InnerNedVoeding:
Inleiding
Voeding is om te voeden
Chinese voedingsleer - Basis
Chinese voedingsleer - Qi
Chinese voedingsleer - YinYang
Chinese voedingsleer - 5 elementen
Drank en eten
Voedingstemperatuur
Aanbevolen voeding
Wat terughoudend met..
Over koetjes en kalfjes
Thee tijd -over thee...
Heb jij het "juiste" gewicht?
Hoe verzuurd is je lichaam?

Over (groene) theeKleine advertenties:

Thee tijd

Het Thee verhaal voor koffie en theedrinkers door Eddy Quicken.

Ook als je een echte koffiedrinker bent zoals zovelen van ons, dan zul je van echte losse thee ook heel erg kunnen genieten, omdat thee ook alles geeft wat koffie zo lekker maakt, het is een prima opkikker (theeine = cafeine) maar het is gezonder en heeft veel meer variatie in smaken en soorten, en bovendien is het altijd en overal te verkrijgen.

Waarom ook alweer losse thee in plaats van zakjes.

Theeblaadjes zijn vele malen gezonder, want rijk voorzien van de voor ons lichaam weldadige stoffen als anti-oxydanten, vitaminen, sporenelementen, fluor, flavonoiden, en nog meer werkzame stoffen die een positieve invloed hebben op uw gezondheid. Losse blaadjes thee hebben meer smaak, zijn gevarieerder qua samenstelling en seizoen, en per theesoort wezenlijk anders van smaak. De keuze in losse theesoorten is bovendien 100-en malen groter en sinds internet ook gemakkelijk te verkrijgen. En wat veel mensen niet weten theeblaadjes zijn gewoon eetbaar. Chinezen gebruiken vaak theeblaadjes (van groene thee) als een gezonde groente in de rijst of in roerei, en in Taiwan, Thailand en Japan bakken ze zoete koekjes met een vulling van theeblaadjes als plaatselijke lekkernij. De thee die ze er eerst van gezet hebben drinken ze er lekker bij op.

De zakjesthee is stofthee en die staat meestal helemaal onderaan de kwaliteitsladder omdat deze thee erop gericht is om onder alle omstandigheden snel veel kleur en weinig smaak af te geven. Bovendien is hij in 99% van de gevallen danig gemelangeerd om altijd dezelfde smaakbeleving teweeg te brengen. Een mooi kopje thee met een constante kwaliteit dus. Theeliefhebbers scharen theezakjes derhalve onder de watertomaten en legbatterijkippen en andere onechte producten die nog maar een slap aftreksel zijn van wat het produkt oorspronkelijk waard was.

Over thee

Wat is thee? Thee is een struik met de naam Camellia, alle thee komt van deze plantenfamilie. De variatie in smaak en kleur van de verschillende soorten komt voort uit de groeiplaats, hoogte en ligging van de theetuin, meer of minder vocht, warmte, zon/schaduw enz., het plukseizoen, en de bewerkingen na de pluk. De fijnste met de hand geplukte twee topblaadjes van de eerste pluk geven de lekkerste hele zachte maar ook duurste thee. Machinaal geplukte thee van de laatste pluk is vele malen goedkoper, en die thee wordt vaak verwerkt tot zakjesthee. En daartussen in zit de rest.

Groene thee en zwarte thee, wat is het verschil?

Het kleurverschil tussen groene en zwarte thee komt door het fermentatieproces, dit is het roesten, het toevoegen van zuurstof aan het geplukte blad.
Groene thee blijft groen want dit is het ongefermenteerde blad van de Camelliaplant. Groene thee heeft de meest natuurlijke smaak, het blad wordt geplukt en meteen kort gestoomd om het fermentatieproces te stoppen, en daarna vaak gerold of gedraaid, gebroken of gemalen.
Zwarte thee is het gefermenteerde blad van dezelfde camelliaplant. Na de pluk wordt het blad gekneusd en uitgespreid in de zon of gedroogd in een droger om er al kerend veel zuurstof aan toe te voegen die het blad dan van oranje tot diepbruin tot zwart kleurt al naar gelang er zuurstof bij mag. Daarna wordt het blad gestoomd en gedraaid, soms gebroken, soms gemalen.
Oolong thee zit daar tussen in en is dus halfgefermenteerd. Het ondergaat verder dezelfde nabewerkingen. Er zijn dus in de basis maar drie soorten thee: Groen, Oolong en Zwart.

Over smaak valt nogal veel te twisten

Een mooi verhaal is dat de Japanse keizers hun plukkers ronduit verboden om parfum te gebruiken en zelfs sterk gekruid eten mochten ze niet hebben tijdens de pluk om de subtiele geuren van de thee niet te beinvloeden. De theeplukkers werden voor de keus gesteld te gehoorzamen of anders kop eraf.
Op het gebied van geur overnemen hadden deze keizers gelijk want thee neemt snel geur over (dus thee moet je altijd in een ander kastje bewaren ver van de kruiden die je in huis hebt).

Qua smaak loopt thee uiteen van een grondige aardachtige smaak (zoals Pu Ehr thee) tot een hele lichte hooiachtige grassmaak (zoals Chun Mee), en allerlei nuances van zoetig tot bitter er tussen in. Daarbovenop wordt thee heel vaak gemengd met bloemen of vruchten, of gestoomd, of boven een houtvuurtje gerookt of geroosterd enz. En dit geeft allemaal verschillende smaken aan de thee. Groene thee is altijd wat bitterder dan de zwarte thee die wij over het algemeen gewend zijn maar veel gevarieerder in smaak dan zwarte thee en nog veel gezonder dan de zwarte thee. Veel mensen die gewend zijn aan zwarte thee moeten groene thee eerst leren waarderen door het een tijdje te drinken.

Theesoorten

De beste zwarte thee komt van Darjeeling, India, dit is een gebied met een aantal wereldberoemde theetuinen aan de voet van de Himalaya. Een andere beroemde zwarte soort uit India is de Assamthee. De meeste groene thee komt uit China uit zeer uiteenlopende gebieden en variatie in kwaliteiten en daar zitten een aantal bijzondere lekkere soorten bij. Japanse groene thee is vrijwel altijd een kwaliteitsthee, de japanners zijn zeer kwaliteitsbewust en fanatieke aanhangers van thee met vergaande ceremonies en urenlange rituelen enz. in tegenstelling tot de Chinezen die in principe gewoon water koken en dat op de theeblaadjes gieten. Verder is er veel goede zwarte Ceylonthee. Maar er is ook thee uit Taiwan, Kenia, Indonesie en nog meer landen produceren redelijk tot goede thee.

Biologisch geteelde thee

Halverwege de jaren 80 zijn een aantal theeproducerende landen gestart met de biologische teelt en sindsdien zijn in deze tuinen geen bestrijdingsmiddelen, pesticiden en extra kunstmest meer gebruikt en wordt met natuurlijke bemesting gewerkt en met de hand geplukt. Nu na een jaar of 15 is deze thee bijzonder goed van smaak en de oogsten zijn uitstekend. De grootste afzetmarkt hiervoor is Amerika, in Europa is het nu pas voorzichtig maar 'steady' aan het groeien. Alle biologisch geteelde soorten zijn tegenwoordig gecertificeerd, de theetuinen waar deze vandaan komen staan onder streng overheidstoezicht en ze zijn zeer zuinig op hun kwaliteitsclaims.

Theezetten

Er zijn verschillende manieren van theezetten, sommige volken koken de thee mee met het water of maken er met boter en melk een soort soep van, wij kennen allemaal het zakje thee en het thee-ei. Een jaar of 30 geleden was er nog heel veel losse thee in de theepot met een zeefje. Eigenlijk komt het hier op neer om lekkere thee te zetten. (met een thee-ei of los)

  1. Pot en kopjes voorverwarmen (omspoelen met warm water is genoeg)
  2. Een theelepeltje thee per kop en een voor de pot is de vuistregel voor zwarte thee, en voor groene thee twee theelepeltjes.
  3. Het water kort koken anders verliest het zijn zuurstof en wordt het vlak van smaak.
  4. Opgieten kan meteen op zwarte thee, voor oolong en groene thee 1 minuut wachten anders kook je de blaadjes en komen de goede smaakstoffen niet meer vrij.
  5. De thee een paar minuten laten trekken. Smaken varieren hierin van 2 tot 8 minuten. Dit moet je zelf uitvinden.

Liever cafeinevrij

Thee cafeinevrij maken kun je het beste zelf doen; Gewoon water opgieten en tussen 15 sec. en 1 minuut alles afgieten, (alleen het vocht, niet de blaadjes) in dit eerste afgietsel zit de cafeine want die komt het eerste vrij. Daarna gewoon weer opgieten op dezelfde blaadjes en de thee een paar minuten laten trekken. De chinezen doen dat al eeuwen zo en noemen dat het wassen van de thee.

En dan nog een tip

Als je begint met thee moet je niet beginnen met de allerduurste kwaliteit topthee omdat je het verschil toch niet proeft met een andere losse thee van een goede kwaliteit. Dat komt later wel. (Het is net als met wijn en zodra je het verschil proeft gaat er een wereld voor je open).


Meer over voeding

Je hebt zojuist de in grijs weergegeven pagina gelezen. Kies een voorgaande of opvolgende pagina:

Inleiding
Voeding is om te voeden
Chinese voedingsleer - Basis
Chinese voedingsleer - Qi
Chinese voedingsleer - YinYang
Chinese voedingsleer - 5 elementen
Drank en eten
Voedingstemperatuur
Aanbevolen voeding
Wat terughoudend met..
Over koetjes en kalfjes
Thee tijd -over thee...
Heb jij het "juiste" gewicht?
Hoe verzuurd is je lichaam?


Tips en aanverwant

Meer over thee: http://thee.startkabel.nl en Thee liefhebbers


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken