InnerNedPsychologische onderwerpen:
Stoppen met roken
Beslissingen nemen
Gemakkelijk leren
het Enneagram
10 tips voor inspiratie
Angsten en nachtmerries
Grip op depressie
Zoeken naar je Levenslach
Schuldgevoelens
Spiegelogie
Piekeren
Verhef en word verheven
Over problemen heengroeien
Vergeving
Zelfmanagement
Zelfhulp (+ hints en tips)
Handanalyse
Pent'analyse

Psychotherapie en counseling:
Psychosynthese

Gestalttherapie

Neo Hypnotherapie
Voice Dialogue
ZijnsorientatieKleine advertenties:

Piekeren

"Piekeren geeft aan kleine dingen grote schaduwen"

Een bijdrage van Ans RemmitsTer nagedachtenis aan Ans Remmits (1K)

PiekerenWat is piekeren eigenlijk

Piekeren is een energievretende bezigheid: we zijn dan bezig met problemen of eventuele problemen die kunnen gebeuren. Vaak maalt het maar door en door en het lijkt haast onmogelijk om uit die vicieuze gedachtencirkel van dat moment te geraken. Je leeft niet in het heden. En je raakt gevangen in een web van een oneindige reeks van gedachten die begint met: wat als.. en wat als.. maar als dat en dat...

Dit denkpatroon van "wat als" is net een kleverig goedje waar alles aan vast blijft plakken. Totdat je je bijna nooit en nergens veilig bij voelt: het zwaard van Damocles kan elk moment vallen. Nu bevat het leven ook veel onzekerheden. Maar het gaat erom de gevaren in een reŽel perspectief te zien.

Waarover piekeren wij

 • 40% over dingen die zich nooit zullen voordoen
 • 30% over zaken die in het verleden plaatsvonden
 • 22% gaan over triviale dingen die eigenlijk de moeite niet waard zijn
 • 4% over zaken waar we niets aan kunnen doen
 • 4% gaan over dingen waaraan we wel iets kunnen doen (The Nation, 1999)

Mensen piekeren vaak uit angst voor het onbekende: "als ik ga piekeren komt dat omdat ik wil weten hoe het afloopt". We zijn dan vooral bang om controle te verliezen. Hoe minder vertrouwen iemand kan stellen in het leven, des te meer zal hij of zij alles in de hand proberen te houden. Het gepieker komt voort uit een gevoel van kwetsbaarheid gekoppeld aan een gevoel van machteloosheid. Hoe groter de kwetsbaarheid en machteloosheid, hoe meer het gepieker de kans krijgt.

Piekeren is  een speciale vorm van angst. Deze angst neemt vele vormen aan:

 • Zelfkritiek: had ik niet beter dit of dat kunnen doen, wat als ik het niet had gezegd.. hele dialogen met jezelf
 • Perfectionisme: alles tot in de puntjes goed willen doen, zodat niets fout kan gaan. En steeds ben je maar bezig met wat er allemaal wel niet fout kan gaan
 • Controle: alles in de hand willen houden. Dit hangt nauw samen met het denken: als ik alles goed doe, dan gaat het goed. Maar deze overtuiging heeft ook haar schaduwzijde: als het fout gaat, heb ik het fout gedaan.

Wat doet piekeren met je

Het gepieker levert niets positiefs op, alleen iets negatiefs: het kost je veel energie. En daardoor kun je vaak minder presteren. Wie vol zit met zorgen, kan ook weinig hebben en raakt snel geÔrriteerd of boos.

Het piekeren zelf is veel bepalender voor je geluk dan het eigenlijke probleem. Mensen die veel piekeren, lijden ook veel. Het gepieker kan je zelfs letterlijk ziek maken.

Wie zijn rasechte piekeraars.

Piekeraars weten veelal dat ze zich onnodig zorgen maken. Maar ze weten niet hoe zij het gepieker kunnen stoppen. Toch zijn zij dikwijls erg intelligent en hebben vaak een grote verbeeldingskracht.

Op de een of andere manier heeft deze persoon het gepieker evenzo tot een gewoonte gemaakt als van het ademhalen. Vaak komt de "gewoonte" om (te) veel te piekeren in de familie voor. Bijvoorbeeld bij een van uw ouders, en heeft u deze manier (on)bewust overgenomen. Het lijkt haast gewoon voor u, terwijl u het aan de andere kant ook heel vervelend vindt bijvoorbeeld als u er ’s nachts niet van kunt slapen. De grootste piekeraars zijn trouwens vaak zorgzame mensen. Dikwijls tonen zij dan ook hun genegenheid voor een persoon door zich zorgen te maken over die persoon.

Piekeraars zijn vaak mensen die rondlopen met een geschonden geloof of vertrouwen in het leven. Zo’n mensen voelen soms alsof ze op de rand van de afgrond leven: wat zal er nu weer gebeuren. En zij stellen zich vragen zoals: wat betekende dat telefoontje nu echt .. zal het nu ooit gemakkelijk worden in mijn leven..

"Do not worry about things falling into place, where they fall, is the right place"

Uit de vicieuze cirkel

Het geheim van het hanteren van piekeren zit hem eigenlijk in de houding die jij tegenover problemen hebt. Zie je piekeren als iets wat je kunt beheersen of als iets waaronder jij alleen maar lijdt en wat jou overkomt.

Elk gedrag is aangeleerd gedrag. Ook het gedrag dat jijzelf vervelend vindt, zoals het piekeren. Als het aan te leren is geweest, dan kun je het ook weer afleren. Hoe?

Zie het gepieker als een diepe groef die jij hebt gemaakt. Elke keer als je er invalt, roep je je zelf een halt toe, door simpel te zeggen STOP.

Straks (vanmiddag, vanavond, morgenvroeg) ga ik systematisch aandacht aan dit probleem besteden dwz dan besteed ik er een bepaalde tijd aan, schrijf op wat ik hieraan kan doen, en dan laat ik het probleem los. In vertrouwen dat het goed zal komen, Ik heb mijn best gedaan: ik heb aandacht aan het probleem gegeven, meer kan ik niet doen. Punt.

Als je dit nieuwe gedrag van systematisch denken en tijdsgebonden inzet,  gecombineerd met vertrouwen, steeds meer oefent, dan zal er een nieuwe positieve groef in je mind ontstaan. En als vanzelf groeit er gras op het oude karrenspoor. Onthoud: alleen datgene groeit waar jij je energie in stopt. Wilt je een nieuw gedrag aanleren, dan kan dat, door hieraan veel energie te geven.

"Try, try, try and the rope will cut the stone, that is the power of trying"

Nieuw gedrag is moeilijk aan te leren, maar het is niet onmogelijk!

Pieker Opdracht Zelfanalyse

 • Ga terug in de tijd. B.v. een jaar of een maand geleden. Waar maakte je je toen druk om. Welke dingen zijn hiervan werkelijk gebeurd?
 • Maak een lijst van de ergste dingen die jou zijn overkomen
 • Hoeveel gebeurtenissen heb je voorkomen door te piekeren
 • Elk gedrag levert winst op. Wat is het voordeel van piekeren (dat is er werkelijk). Waarom pieker je eigenlijk. Wat denk je dat het jou oplevert.
 • Wat zou er gebeuren als je je geen zorgen meer ergens over maakt. Kan dat wel volgens jou.
 • Hoe kleiner je je voelt, hoe groter de kans op piekeren. Hoe zou jij je kwetsbaarheid kunnen verkleinen, welke stappen zijn hiervoor nodig.

Tips

Actie verlicht gepieker. Vraag je dus af: wat kan ik nu doen. Zorgen hebben de neiging zich in je te nestelen. Op het moment dat het piekeren dreigt te beginnen ga dan meteen iets doen. Hierdoor kun je de groei van het piekeren stoppen b.v. ga:

 • Bewegen: loop, wandel, loop de trap op en neer
 • Neem een douche: ga het van je afspoelen
 • Praat met iemand, schrijf een brief
 • Als je het gepieker niet kunt stoppen, ga dan iets doen wat je leuk vindt
 • Zing als je gepieker voelt opkomen
 • Ga lezen of muziek luisteren
 • Huil: een huilbui kan gepieker wegwassen (wist je dat huiltranen gif bevatten i.t.t. lachtranen)
 • Probeer op een bepaald tijdstip van de dag flink te piekeren b.v. 5 min lang. Elke keer als je weer de neiging hebt om hierna weer te beginnen, schuif die neiging dan op naar de volgende dag: morgen mag ik weer piekeren, nu niet.
 • Richt je zoveel mogelijk op vertrouwen i.p.v. op angst
 • Probeer je aandacht elke dag te richten op dat wat goed loopt, i.p.v. dat wat slecht loopt. Dit vergroot je gevoel van eigenwaarde en vermindert je kwetsbaarheid.
 • Zet alles in een breed perspectief: uiteindelijk, als het er op aankomt dan.. b.v. dan red ik het wel.
 • Probeer positief i.p.v. negatief tegen jezelf te praten: ik kan het aan, het zal goed gaan etc.

Literatuur voor geinteresseerden

 • J.Collis Work smarter not harder.London, Harper Business, 1997

 • E. Goleman. Emotionele Intelligentie. Pocket, f 25,--

 • P.C. Mc Graw. Life Strategies. New York, Hyperion.

 • E.M. Hallowell. Worry. New York, Pantheon Books


Meer psychologie

Inleiding
Stoppen met roken
Beslissingen nemen
Gemakkelijk leren
het Enneagram
10 tips voor inspiratie
Angsten en nachtmerries
Grip op depressie
Zoeken naar je Levenslach
Schuldgevoelens
Spiegelogie
Piekeren
Verhef en word verheven
Over problemen heengroeien
Vergeving
Zelfmanagement
Zelfhulp (+ hints en tips)
Handanalyse
Pent'analyse


Tips en aanverwant

Piekeren kan aanleiding geven tot Maagklachten en Aambeien en spataderen
Beslissingen nemen


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken