdelen. Je kunt hierbij denken aan een Roos als krachtkaart voor persoonlijke liefde, of een uitgewerkte boom als symbool voor stabiliteit enz. Dit kun je ook maken als cadeau voor een ander, waarbij je een persoonlijke boodschap toevoegt.

Een extra aanvulling kan zijn dat je ook de achterkant van de kaart een kleur geeft en de kaart lamineert. Op deze wijze blijft hij lang mooi, hoe vaak hij ook vastgehouden wordt.

Mocht je bij het maken van je krachtkaart een vraag hebben, stuur dan even een mailtje (zie onderaan).

Boeken

Greetje Molenaar: Mandalasymboolkaarten
Truus Wijfjes/Odile de Gier: Maak je eigen astrologische mandalakaarten


Meer over Mandala's

Inleiding
Mandala: kleuren
Mandala als krachtkaart
Mandala kleurplaten
Mandala en meditatie


Meer kunst en inspiratie

Sandra Boonman
Barbara Heringa: keramiek
Cora Leder: wastekeningen
Marja Hoefsmit - Schilderijen
Erica Hoogstraten
Karin Starmans: schilderijen
Mandala's tekenen
Mooie teksten


Over de auteur

Dit was een bijdrage van Anneke Tobbe - Langstraat.
"In de hoop anderen net zo enthousiast te krijgen als ik zelf over Mandala's ben en hen in contact met zichzelf te brengen, heb ik dit artikel over mandala's geschreven en gegevens over de mogelijkheden van te volgen cursussen vermeld."
Mandalatekenpunt onderdeel van Elisannes Expressie.
Anneke Tobbe-Langstraat verzorgt ieder jaar diverse cursussen en workshops op het gebied van mandalatekenen en intu´tieve ontwikkeling. Via haar bedrijf: Elisannes Expressie verzorgt zij maandelijks een Mandala & Meerbeurs in Schiedam. Een beurs op het gebied lichamelijk en geestelijk welzijn. Meer informatie over dit alles, eigen mandala-artikelen en nog meer vind je op www.mandalateken.nl


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken