InnerNedDit onderwerp:
Inleiding
Bewust sterven
Qi Gong en rouwverwerking
Het verwerkingsproces.
De tunnel
Sterven en rouwen in het jodendom

In Spiritualiteit:
Religies
Lichtwerk deel 1
Tantra
Spiritualiteit in organisaties
Sterven en rouwverwerking
Zelfrealisatie
Het paard als leraar
De reis van de ziel
Van Maria Piotrovskaja
MeestersKleine advertenties:

De tunnel

Een artikel van Sandra Warmerdam  Over de auteur 
Over de auteur:[-]
Sandra is aromatherapeute in Nijmegen en webmaster van deze site. Als je meer over haar wilt weten kun je hier klikken.

Waarom hebben mensen het gevoel alsof ze in een donkere tunnel zijn beland als iets hun heel erg aangrijpt of wat hun zwaar valt. Vaak hoor je mensen dan ook zeggen ik zie geen lichtpuntje aan het eind van die tunnel!

Eigenlijk is een tunnel een heel symbolisch iets, je loopt erdoor heen je kunt niet links kijken of rechts, je ziet alleen zwarte muren. Als je vooruitkijkt kun je soms het eind van die tunnel nog niet zien, als je achteruit kijkt zie je waar je vandaan gekomen bent.

Dat soort dingen roepen angst op en benauwdheid en eenzaamheid. Waar eindig ik?
Waar kom ik uit?
Zal ik het lichtje aan het eind van de tunnel wel zien? Komt alles weer wel goed?

Vaak voel je je in de steek gelaten door vrienden familie en bekenden. Het enige wat je kunt doen is achterom kijken naar het verleden, wat er toen is gebeurd, waarom dit is gebeurd, en vaak is dat iets waar je niet naar terug wilt.....of niet naar terug kunt gaan.

De tunnel als verwerkingsproces.

Heel je leven krijg je te maken met verwerken dus ook met tunnels. Dat begint al in je hele jonge jaren, denk maar aan de overgang van kleuterschool naar basisschool. Je eerste dat is heel eng en beangstigend, maar de volgende dag alweer een stuk makkelijker.
Niet alle tunnels zijn even lang.....het ligt maar net aan de ernst van de situatie en hoe jezelf bent in karakter bent, en wat je van je ouders hebt meegekregen aan waarden en normen.

Als je iets heel moeilijks door moet maken of als je veel leed is aangedaan, ga je altijd een soort verwerkingsproces door. Hoe je deze doormaakt hangt van een aantal omstandigheden af.
Maar er blijft altijd de rode draad doorheen lopen van verwerken.

Als iemand je veel pijn heeft aangedaan kun je kiezen of je de tunnel doorwilt en aan je verdriet toegeeft of dat je zegt van "nou het is jammer ik heb mijn best gedaan, ik laat me niet nog een keer pijn doen". In dat geval kun je dus kiezen om het pad dat naast de tunnel loopt te nemen en verder te gaan en achter je laten. Maar in een aantal gevallen kan dit niet.

Je zal een soort verwerking door moeten en hiervoor gedwongen de tunnel moeten nemen, denk in dit geval aan een rouwproces. Niet alleen het verliezen van een dierbare is aanleiding om de tunnel te nemen, maar ook tijdens een echtscheiding gaan mensen een vorm van rouwverwerking door. Zo kun je meerdere oorzaken bedenken waarom je gedwongen een tunnel moet nemen.

Het verliezen van je baan heeft toch een enorm gevolg, je hebt minder geld dan anders, je hebt meer vrije tijd en hoe moet ik die invullen, hoe kom ik aan een andere baan, hoe ziet de toekomst er uit voor mij! Je kunt er vast nog wel een aantal bedenken, maar het zijn allemaal vragen die beantwoord zullen worden in deze symbolische tunnel die je door gaat.

Naar mate er meer vragen beantwoord worden, en hoeverre je jezelf erin berust kom je steeds weer een stapje verder in die tunnel, totdat je op een gegeven moment zegt "hee ik kan weer een lichtpuntje zien"

Het einde van de Tunnel

Pas als je het hele proces hebt doorlopen kom je aan het eind van die tunnel. Daar waar het zonnetje schijn, het warm is waar weer liefde is.

Je kunt dan je vrienden weer zien, je bekenden en familie die je eigenlijk aldoor hebben gesteund maar wat je niet in de gaten had doordat je zo bezig bent met het verwerken van je verdriet.

Pas nu realiseer je dat en kun je dankbaar zijn voor wat ze gedaan hebben, en weet je ook wie je echte vrienden zijn.
Je vind in deze tijd ook weer nieuwe kracht om de volgende tunnel te kunnen doorlopen.

Maar hoe het ook is......er is altijd een lichtpuntje aan het eind van de tunnel, je hoeft alleen maar door te lopen.


Meer over dit onderwerp

Inleiding
Bewust sterven
Qi Gong en rouwverwerking
Het verwerkingsproces.
De tunnel
Sterven en rouwen in het jodendom


Meer bijdragen van Sandra

Sandra heeft enkele artikelen bijgedragen in de rubriek Geneeswijzen: Aromatherapie en Homeopathie


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken