InnerNedYogastromingen:
Kundalini Yoga
Kripalu Yoga
Karma yoga
Jnana yoga
Hatha yoga
Dru Yoga
Bhakti yogaKleine advertenties:

Hatha yoga

Hatha Yoga is in het westen het bekendste yogapad. Het werd vooral bekend als een manier om je lichaam te ontwikkelen en stress te voorkomen of op te heffen. Het is jammer, dat dat ten koste is gegaan van de spirituele kant ervan. Hatha yoga is een compleet systeem om, wat men noemt, verlichting of zelfrealisatie te bereiken.

Wat Hatha Yoga omvat

Het complete "systeem" Hatha yoga omvat bepaalde lichaamshoudingen: Asana's, (het bekendste aspect van Hatha yoga in het westen), ademhalingsoefeningen (Pranayama), meditatie en Kundalini.

De ontwikkeling via dit pad loopt van het beoefenen van Asana's, tot die op een prettige, niet de aandacht opeisende manier, kunnen worden uitgevoerd. Daarna kunnen ademhalingsoefeningen worden gedaan. Gaandeweg is het de bedoeling, dat het fysieke aspect van de oefeningen plaats maakt voor een meer spirituele instelling, waarbij de oefeningen een manier van mediteren worden. De aandacht wordt gericht op wat de oefening bij je doet, wat er in je lichaam gebeurt, wat er met je adem gebeurt.

In een verder stadium kun je leren te voelen wat de stroom van Kundalini in je lichaam doet en kun je leren deze stroom in gang te brengen en te beheersen.

Het uiteindelijke doel is je in contact te brengen met jou, zoals je werkelijk bent. Je laten ervaren dat je energie bent en dat je in harmonie kunt zijn met alle andere lichamelijke en niet lichamelijke energieŽn om je heen en met de Grote Energiebron. Dat je geest een stil meer kan zijn waarin jouw ware Zelf zich spiegelt.

Hatha-yoga beoefenen is een goede keus, als je vooral lichamelijk bent ingesteld. Je kýnt Hathayoga beoefenen om alleen je lichaam in conditie te brengen en te houden, natuurlijk kan dat. Het uiteindelijke doel van Hatha-yoga is echter, zoals gezegd, om door middel van lichaams- en ademhalingsoefeningen een eenheid, een harmonie te bereiken of, in andere termen, een verbinding met God, hoe je je Hem, Haar of Het ook voorstelt.

De nadruk bij Hathayoga ligt bij het lichamelijke en speciaal bij de ademhaling als middel om de eenheid tussen mens en kosmos, God, het hogere of hoe jij het ook beleeft, te ervaren.

Misschien is jouw weg Hatha yoga, maar het kan evengoed Karmayoga, Rajayoga, Jnanayoga of Bhakti yoga zijn. En misschien ontwikkel je wel je eigen "yogavorm". Niets is dodelijker voor je spirituele ontwikkeling dan iets in een hokje te willen stoppen, dan fanatisme of een oogkleppenmentaliteit.


Meer Yoga stromingen

Inleiding
Kundalini Yoga
Kripalu Yoga
Karma yoga
Jnana yoga
Hatha yoga
Dru Yoga
Bhakti yoga


Meer over Yoga

Wat is Yoga eigenlijk?
Ademen
Vragen over yoga
Yogastromingen
Yoga voor kinderen
Yoga avontuur voor kinderen
Zwangerschapsyoga
Open yoga-uur Nijmegen
De Zonnegroet


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken