InnerNedMeer over Qigong:
Inleiding
Bezielend en verstorend vuur
Chinese yoga?
Qigong en Taijiquan
Taiji Qigong?
Het ontstaan van de Qi Gong
Qigong literatuur
Meer over Qi GongKleine advertenties:

Qigong en Taijiquan

Klik op de auteursnaam voor meer informatie. Sluiten: ook weer op auteursnaam klikkenKlik op de auteursnaam voor informatie
Dit is een bijdrage van Sydney Leijenhorst


Iets wat veel met qigong verward wordt is het taijiquan, in de volksmond, om het nog verwarrender te maken, ook wel taiji genoemd.

Volgens het Wade-Giles transcriptie systeem bovendien respectievelijk nog als t’ai chi ch’uan of t’ai chi. Hoewel taijiquan en qigong veel overeenkomsten hebben, zijn ze ook duidelijk verschillend. Taijiquan is namelijk een zelfverdedigingmethode, en wel een zelfverdedigingmethode waarvan het bewegen en ademen gebaseerd is op de principes van de qigong. Omdat nog maar weinig taijiquan leraren bekend zijn met het zelfverdedigings-aspect, wordt taijiquan vaak als een vorm van qigong beoefend. Een belangrijk verschil is echter dat qigong een groter aandeel aan ademhalings- en meditatie oefeningen bevat en dat de potentie om onze gezondheid te verbeteren en onze geestelijke ontwikkeling te bevorderen bij de qigong groter is. Daar heeft de qigong zich immers in de afgelopen duizenden jaren op heeft gericht, niet op zelfverdediging.

Taiji?

Hierboven werd al gezegd dat taijiquan, verwarrend genoeg, in de volksmond ook vaak taiji genoemd wordt.

‘Taiji’ heeft echter een veel ruimere betekenis. Het is een begrip uit de Chinese filosofie en betekent zoiets als ‘het ultieme principe’ of ‘de uiterste polen (van de waarheid)’.

Eigenlijk zijn vele westerlingen hiermee bekend, zij het via een plaatje. Dat plaatje noemen we meestal het ‘yin yang symbool’, maar heet eigenlijk ‘taiji tu’. Het verbeeld een levenshouding of –wijsheid waarin evenwicht, de cyclische afwisseling en de interactie van tegenpolen, zoals zich dat ook in de natuur voltrekt, als leidraad gelden voor het leven. In de natuur ervaren we de afwisseling van yin en yang voortdurend in de ritmen van dag en nacht van de opkomende en verdwijnende maan, van de seizoenen, het open gaan en sluiten van bloemen, enz.

Het is die levenshouding - het zoeken naar evenwicht, interactie en afwisseling tussen tegenpolen - waardoor de levensenergie tot volle bloei en stroming komt. Je zou ook kunnen zeggen dat qi het evenwicht tussen yin en yang is. Eigenlijk heet de toestand van het (oorspronkelijke) evenwicht ‘wuji’ of ‘geen polen’.

In de qigongbeoefening zien we tegenpolen ook op allerlei manieren terug en proberen we ook heel concreet aan evenwicht, interactie en afwisseling te werken. Denk bijvoorbeeld aan koppels als spanning & ontspanning, naar binnen keren & naar buiten keren, openen & sluiten, inademen & uitademen, Energie laten zinken & Energie laten opkomen, concentratie & openheid, enz. Ook zijn sommige qigong oefeningen speciaal afgestemd op de ritmen van de natuur en bijvoorbeeld speciaal bedoeld voor een specifiek seizoen of deel van de dag of nacht.

Ook de rondheid en vloeiendheid die in het taiji symbool tot uiting komt, spelen een belangrijke rol in de qigong.


Meer over Qigong

Inleiding
Bezielend en verstorend vuur
Chinese yoga?
Qigong en Taijiquan
Taiji Qigong?
Het ontstaan van de Qi Gong
Qigong literatuur
Meer over Qi Gong

http://tai-chi.jouwpagina.nl


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken