InnerNedMeer over Tai Chi Tao:
Tai Chi en Tao
Fibromyalgie en ME
Over Chi

Meer Dans, houding, beweging:
Inleiding
Buikdansen
Alexander techniek
Biodanza
Ismakogie bewegingsleer
Qigong, Tai Chi en meer
Tai Chi TaoKleine advertenties:

Tai Chi Tao

Wat is Tai Chi Tao?

Tai chi vinden mensen mooi om te zien. Je ziet beoefenaars op een langzame manier sierlijke bewegingen uitvoeren die onderdeel uitmaken van een vaste vorm. Je doet er lang over om zo’n vorm te leren.

Dat is niet het geval met Tai Chi Tao. In Nederland wordt al lange tijd Tai Chi Tao beoefend. Het is in 1978 ontwikkeld door wijlen Jan Kraak uit Hardenberg. Er bestaat een groot verschil tussen Tai Chi Tao en Tai Chi Chuan. Als iemand aan Tai Chi doet dan heeft dat meestal betrekking op Tai Chi Chuan en een bepaalde stijl. Als je zegt "ik doe Tai Chi", dan wordt vaak gevraagd ‘welke stijl beoefen je?’ Er wordt altijd in termen van een stijl gedacht. Maar in Tai Chi Tao wordt niet in termen van een stijl gedacht, maar in termen van Tai Chi.

Tai Chi is immers gebaseerd op natuurlijke principes. Niets in de natuur is absoluut onbewegelijk. Het enige constante in de natuur, de kosmos is de verandering. Er is steeds sprake van een scheppend proces. Dat scheppend proces is uit de stijl gehaald.

Tai Chi Tao is gemakkelijk te leren. Iedereen kan meteen meedoen en vloeit mee in de bewegingen. Vanaf 1972, toen ik met Tai Chi in aanraking kwam, beweer ik al dat Tai Chi voortkomt uit Tao yin, de oudste vorm van Qi Gong.

Qi gong is zeer uitgebreid en bestaat onder andere uit zachte technieken voor ademhaling, meridianen, drukpunten, sierlijke bewegingen, meditatie, zelfmassages en andere manieren om met energie te werken. Uit die technieken is Tai Chi ontstaan. En dus niet uit een vechtsport. Dat is slechts een tak van de stamboom, een tak die een eigen leven is gaan leiden. Men is met die tak aan de haal gegaan. Eigenlijk is men vergeten dat de andere takken ook bij Tai Chi horen.

Vanaf het begin heb ik Tai Chi vereenvoudigd en veelzijdiger gemaakt. Ik heb daar oefeningen en vormpjes, gebaseerd op de vijf elementen-energieŰn en Qi Gong, aan toegevoegd. Het scheppende proces. Het is een kwestie van terug gaan naar de bron.

Vandaar uit heb ik Tai Chi Tao ontwikkeld. Met de nadruk op Tao. En niet zomaar als een loze kreet. Tai chi is een tao´stische methode. Het gaat om Tao. Het tao´stische yin en yang-symbool wordt niet voor niets het tai chi-teken genoemd. Dit teken wordt gebruikt maar de tao´stische filosofie en benadering is losgelaten. Niemand geloofde mij dat Tai Chi uit Qi Gong is voortgekomen.

Maar gelukkig stond het opeens zwart op wit. Enkele jaren geleden stond het in enkele boeken. In ‘Het boek der Chinese gezondheidsoefeningen’ van dr. Dahong Zhou (De Driehoek) en ‘De tao van een gezond en lang leven’ van Da Liu (De Driehoek). Zij schreven dat Tai Chi een uitvloeisel is van Tao yin.

Nu is Tai Chi Tao al flink over Nederland verspreid. Er is een heel netwerk van leraren. Deze zijn aangesloten bij de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren.

Tai Chi Tao kan ook aangepast worden aan mensen met reuma, fibromyalgie, ME, MS, rugklachten, RSI, ouderen, kinderen, allerlei klachten, bedrijfsleven, kortom, Tai Chi Tao is er voor iedereen, niemand uitgezonderd.
In Tai Chi Tao hoeft de deelnemer zich niet aan de leraar aan te passen, de docent past zich aan de cursist of aan de groep aan. Er worden steeds praktische tips en technieken gegeven. Steeds meer beoefenaren van Tai Chi Tao gaan er toe over om er ook les in te geven. Dat komt omdat Tai Chi Tao toegankelijker is en meer diepgang heeft.


Meer over Tai Chi Tao

Tai Chi en Tao
Fibromyalgie en ME
Over Chi


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken