InnerNedOver tantra:
Meer over Tantra
Het woord tantra
Geschiedenis en filosofie
Yoga van de sex?

Meer in Spiritualiteit:
Inleiding
Religies
Lichtwerk deel 1
Tantra
Spiritualiteit in organisaties
Sterven en rouwverwerking
Zelfrealisatie
Het paard als leraar
De reis van de ziel
Van Maria Piotrovskaja
MeestersKleine advertenties:

Tantra

door Marijke Versteegen

TantraZeg eens eerlijk: vind je seks nog leuk? Is het een manier om je te ontspannen en om nieuwe energie op te doen of een afknapper? Ben je mechanisch bezig? Voel je je tijdens seks gewaardeerd of voel je je alsof de ander je gebruikt? Voel je je als man of vrouw in de kou staan?

Misschien voel je je gefrustreerd, onbevredigd en onbemind.

En toch, je hebt wel eens vernomen dat de relatie een middel kan zijn tot verdieping, tot meer mens worden. Alleen, je ervaart dat echt niet zo. Je hebt wel eens gehoord dat seks zelfs spiritueel kan zijn. Maar je voelt je alleen en afgesloten.

Je moet al zoveel. En nu moet je ook nog seksueel presteren. Je wordt bang. Ben ik wel potent genoeg? Kan ik wel een orgasme krijgen? Je sluit dat gevoel af, en daarmee ook andere gevoelens en ervaart een toenemende mate van apathie.

En dan, is dat orgasme wel zo belangrijk? Veel vrouwen verlangen eigenlijk meer naar intimiteit en communicatie.

Als je wat ouder bent, weet je misschien iets van de houding van het christendom. Dat was er heel goed in om seks tot een probleem te maken. Ze hadden zo iets van: het lichaam is onrein en staat spirituele ontwikkeling alleen maar in de weg. En wat ga je doen als je lichaam onrein is? Juist, je gaat in je hoofd zitten. Bijna iedereen heeft dat wel eens ervaren tijdens seks en gemerkt hoe 'prettig' dat is. We doen maar alsof....alsof we vreugde, genot, verrukking en geluk kennen en zoeken extatische gevoelens in alcohol, drugs of eten. En begrijpen niet dat het lichaam de belangrijkste bron van extase is.

Als je groeit, misschien door therapie, door te lezen of omdat je een oplossing vindt voor je problemen, ga je je beseffen dat we je je lichaam bent en dat het niet iets is dat buiten je staat. Je gaat beseffen dat spiritualiteit niet in de eerste plaats te maken met verandering van bewustzijnstoestand, maar met belichaming en aarding en met gevoel, voor de vrouwelijke kant van het bestaan. Tantra is daarom niet saai en plechtig - er is ruimte voor spelen en genieten. Heiligheid is niet hetzelfde als ascese en celibaat.

Geloof je het niet? Lees het Hooglied maar eens.

Wat betekent extase als je het hebt over seksualiteit?
Extase wordt gevoeld als het samenvloeien van de een - jij - met de ander - je partner - tot een geheel; geen binnen of buiten, geen besef van ruimte of tijd - ik en de ander die samen één zijn als afspiegeling van de eenheid tussen ik en de Ander. Dit is een toestand die gevoeld wordt als beter als alle andere, als een diepe ervaring van thuiskomen. Een ervaring die zich altijd onverwacht aan kondigt. En tantra helpt die ervaring voor te bereiden.

Of, in wat geleerdere taal: Waar wij vandaag de dag zo'n behoefte aan hebben is intimiteit en respect voor onze individualiteit. Intimiteit is afhankelijk van de aanvaarding van onze lichamelijkheid. We moeten intiem met onszelf zijn voordat we intiem kunnen zijn met iemand anders. Dit betekent dat we in staat moeten zijn onze eigen verborgen stemmen of boodschappen te horen in onze psyche, ons verstand en ons lichaam.

Maar meer dan iets anders betekent het dat we aanwezig moeten zijn in onze gevoelens, dat we onze angst, woede, frustratie, verdriet, hebzucht, wellust, afgunst en jaloezie moeten opmerken, erkennen en toelaten. (G. Feuerstein- Spiritualiteit en erotiek)
Pas dan kunnen we leren op een voelende manier bij de gevoelens van een ander te komen, pas dan kunnen we het Goddelijke of heilige gewaarworden dat de ander leven inblaast en door hem naar buiten straalt.

"HE WHO REALISES THE TRUTH OF THE BODY CAN THEN COME TO KNOW THE TRUTH OF THE UNI VERSE".Tips en aanverwant

de rubriek spiritualiteit
Yoga
hindoeisme
Spirituele relaties


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken