InnerNedMeer religies:
Christendom
Boeddhisme
Hindoeisme
De Islam
Soefisme
Taoisme
WiccaKleine advertenties:

Soefisme.

door Joyce Hoen

De spirituele traditie van de Soefi's wordt gedeeld door naar schatting 50 miljoen mensen over de hele wereld, van Marokko tot Zuid-Oost Azie. Maar ook in Nederland is er een levendige belangstelling voor en beoefening van het Soefisme.

Wat is een Soefi?

Wat is een Soefi eigenlijk? Eenvoudig gezegd is het een soort eretitel die in Oosterse landen gegeven wordt aan hen die op het spirituele pad zijn. Men zegt dat de oorsprong van het woord Soefisme van het Arabische woord 'Suf' komt, dat 'wijsheid' betekent, maar ook 'wol'. De eerste Soefi's waren namelijk herkenbaar aan hun wollen kleren, iets anders droegen ze niet, als een soort van ascetisme of afstand doen van wereldse zaken.

Oorspronkelijk waren de Soefi's mensen die zich in volkomen extase konden overgeven aan God, via muziek en dans (de rondwervelende dansen van de Derwishen) en in het dagelijks leven konden ze een heel onopvallend leven leiden, en deden dat vaak als winkeliers. Een buitenstaander merkte weinig van hun bevlogenheid, maar leerlingen op het pad werden van de ene naar de andere winkel gestuurd om van een meester te leren. Het schijnt dat Gurdieff bijvoorbeeld ook op die manier werd ingewijd in de rijke Oosterse mystiek.

Zo'n Sufi winkelier zat dan in z'n winkel en al leek het erop dat hij bijvoorbeeld alleen maar Perzische tapijten verkocht, in werkelijkheid nam hij alle tijd voor het geven van een spiritueel advies aan zijn bezoekers.


Meer over het soefisme

Soefi muziek
Irina Tweedie
Hazrat Inayat Khan en Pir Vilayat Khan
De Soefi-orde in het westen
Vijftien fasen mystieke pad


Over de auteur

Deze artikelenserie over het soefisme is geschreven door Joyce Hoen. Het is met haar uitdrukkelijke toestemming overgenomen.
Center for Humanistic & Transpersonal Astrology, Oudewand 19- NL 7201 LJ ZUTPHEN.
tel. 0575-516479 bij voorkeur tussen 10:00 en 11:00 uur


Meer religies

Christendom
Boeddhisme
Hindoeisme
De Islam
Soefisme
Taoisme
Wicca


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken