InnerNedMeer over Rebirthen:
Hoe rebirthen werkt
Waarom rebirthen?
Rebirthing en emoties
Rebirthing en zwangerschap


Menstruatieklachten
Zwangerschapsyoga
BuikdansenOp zoek naar een therapeut?

: De hulpzoek wijzer :

Kleine advertenties:

Rebirthing voor zwangere vrouwen

Een artikel over Rebirthing (ademtherapie) voor zwangere vrouwen en vrouwen die net zijn bevallen


In de zwangerschap komen vrouwen hun eigen geboorte tegen en ervaren zij gevoelens van bijvoorbeeld beklemming, nervositeit en geprikkeldheid méér dan andere mensen.

De zwangere vrouw kan eigenlijk niet om de lichamelijke sensaties heen van het groeiende kindje in haar buik, terwijl andere mensen vele mechanismen hebben om het leven in zichzelf te onderdrukken en hun levenskracht te blokkeren.

In bijna alle gevallen gaat dat blokkeren van levenskracht onbewust en er is dus nooit sprake van opzet. Iedereen is onschuldig wat dat betreft. Maar de groep "zwangere vrouwen" is een speciale groep. Zij worden juist elke dag vele malen lichamelijk herinnerd aan hun eigen geboorte. De groeiende baby kondigt zich steeds meer aan en wil er uiteindelijk uit. De natuur regelt dit volkomen automatisch en het zijn de geest en de emoties die zich zorgen maken over die op handen zijnde geboorte. Soms bewust, maar veel vaker nog onbewust.

De angst voor de pijn is, heb ik gemerkt, bij vrouwen heel vaak onbewust. Dus zijn er een aantal aspecten aan het 9 maandse leven van een zwangere vrouw die haar situatie uniek maken. Reden voor mij om een introductie workshop van twee en een half uur te starten waar zwangere vrouwen en ex-zwangeren kunnen ervaren hoe zij hun eigen gevoelens eigenlijk beleven. Het is niet de bedoeling dat er veel gepraat gaat worden in de twee en een half uur durende avondworkshop.

Het accent ligt bij het Rebirthen of intuïtieve ademen. Deze ademhaling is natuurlijk en niet zoals bij sommige yogavormen een controle van de ademhaling. Rebirthing is een natuurlijke impuls van het lichaam om continu te blijven ademen en deze impuls begon toen de navelstreng werd doorgesneden en de eerste lucht de longen van de pasgeboren baby vulde.

Die ervaring van geboorte en de eerste kennismaking met het ademhalen in de lucht is bepalend voor heel veel van gedachten in ons latere leven en ook verantwoordelijk voor heel veel van onze gedragingen en voorkeuren.

Rebirthing en de wetenschap over bewust verbonden ademhaling is ontstaan in 1964 toen Leonard Orr met vrienden in de Verenigde Staten van Amerika experimenteerden met het herinneren van hun eigen geboortes. Zij verfijnden de methode door na hun eerste ervaringen in "warm water" later ook de "droge sessie" te introduceren. Het grote voordeel daarvan is dat het organiseren van een droge sessie veel eenvoudiger is. Bovendien is gebleken dat het stimuleren van de geboorteherinneringen in warm water voor sommige mensen te heftig kan zijn, waardoor zij juist een gevoel van geblokkeerd zijn ervaren in plaats van een gevoel van bevrijding. Want dat is het doel van Rebirthing. Jezelf bevrijden van blokkerende gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties.

Door de herinneringen als volwassene opnieuw te beleven kun je gaan zien hoe jouw geboorteervaringen je leven nog steeds regelen, terwijl je inmiddels al veel meer kan dan toen je nog een baby was.

Zwangere vrouwen nemen in Rebirthing zoals gezegd een hele speciale plaats in. Ook bij vrouwen die al bevallen zijn spelen de lichamelijke sensaties nog een tijdje een rol, totdat zij haar leven weer verder oppakt en de confrontaties met de lichamelijkheid minder worden. Maar in de 9 maanden van de zwangerschap zorgt de baby ervoor dat moeder haar voelt. Eerst door gewoon te groeien, later door met voetjes en handjes te laten merken dat zij/hij bestaat.

Wat voor effect heeft dit nu op de moeder? Waar andere mensen minder voelen, wordt zij de hele tijd geprikkeld. Daardoor ontstaat een grotere emotionaliteit die zich uit in relatie met de partner en met mensen die direct bij haar in de buurt zijn. Dus zij reageert vanuit haar onbewuste herinneringen op haar omgeving. Meestal houdt de omgeving er wel rekening mee, maar het kan voor lastige situaties zorgen voor haar. En wat zij zich niet bewust is, is dat zij ook de onbewuste negatieve gevoelens van mensen in haar omgeving opzuigt. Vanwege de overmatig sensitiviteit pakt ze de negatieve energie van haar partner, familieleden en vrienden op en verwerkt deze. Haar geprikkelde reacties op haar omgeving komen gedeeltelijk, doordat zij reageert op de negativiteit van de omgeving. Dus zij heeft haar eigen gevoelens van de geboorte, zij heeft de gevoelens van het kind te verwerken en zij verwerkt ook onbewust de gevoelens van de mensen in haar omgeving.
Het is een wonder dat zij nog kan werken en niet de hele dag op haar bed ligt te puffen. Maar goed en wel.

Het lichamelijk organisme kent zijn grenzen en naarmate de bevalling dichterbij komt wordt het dragen ook zwaarder. Dus zij krijgt er nog een fysieke belasting bij. Reden genoeg om haar extra ondersteuning te geven bij de zwangerschap.

Maak je niet ongerust dames, je zult heus niet direct flitsende beelden van je eigen geboorte voor je ogen voorbij zien trekken. Ook zult je niet in een lichamelijke draaikolk terechtkomen. Op een introductieavond van twee en een half uur maak je kennis met je onbewuste gevoelens en gedachten, door heel simpel op een matrasje te liggen en te proberen je inademing met je uitademing te verbinden, totdat er een cirkel van ademen ontstaat. Soms lukt dat direct wel en heel vaak lukt dat direct nog niet zo goed, omdat onbewuste blokkades (angst bijvoorbeeld) ervoor zorgen dat je niet teveel inademt. In ieder geval krijg je een goed idee wat het werken met Rebirthing voor je zou kunnen betekenen. Je hoeft trouwens ook niet bang te zijn dat Rebirthing onveilig is. Bewust ademen is totaal veilig voor moeder en kind. Er kan niets gebeuren dat je niet wilt. Ook in de begeleiding sta ik op het standpunt dat je heel mild moet worden gestimuleerd bij het verbonden ademritme. Het is vooral een fijne en een interessante verkenning van je onbewuste ademhaling.

Dit artikel is bedoeld om beknopt een overzicht te geven van de ins en outs van een introductieavond Rebirthing. Er is ook een informatiepakketje te krijgen wat je via e mail kunt aanvragen. Daarin staat veel over de mogelijkheden die Holistic Vision biedt op het gebied van spirituele ontwikkeling. Stuur je berichtje naar info@ademhuis.nl


Over de auteur

Dit was een bijdrage van Lajos Barsony, Amsterdam.


Meer over rebirthen

Je hebt zojuist de in grijs aangegeven pagina gelezen. Kies uit een voorgaande of opvolgende pagina om meer te weten te komen over Rebirthing:

Hoe rebirthen werkt
Waarom rebirthen?
Rebirthing en emoties
Rebirthing en zwangerschap


Meer vrouwenspecials

Menstruatieklachten
Zwangerschapsyoga
Buikdansen


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken