InnerNedYogastromingen:
Kundalini Yoga
Kripalu Yoga
Karma yoga
Jnana yoga
Hatha yoga
Dru Yoga
Bhakti yogaKleine advertenties:

Karma yoga

Een artikel van Hans van Meteren  Over de auteur 
Over de auteur:[-]
Ik ben webmaster van InnerNed. Als je meer over me wilt weten kun je hier klikken.

Onzelfzuchtige actie

Wat we doen doen we meestal om een verlangen in onszelf te bevredigen. Het vervelende is alleen, dat zodra een verlangen is vervuld, het plaats maakt voor een nieiw verlangen. Het houdt maar niet op, of het nu gaat om een nog snellere auto, een nog groter huis of..... de zoektocht naar verlichting.

Karma Yoga wil die spiraal doorbreken door je te leren iets te doen zonder gespitst te zijn op het resultaat of wat je ermee kunt winnen. Je doet wat er gedaan moet worden, zonder je druk te maken over het resultaat. Het komt wel een beetje bij wat de Chinezen Tao en Woe Wei noemen.

Het mooie is, dat je door niet op resultaat uit te zijn compleet kunt bezig zijn met wat er op dat moment voorligt. Je bent helemaal "in het moment", dus in meditatie en als gevolg daarvan kun je je helemaal richten op je "werk" als zodanig en niet op het resultaat (dat daardoor gegarandeerd beter wordt).

Karma-yoga lijkt me echt iets voor jou, als je op handelen bent gericht, en je handelen niet zelfgericht wil laten zijn, maar het resultaat daarvan wilt opdragen aan God, wat of wie je daaronder ook wilt verstaan. Wat je doet, doe je niet voor jezelf, je doet het zelfs niet om iets te bereiken. Karma yoga is dus de yogaweg die zich richt op handelen. Daarom kun je deze weg vaak goed in je leven integreren als je op handelen, op activiteit bent gericht.

Vivekananda zegt daarover: "Het is een dwaling te menen, dat vreugde het doel is. Alle ellende in de wereld vloeit daaruit voort, dat de mensen in hun dwaasheid geluk als het ideaal beschouwen, waarnaar ze moeten streven. Na een poos bemerkt de mens, dat hij niet op weg is naar geluk, maar naar kennis, dat zowel vreugde als leed grote leermeesters zijn en dat hij van het kwade evenveel leert als van het goede."

Dat besef, zal bij iemand die Karma yoga als weg kiest, de leidraad in zijn leven worden.

Misschien is jouw weg Karma yoga, maar het kan evengoed Bhaktiyoga, Rajayoga, Jnanayoga of Hathayoga zijn. En misschien ontwikkel je wel je eigen yoga-vorm. Niets is dodelijker voor je spirituele ontwikkeling dan iets in een hokje te willen stoppen, dan fanatisme of een oogkleppenmentaliteit.

Over Karma-yoga kun je lezen in het prachtige boek van Vivekananda: Karma Yoga & Bhakti yoga, verschenen bij Ankh Hermes.


Meer Yoga stromingen

Inleiding
Kundalini Yoga
Kripalu Yoga
Karma yoga
Jnana yoga
Hatha yoga
Dru Yoga
Bhakti yoga


Meer over Yoga

Wat is Yoga eigenlijk?
Ademen
Vragen over yoga
Yogastromingen
Yoga voor kinderen
Yoga avontuur voor kinderen
Zwangerschapsyoga
Open yoga-uur Nijmegen
De Zonnegroet


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken