InnerNedMeer over lichaamstaal:
Inleiding
Gevoelens uitdrukken
Communicatiebeheersing
Intonatie en stem
Stiltes
De taal van houding
De taal van beweging
Aanraking
Gezichtsuitdrukking en blik
Ruimte en afstandKleine advertenties:

De taal van je houding

door Frank van Marwijk

Door iemands lichaamshouding - in elkaar gezakt of rechtop, naar een ander toegewend of afgewend - kan iemand veel zeggen over zichzelf; hoe hij zich voelt en hoe hij ten opzichte van de ander staat. Depressieve mensen geven hun sombere gevoelens voor een groot deel aan door hun houding: In elkaar gedoken, afgezakte schouders, en een afgewend lichaam. Ze maken ook weinig oogcontact. Ze stralen als het ware uit dat ze weinig interesse hebben in alles en iedereen om hen heen.

Mensen worden beoordeeld op hun "houding". Als daarover gesproken wordt, wordt meestal iemands attitude, zijn grondhouding bedoeld. Hoe je lichaamshouding is, zo voel je je meestal ook. Als je somber bent dan helpt het al je stemming te verbeteren als je bewust recht op loopt. Zoals gezegd kun je door je houding respect en belangstelling weergeven. Door je lichaamspositie wordt ook je belangstelling weergegeven. Keer je je naar de ander toe, en draai je ook armen en benen naar de ander toe, dan kom je belangstellender over. Andersom werkt het ook: door je je naar de ander toe te keren, stel je je open. Daardoor krijg je belangstelling!

Het is niet alleen belangrijk op je houding te letten omdat je daarop beoordeeld wordt. Als je een geoefende houding-kenner wordt, kun je ook een ander be´nvloeden door gebruik te maken van je kennis. Vooral om deze reden is de laatste jaren in veel opleidingen voor onder andere verkopers en managers aandacht besteed aan de bestudering van de houding.

Al in 1970 al schreef Julius Fast in zijn beroemde boek "Bodylanguage" over het studieterrein van de taal van het lichaam: "kinesica". Dezelfde lichaamstaal is nu een belangrijk aspect van een van de nieuwste wetenschappen: Neuro Lingu´stisch Programmeren (NLP).

De houding die we aannemen is niet zo-maar, tenzij we alleen zijn. We passen onze houding aan aan anderen. Als je de ander wilt bereiken, moet je zorgen dat je qua houding zijn gelijke wordt. Je stemt dan op hem af.

Het copiŰren van iemand anders zijn houdingen en bewegingen wordt in NLP "moduleren" genoemd.

Aan iemands houding kun je openheid of geslotenheid aflezen. Iemand die zich niet zeker voelt in het bijzijn van de ander neemt een gesloten houding aan. Dan kruist hij zijn armen of benen of houdt hij een voorwerp, bijvoorbeeld tas voor zich. Daarmee schermt hij zich af voor een te intieme benadering.

In het begin van een gesprek nemen we vaak een gesloten houding aan. We moeten eerst zien of we de ander wel kunnen, en wel willen vertrouwen. Als we ons wat meer op ons gemak voelen, kunnen we een open houding aannemen.


Meer over lichaamstaal

Je hebt zojuist de in grijs weergegen pagina gelezen. Klik op één van de volgende links om meer over lichaamstaal te weten te komen:
Inleiding
Gevoelens uitdrukken
Communicatiebeheersing
Intonatie en stem
Stiltes
De taal van houding
De taal van beweging
Aanraking
Gezichtsuitdrukking en blik
Ruimte en afstand


Over de auteur

Deze artikelenserie is van Frank van Marwijk. De auteur van deze artikelen,  Frank van Marwijk, sociotherapeut vertelt nog veel meer over lichaamstaal op zijn website: www.lichaamstaal.com
Lichaamstaal: de taal die iedereen spreekt.


Meer communicatie en relaties

Gevoelens uitdrukken
Communicatiebeheersing
Intonatie en stem
Stiltes
De taal van houding
De taal van beweging
Aanraking
Gezichtsuitdrukking en blik
Ruimte en afstand


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken