InnerNedPsychologie:
Stoppen met roken
Beslissingen nemen
Gemakkelijk leren
het Enneagram
10 tips voor inspiratie
Angsten en nachtmerries
Grip op depressie
Zoeken naar je Levenslach
Schuldgevoelens
Spiegelogie
Piekeren
Verhef en word verheven
Over problemen heengroeien
Vergeving
Zelfmanagement
Zelfhulp (+ hints en tips)
Handanalyse
Pent'analyse
Kleine advertenties:

Stoppen met roken

Een bijdrage van Ans RemmitsTer nagedachtenis aan Ans Remmits (1K)

De meeste methodes en de meeste mensen menen dat stoppen met roken alleen bestaat uit het "overwinnen" van een lichamelijke verslaving. Ten onrechte. Als dit écht waar zou zijn, zou je al na drie dagen weinig zin in een sigaretje hebben. Na deze drie dagen is namelijk al de meeste nicotine uit je lichaam. 

En toch lijkt de behoefte aan een sigaret te bestaan. Wat is hier (dus) aan de hand?

Als je rookt ben je ook geestelijk verslaafd. En juist deze psychische afhankelijkheid, maakt het moeilijk om er van af te komen. Inzicht en bewustwording zijn middelen die écht helpen om voorgoed en gemakkelijk een punt te zetten achter het roken. De bewustwording is mede te verkrijgen door een tijd bewust te gaan roken.

Bewust roken betekent niet dat je het aantal sigaretten vermindert. Het lijkt heel wat, maar in feite blijf je hiermee lichamelijk en geestelijk afhankelijk. Door je zelf op een rookdieet te zetten wordt roken bovendien alleen nog maar meer een obsessie.
Bewust roken betekent ook niet je bewust schuldig voelen. Schuld is het gif voor de ziel. Jezelf bestraffen, beschuldigen, streng toespreken: al die daden zorgen slechts voor nog meer binding met de sigaret.

Bewust roken is wél een voorbereidend proces dat tot uiteindelijk als doel heeft te stoppen met roken. Het is een periode waarin je expliciet alle aandacht geeft aan jouw lichamelijke en geestelijke verslaving.
Bewust roken betekent ook een confrontatie durven aan te gaan met jezelf. Niet voor niets wordt wel eens gesproken over de roker achter zijn rookgordijn.
Juist en vooral in moeilijke situaties kan een sigaret een gemakkelijke vlucht zijn. Om iets niet te hoeven voelen of iets niet te behoeven te doen. Nicotine als verdoving van gevoelens en situaties die we als pijnlijk en onaangenaam ervaren. Het kan heel confronterend zijn om achter de oppervlakkige behoefte van de sigaret, de dieperliggende wens tegen te komen. Maar het kan ook heel uitdagend zijn om steeds bij zin in een sigaret jezelf af te vragen: wat wil ik nu eigenlijk echt. En hoe kan ik aan deze werkelijke behoefte werkelijk tegemoetkomen. Je leven zal meer diepgang krijgen als je je bezig gaat houden met de bevrediging van je werkelijke behoeften. Je zult hierdoor een innerlijke verrijking ervaren waardoor de kwaliteit van je leven zal toenemen.

Door inzicht en bewustwording van de geestelijke en verslavende werking van de sigaret, zul je op een gegeven moment vanzelf en zonder strijd willen en kunnen stoppen!!


Meer over stoppen met roken

(en andere verslavingen):
Bach flowerremedies  Oor-acupunctuur  Hypnotherapie


Andere psychologische onderwerpen

Stoppen met roken
Beslissingen nemen
Gemakkelijk leren
het Enneagram
10 tips voor inspiratie
Angsten en nachtmerries
Grip op depressie
Zoeken naar je Levenslach
Schuldgevoelens
Spiegelogie
Piekeren
Verhef en word verheven
Over problemen heengroeien
Vergeving
Zelfmanagement
Zelfhulp (+ hints en tips)
Handanalyse
Pent'analyse


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken