InnerNedCommunicatie en relaties:
Kernkwadrantenspel
Lichaamstaal
NLP
Een gesprek beginnen
Je mening geven
Omgaan met conflicten
Assertiviteit
Omgaan met kritiek
Emotionele chantage
Emotionele intelligentie
Emotionele verbondenheid
Diagnose in relaties
Sprank communicatiemodel
Tweelingzielen en zielmaatjes
Spiritualiteit in relatiesKleine advertenties:

Diagnose in relaties

De Rayid-methode

Een rubriek over communicatie en relaties kan volgens mij niet zonder aandacht voor alternatieve diagnose-methoden. In dit artikel ga ik in op de Rayid-methode.

In de Alternatieve geneeswijzen wordt veel gebruik gemaakt van de analyse van de ogen. Een voorbeeld is de Iriscopie; deze analysemethode is vooral gericht op het opsporen van lichamelijke klachten. De Rayid-methode wil karakterstructuren blootleggen en daarmee inzicht geven in jezelf en je relatie tot anderen.

Net als de iriscopie diagnosticeert de Rayid-methode door middel van de ogen. De Rayid-methode wordt gebruikt om van iemand een karakterschets te maken. Op deze manier hoopt de therapeut / specialist een persoon te helpen begrijpen waarom deze reageert zoals hij of zij reageert.

In de Rayid-methode onderscheidt men 3 grondpatronen:de bloem,het juweel en het stroomtype.

1.Juwelen

Juwelen zijn puntachtige pigmentvlekjes in de irisvezels.Een juweel type reageert op anderen met analyse, gedachten en woorden.Het zijn verstandsmensen en ze reageren verbaal en maken weinig fysieke gebaren. In duurzame verhoudingen wordt het juweeltype emotioneel aangetrokken tot het bloemtype.

KARAKTERSCHETS van een juweeltype: intellectueel,veranderingen het traagst, alert onderzoekend, scherpe waarnemers, goede spreekvaardigheid, zelfbeheersing, bouwt energie op.

2.Het bloemtype

Het bloemtype heeft gebogen/ronde openingen in de irisvezels. Een bloemtype is emotioneel en spontaan, maakt veel gebaren, leert onderbewust het snelst. Bij duurzame verhoudingen voelt het bloemtype zich aangetrokken tot het juweeltype.

KARAKTERSCHETS van een bloemtype:

schenkt vreugde,vitaliteit, geeft met het lichaam uiting aan zijn of haar emoties, veranderend, sociaal, spontaan, muziekliefhebber, romantisch en ontlaadt energie.

3.Het stroomtype.

Het stroomtype heeft subtiele verschillen in de irisvezels (gekleurde lijnen of vlekken. Fysiek sensitief, energiek met verfijnde gebaren. Intu´tief en leren het best door dingen te ervaren. In duurzame verhoudingen aangetrokken tot een juweel-bloem- combinatie.

KARAKTERSCHETS van een stroomtype:

sensitiviteit, boeiend, kinesthetisch, verbaal, zintuiglijk, bemiddelaar en draagt energie over.

Verder kent de Rayid-methode een hele speciale vierde type en wel de SHAKER.

De Shaker is een cocktail van verschillende juwelen en bloemen. De Shaker is geestdriftig, een actieve wereldhervormer. Leert het best door intu´tie en aanraking. In duurzame verhoudingen aangetrokken tot het stroomtype.

KARAKTERSCHETS

extreme mensen, devoot en loyaal. Combinatie van twee volmaakte tegenpolen: bloem/juweeltype. Gespleten, wisselend, transformeert energie.

Via de Rayid-methode wordt bij juiste toepassing veel duidelijk, waarom mensen reageren zoals zij reageren. Niets ontstaat zomaar. De Rayid-methode probeert individuen meer inzicht te geven in gedragingen. Zo ook wordt voor een persoon duidelijk waarom hij/zij beter om kan gaan met bepaalde personen en met anderen weer niet.

Maar tegelijkertijd leert de Rayid-methode personen beter te begrijpen,waardoor men elkaar beter leert kennen,om zo een weg te leren creŰren voor betere omgang met elkaar.
Want als men beter inzicht heeft in die andere persoon kan men ook meer begrip tonen naar die ander.

In langdurige relaties zoals liefdes relaties wordt via de Rayid-methode ook duidelijk waarom de ene persoon beter past bij een bepaalde persoon dan de ander. Eventuele conflict situaties liggen immers bij de verkeerde keuze duidelijk vastgelegd in deze methode.


Meer over Communicatie en relaties

Inleiding
Kernkwadrantenspel
Lichaamstaal
NLP
Een gesprek beginnen
Je mening geven
Omgaan met conflicten
Assertiviteit
Omgaan met kritiek
Emotionele chantage
Emotionele intelligentie
Emotionele verbondenheid
Diagnose in relaties
Sprank communicatiemodel
Tweelingzielen en zielmaatjes
Spiritualiteit in relaties


Tip

relatiepagina.nl

Informatie

Deze bijdrage is geschreven door Mevr. A. C. Kroes
Alternatieve medische praktijk, Den Haag.


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken