InnerNedMeer over Tuina:
Geschiedenis van Tuina
Hoe Tuina werkt
Waarvoor Tuina?

Inleiding Chinese geneeskundeBoeken over oosterse wijsheid

Op zoek naar een therapeut?

: De hulpzoek wijzer :

Kleine advertenties:

Tuina therapeutische massage

Een artikel van Hans van Meteren  Over de auteur 
Over de auteur:[-]
Ik ben webmaster van InnerNed. Als je meer over me wilt weten kun je hier klikken.

Tuina is een massagevorm die is gebaseerd op de traditionele Chinese geneeswijze (TCM). Tuina betekent letterlijk: druk en wrijf.

Al meer dan 2000 jaar wordt Tuina (spreek uit als Twie na) in China gebruikt als lichaamswerktherapie. In het westen is Tuina vooral in Frankrijk en Amerika bekend en geliefd om zijn therapeutische 'impact'.

Net als bij de andere vormen van TCM gaat het er bij Tuina om in je lichaam een uitgebalanceerde en vrije stroom van Qi, de levenskracht, te herstellen. Op die manier krijgt het lichaam de kans zichzelf te helen. Tuina wordt ook preventief gebruikt.

Tuina is een massagevorm en er wordt, net als bij Shiatsu, druk uitgeoefend op bepaalde punten op de meridianen (energiebanen in je lichaam) om de stroom van Qi te be´nvloeden. Ook wordt gebruik gemaakt van allerlei handmanipulaties. Een Tuina behandeling kan worden gecombineerd met kruiden, kompressen en zalven.

Tuina is niet alleen een krachtige therapeutische aanvulling op andere oosterse en westerse massagetechnieken, maar het biedt vooral als zelfstandige therapie ongekende mogelijkheden door zijn verbinding met de schat aan kennis van eeuwen Chinese geneeswijzen.


Meer over Tuina:

Geschiedenis van Tuina
Hoe Tuina werkt
Waarvoor Tuina?


Meer over de traditionele Chinese geneeskunde:

Inleiding
Yin en Yang
Yin en Yang in je lichaam
Meridianen & acupunten
Acupunctuur
Moxatherapie
Shiatsu
Tuina
TCM vragenrubriek


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken