InnerNedYogastromingen:
Kundalini Yoga
Kripalu Yoga
Karma yoga
Jnana yoga
Hatha yoga
Dru Yoga
Bhakti yoga


Wat is Yoga eigenlijk?
Ademen
Vragen over yoga
Yogastromingen
Yoga voor kinderen
Yoga avontuur voor kinderen
Zwangerschapsyoga
Open yoga-uur Nijmegen
De Zonnegroet

Meer in Spiritualiteit:
Yoga
MeditatieKleine advertenties:

Yogastromingen

Een artikel van Hans van Meteren  Over de auteur 
Over de auteur:[-]
Ik ben webmaster van InnerNed. Als je meer over me wilt weten kun je hier klikken.

Yoga, het Om-tekenBinnen de yoga worden enkele hoofdrichtingen onderscheiden. Ik raad je aan die vorm kiezen, waartoe je je, bijvoorbeeld door je karakter, het meest aangetrokken voelt en die je het beste in kunt passen in het leven dat je leidt. Je kunt je voorstellen dat iemand die vooral op zijn gevoel is gericht of een teruggetrokken bestaan leidt, een andere keuze zal maken dan een druk bezette zakenman die het ook nog van zijn intellect moet hebben. Geen enkele methode is beter of slechter dan de andere.

Het gaat meer om het hoe dan het wat....

Eťn van de belangrijkste dingen is, dat het niet geforceerd gaat, dat je yoga kunt inpassen in het leven dat je leidt, want het gaat er vooral om dat je zonder al te grote problemen regelmatig kunt oefenen. Geregeld oefenen is echt belangrijk, evenals je houding en daarmee bedoel ik vooral: je innerlijke houding.

Yoga is geen pose, maar een innerlijke beleving. Als je je oefeningen doet, je mantra's zingt, je richt op jouw voorwerp van verering of filosofeert over het goddelijke (allemaal manieren die bij de stromingen worden uitgelegd) kijk dan wat het bij jou van binnen doet, hoe jij je erbij voelt, hoe het in jouw lichaam voelt, wat er met je adem gebeurt. Probeer het van binnenuit te beleven.

De keuze voor een bepaalde yogaweg is dus niet een kwestie van wat beter is, maar wat beter voelt. Wat voor jou de manier is. Dat is tenminste mijn mening.

Uiteindelijk hebben alle yogastromingen ten doel je eigen energieŽn te ontwikkelen, ze te beheersen, dat wil zeggen: je er niet door op sleeptouw te laten nemen, ze te integreren in je persoonlijke leven en ze te concentreren om uiteindelijk datgene te bereiken dat je deed besluiten yoga te gaan doen.

Daarbij maakt het niet uit of dat verlangen nu ontspanning is of vereniging met "iets" of "iemand" die jij ziet als de uiteindelijke bron van alles. Het maakt niet uit hoe je het noemt: harmonie, God, Liefde: jij hebt jouw verlangen naar "iets" en jouw verlangen is de motor.

Een meester kan een grote hulp op je pad zijn. Een levende meester,of een van de groten uit de geschiedenis.

Om je een beeld te geven van enkele stromingen en meesters ga ik op deze InnerNed pagina's in op: Kundalini Yoga
Kripalu Yoga
Karma yoga
Jnana yoga
Hatha yoga
Dru Yoga
Bhakti yoga

Je hebt zojuist de in grijs aangegeven pagina gelezen. Kies uit een voorgaande of opvolgende pagina om meer te weten te komen over Yoga:Yoga, het Om-teken

Inleiding
Wat is Yoga eigenlijk?
Ademen
Vragen over yoga
Yogastromingen
Yoga voor kinderen
Yoga avontuur voor kinderen
Zwangerschapsyoga
Open yoga-uur Nijmegen
De Zonnegroet

Vragen over yoga?

 

Meer in Spiritualiteit:
Yoga
Meditatie


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken