InnerNedPsychotherapie:
Eclectische therapie
Gestalt en Gestalttherapie
Hermiaanse therapie
Hypnose & hypnotherapie
NEI, Neuro Emotionele Integratie
Neo hypnotherapie
de Option-methode
Psychosynthese
Rebirthen
Spirituele therapie
Transformatiewerk
Voice Dialogue
Zijnsorientatie
Lichaamsgericht (Rubriek)


de rubriek: PsychologieKleine advertenties:

Psychosynthese

door Paula van Rein
PsychosynthesePsychosynthese - een vorm van psychotherapie - is aan het begin van deze eeuw in het leven geroepen door Roberto Assagioli.

Psychosynthese gaat uit van een spiritueel mensbeeld en wordt wel de "psychologie met een ziel" genoemd - de nadruk ligt op intuÔtie, inspiratie en creativiteit, verbonden met het grotere, het hogere.

Psychosynthese streeft naar zelfverwezenlijking; het realiseren van ons potentieel, het ontdekken van onze ware spirituele aard en het harmonieus functioneren in onze hedendaagse wereld.

Psychosynthese biedt ons de mogelijkheid meer over onszelf (ons wezenlijke Zelf) te leren kennen, zodat we beter in staat zijn te zijn zoals we willen zijn.

De eerste stap is het beter leren kennen van onze bewuste en onderbewuste processen. Assagioli spreekt over verschillende elementen van onze persoonlijkheid (subpersonen) die ons beheersen. Alleen wanneer wij "bezit nemen" van deze elementen, kunnen we ze leren beheersen en controleren.

De bewustwording van het "echte Zelf", het tot eenheid leidende centrum, achter deze elementen, is de volgende stap naar de uiteindelijke Psychosynthese, waarbij rondom dit centrum de ware persoonlijkheid ontstaat. Door middel van geleide fantasieŽn (visualisaties) wordt contact gemaakt met het onderbewuste.

Men begint met wat ontspanningsoefeningen en nodigt dan via het vertellen van een verhaal de deelnemers uit hun eigen beelden te maken bij de tekst. In de meeste visualisaties laat men zoveel mogelijk ruimte voor een persoonlijke invulling. Doordat men bij deze techniek het bewuste denken grotendeels uitschakelt, komt met zo tot verrassende inzichten.

Psychosynthese werkt veel met symbolen, waarbij men geen vaste betekenis toekent, maar uitgaat van wat de cliŽnt bij deze symbolen ervaart. Er wordt ook veel gedaan met tekeningen, die men dan beschrijvend behandelt.
Mythen, sagen en sprookjes worden gebruikt als basis voor rollenspelen waarbij men rekening houdt met de archetypische betekenissen van de verschillende types. Juist door deze creatieve expressies ontdekken we veel over ons onderbewuste.

CliŽnten worden uitgenodigd vooral naar hun eigen signalen te luisteren, hun intuÔtie te volgen. Daarbij krijgt de Wil ook een plaats. Elke keuze die we maken, of beslissing die we nemen is een wilsdaad. Onze wilskracht is de dynamische energie die, als we bewust contact met haar maken, ons het vermogen geeft te zijn, te doen en te worden wat we willen.


Over de auteur

Dit was een bijdrage van Paula van Rein. "Mijn naam is Paula (1958) en ik heb na VWO-B en Nijenrode (bedrijfskunde) bijna 20 jaar in het bedrijfsleven gewerkt. 
Nu, een academische studie en twee psychotherapie opleidingen verder, ben ik transpersoonlijk psychologe en heb een kleine eigen praktijk in de buurt van Antwerpen. Mijn telefoonnummer is 0032 3 294 7022
Meer weten over Gestalt, Psychosynthese en Hypnose? Welkom op http://www.vanrein.be."


Meer over psychotherapie

Eclectische therapie
Gestalt en Gestalttherapie
Hermiaanse therapie
Hypnose & hypnotherapie
NEI, Neuro Emotionele Integratie
Neo hypnotherapie
de Option-methode
Psychosynthese
Rebirthen
Spirituele therapie
Transformatiewerk
Voice Dialogue
Zijnsorientatie
Lichaamsgericht (Rubriek)


Tips en aanverwant

De rubriek Psychologie
Tips voor als je een therapeut zoekt
Op www.psychosynthese-nederland.nl vind je informatieve links mbt tot psychosynthese en verzamel adressen van psychosynthesetherapeuten.


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken