InnerNedIndiase Astrologie en Ayurveda
Startpagina
Inleiding
Orakelspellen
I Tjing
Westerse Astrologie
Indiase astrologie
Tarot

Meer over AyurvedaKleine advertenties:


Tarot - Een samenvatting voor een beter begrip

De tarot is nog steeds omgeven met geheimzinnigheid, terwijl het een systeem is dat door een ieder met een goed ontwikkeld invoelend vermogen, een sterke intuÔtie en een helder verstand kan worden verstaan. De kaarten van een tarotdeck staan ergens voor. Wie de moeite neemt te doorgronden wat of dat is, kan de tarot gebruiken als een spiegel die hoop en angsten leest. Om hier iets van te begrijpen, het volgende:

Zijn wij niet allen op zoek naar de waarheid?

Een ieder bouwt er zijn eigen, ontleend aan ideeŽn van anderen en zichzelf. En op een dag loop je vast in je eigen waarheid en denk je ‘wat heb ik verkeerd gedacht?’ Op zo’n moment kun je de tarot raadplegen, het systeem van 78 kaarten waarvan wordt beweerd dat het al duizenden jaren oud is en waarvan zeker is dat het in het Westen voor het eerst in de middeleeuwen werd gebruikt.

Vanuit het idee ‘de mens is onderdeel van een maatschappelijke orde die een afspiegeling van de kosmische orde is,’ werden al in vroege tijden voorstellingen gemaakt die gaan over de mens in relatie tot een groter geheel. Op allerlei manieren probeerde men de kosmische orde te bevatten en te verbeelden. Pythagoras deed het door het universum als verhoudingen tussen getallen te zien waaraan een bepaalde waarde verbonden was, volgens kosmische principes en verhoudingen werden kathedralen en domkerken gebouwd en occultisten maakten tarotkaarten waarop ze de mens als zijnde een microkosmos verbeeldden. In het boek ‘De levende tarot’ van Jan Ton, wordt tarot als een visuele synthese van de esoterische wereld beschreven die je naar de weg van zelfkennis leidt.

Er bestaan nogal wat tarotdecks. Verschillende makers ontwierpen er een. De meeste decks bestaan uit 78 kaarten. Sommige tellen er een of twee meer. Van de 78, behoren er 22 tot de Grote Arcana, 40 tot de Kleine Arcana en 16 tot de Hofkaarten.

De Grote Arcana

De Grote Arcana (= grote geheimen) gaat over de grote patronen van het leven en laat ons via 22 plaatjes het pad zien dat tot volledige menswording leidt. Op de kaarten staan archetypische beelden die de verschillende stadia in ons leven vertegenwoordigen waar we doorheen moeten om een compleet mens te worden.
De start is bij nummer 0: De Dwaas, die open staat voor alles en zonder angst de sprong in het leven durft te wagen. De reis van zelfontdekking begint met de energie van De Dwaas en vervolgens moet een mens alle stadia van de Grote Arcana doorlopen om tot volledige menswording te komen: kaart 21, De Wereld. Hier aangekomen ben je wijs, bekend met de kosmische wetten, en open naar jezelf en anderen. En dan? Dan is het vervolg kaart 22 die dezelfde is als de 0 = De Dwaas.

De Dwaas is zowel het begin als het eind van een proces. Het leven verloopt cyclisch. Je bent er nooit! Als je de hele cyclus van de Grote Arcana hebt doorlopen durf jij je open en ontvankelijk te tonen en begint het hele proces waar je doorheen bent gegaan weer opnieuw maar nu op een hoger niveau van bewustwording.
Zo spiraal je naar boven, onderweg naar de Goddelijke werkelijkheid.

De Kleine Arcana

De Kleine Arcana gaat over de dagelijkse beslommeringen en draagt de vier oerelementen vuur, water, lucht en aarde in zich, weergegeven door de vier kleuren Staven, Kelken, Zwaarden en Pentagrammen. Elke kleur bevat de nummers 1 t/m 10. Je hebt dus Staven 1 t/m 10, Kelken 1 t/m 10, Zwaarden 1 t/m 10 en Pentagrammen 1 t/m 10, waarbij aan elk getal een een getalskwaliteit kleeft. Als je een 1 trekt, heb je te maken met een potentieel, trek je een 2, met balans of dualiteit, trek je een 3 met…

De tarot is niet zomaar te doorgronden.
Er is studie voor nodig om hem te leren hanteren.

Hofkaarten

Hofkaarten leggen de verbinding tussen de Grote en de Kleine Arcana. Van elke kleur zijn er vier: Schildknaap, Ridder, Koningin en Koning. Zij worden ook wel persoonskaarten genoemd omdat ze in een legging iets vertellen over de rol die de persoonlijkheid erin speelt. 
De Schildknaap is de jongste van het stel en heeft betrekking op een ‘jonge’ energie die wel al aanwezig is, maar zich nog moet uitkristalliseren. Komt er een Ridder in het spel dan speelt het ego een rol, bij een koningin een zielsaspect en bij een Koning is het de geest die regeert over zijn eigen element.

Interpretatie

Een goede tarotist weet alle 78 kaarten op zich te interpreteren en in hun onderlinge samenhang. Ze worden in een bepaald patroon op tafel gelegd, afhankelijk van de tarotist, soort vraagstelling, beschikbare tijd e.a.

    Dit is het antwoord    

Voorbeeld van een legpatroon met de kaarten van A.E. Waite.

De middelste kaart laat een 'ik' zien, dat er voor vecht om iets te bereiken. Over de betekenis van de overige kaarten mag je zelf een idee vormen. Als je de muiscursor op een afbeelding zet, wordt de tekst zichtbaar waar de kaart betrekking op heeft.

  Dit is onbewust in me Dit speelt Dit is bewust buiten me
    Dit is wat ik verwacht  

Elke tarotkaart staat voor een bepaalde energie die in de kosmos aanwezig is. Bij het trekken van een kaart wordt uitgegaan van de wet van synchroniciteit: je trekt kaarten die synchroon lopen met jouw energie van dat moment.
En dan staat de Tarot natuurlijk bol van de symbolen. Eenzelfde symbool hoeft op een andere kaart niet dezelfde betekenis te hebben. Een slang b.v. kan staan voor transformatie (een slang vernieuwt door zijn oude huid af te gooien) maar ook voor het onbewuste, e.a.
Vanuit allerlei invalshoeken zijn er verbeeldingen over de kosmos in terug te vinden. De astrologie speelt er een rol in, de alchemie, de mythologie en de kabbala, een esoterische traditie die voortkomt uit de joodse religie.

Soorten decks

Zoals al gezegd, bestaan er verschillende decks van verschillende makers.
Een van de oudste sets is de Visconti-tarot uit de 15de eeuw. Het meest gebruikte het Rider Waite-deck - van Arthur Edward Wait die leefde van 1857-1942 - dat in veel tarotboeken beschreven wordt. Wie van kunstzinnige plaatjes houdt moet de kaarten van zijn tijdgenoot Aleister Crowley eens bekijken, een prachtige set, maar niet aan te raden voor een beginner om mee te werken.
Als je spiritueel bent ingesteld kan de Osho Zen Tarot iets voor je zijn, die werkt met kaarten die je flink wakker schudden omdat ze je direct in contact brengen met je gevoeligheid, intuÔtie, compassie, ontvankelijkheid, moed en individualiteit. Wie daar iets van wil ervaren kan de on-line tartotlegging doen, te vinden onder ‘Osho Zen Tarot Card Reading.’

Dit was een bijdrage van Lammy Reinders, tarotist.

Weten hoe ik werk?

Zie www.yogagroesbeek.nl, waar je tevens bij 'De reis van Hero' uitleg over De Grote Arcana vindt.. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken