InnerNedMeer over Qigong:
Inleiding
Bezielend en verstorend vuur
Chinese yoga?
Qigong en Taijiquan
Taiji Qigong?
Het ontstaan van de Qi Gong
Qigong literatuur
Meer over Qi GongKleine advertenties:

"Taiji Qigong?" Taiji Qigong?


Klik op de auteursnaam voor informatie
een bijdrage van Sydney Leijenhorst

off (1K)
Dit is een bijdrage van Sydney Leijenhorst die de karate-school Ta Mo leidt.
De karate-school Ta Mo is gevestigd in Wageningen en beheert daar een eigen, sfeervolle oefenzaal (dojo). Hier kunnen de leden, voor een vaste prijs, meer dan drie keer in de week trainen onder deskundige leiding. Daarnaast is het voor gevorderden mogelijk om op eigen gelegenheid gebruik te maken van de oefenzaal.
Ta Mo is te bereiken onder telefoonnummer 0317 415 883 en per E-mail: tamo@wxs.nl
De site van Ta Mo is te vinden op http://home.wxs.nl/~tamo/

Klik opnieuw op de naam om te sluiten

Er zijn honderden, zo niet duizenden, qigong systemen. Taiji qigong is er n van. Andere bekende voorbeelden zijn de baduan jin (de acht kostbaarheden), wuqin xi (het vijf dieren spel) en yi jin jing (pezen transformerende oefeningen).

Er zijn ook andere qigong oefenseries waarbij het woord ‘taiji’ wordt gebruikt. En zo een oefenserie, die ik zelf in het verleden veel geoefend heb, is het taiji wuxigong van Dr. Shen HongXun.

Alsof de verwarring nog niet groot genoeg is: er is ten minste nog twee andere oefenseries die de naam taiji qigong dragen. De ene werd vroeger onderwezen in combinatie met de Yang-stijl taijiquan, de andere werd ontwikkeld door Yang Jwing Ming.

Taiji qigong is, net als het taijiquan en vele andere qigong systemen, gebaseerd op de bovengenoemde taiji filosofie. Bovendien bevat het ook een aantal bewegingen die we ook terugvinden in * taijiquan *.

Taiji qigong werd in 1984 in ontwikkeld door Lin HouSheng, gebaseerd op eeuwen oude oefeningen uit de qigong en het taijiquan. Zelf heb ik deze vorm geleerd van Chrissie Coburn Krzowska, een zeer begaafde lerares en ‘healer’. Qigong in het algemeen heb ik van een hele reeks leraren geleerd. Mijn belangrijkste leraren waren verder: Zhang Yu, Shen HongXun, Lu GuanJun, * Yang Jwing Ming * en Josephine Zller. Mijn eerste ontmoeting met qigong was ca. 15 jaar geleden. Voordien deed ik al enige jaren taijiquan.

Taiji qigong bestaat uit een achttien tal oefeningen. Omdat de oefenserie uit veel verschillende oefeningen bestaat is ze bij uitstek geschikt als kennismaking met qigong. Daarnaast heeft ze hierdoor ook een brede uitwerking op je gezondheid. Het is een soort breed spectrum therapie. Alle oefeningen hebben naast algemeen heilzame effecten ook een specifieke effecten op bepaalde orgaansystemen of –functies. In die zin kunnen bepaalde oefeningen uit deze serie ook worden geoefend als ondersteuning van een genezingsproces.

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van de qigong en er zijn ook eindeloos veel hypothesen geopperd om de effecten van qigong te verklaren. Vooralsnog is er helaas geen standaardwerk op dit gebied waarin je dat allemaal eens even na kunt lezen. Je vindt het wel verspreid over tal van boeken en er bestaat er een CD-Rom met verslagen van wetenschappelijke onderzoeken m.b.t. qigong.

Belangrijker dan welke oefenserie je precies doet, zijn de principes die je volgt terwijl je er mee bezig bent. Het is het navolgen van deze principes waarin de heilzame effecten besloten liggen. Voorbeelden van principes zijn bijvoorbeeld: zinken; openen van de gewrichten, meridianen en Energiecentra; centreren, stroming; adem in harmonie brengen met de beweging; etc.

Voordat de oefenserie gestart wordt, probeer je eerst tot verstilling en concentratie te komen in een staande houding. Deze beginhouding noemt men ook wel de wuji houding. Wuji verwijst naar een open en lege toestand van de geest en een natuurlijke houding. In de Chinese kosmologie is wuji de toestand voordat de ‘dingen’ ontstonden, voor dat yin en yang onderscheidbaar werden. Je zou kunnen zeggen dat je even alle gevoelens en gedachten op laat lossen in de ruimte van je bewustzijn. Zo kom je terug bij wat je bent voordat je van alles doet, denkt en voelt. De Energie die dan manifest is noemt men in het Chinees de yuan qi of ‘oorspronkelijke energie’.


Meer over Qi Gong

Inleiding
Bezielend en verstorend vuur
Chinese yoga?
Qigong en Taijiquan
Taiji Qigong?
Het ontstaan van de Qi Gong
Qigong literatuur
Meer over Qi Gong


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken