InnerNedOver Yoga:
Wat is Yoga eigenlijk?
Ademen
Vragen over yoga
Yogastromingen
Yoga voor kinderen
Yoga avontuur voor kinderen
Zwangerschapsyoga
Open yoga-uur Nijmegen
De Zonnegroet
de Zonnegroet.

Kleine advertenties:

Vragen over Yoga

Een artikel van Hans van Meteren  Over de auteur 
Over de auteur:[-]
Ik ben webmaster van InnerNed. Als je meer over me wilt weten kun je hier klikken.

Vraag: In verband met yoga zie ik vaak zo'n vreemd teken dat een beetje op het getal 30 lijkt. Wat betekent dat?

Een vraag die al een paar keer is gesteld.
Het teken stelt de klank AUM voor. Volgens een artikel in het tijdschrift Prana stellen de drie gebogen lijnen het lichamelijke, het mentale en het supramentale voor. De "halve maan" stelt de eeuwigheid voor, de punt erboven de Waarheid, dat, wat al wat bestaat te boven gaat.
Je zou kunnen zeggen: boven al wat bestaat: het lichamelijke, het mentale en het supramentale is er de Waarheid, die eeuwig is. Het zou kunnen zijn dat de woorden (of klanken) AUM en AMEN aan elkaar verwant zijn.

Vraag: Wat betekent het woord Yoga eigenlijk

Het woord yoga is een oud-indisch woord, dat "vereniging" betekent. Het heeft dezelfde stam: "jug" als ons woord "juk". Een juk vormt een verbinding, bijvoorbeeld tussen twee dieren.
Yoga wil tegenstellingen, die spanningen oproepen, verbinden; je laten zien dat het tegendelen zijn: twee kanten van n medaille.
Yoga geeft zo een weg aan om de spanning die voortvloeit uit innerlijke conflicten (die ieder mens nu eenmaal kent) kwijt te raken. Daarmee komt er ruimte om de eenheid achter de tegendelen te ervaren.

Vraag: Zijn er boeken die je aan kunt raden?

Geen enkele yogavorm kun je uit een boek leren. Je hoort het van iedereen die het heeft geprobeerd en later lessen volgt. Maar er zijn ook boeken die niet zozeer de techniek van de yoga tot onderwerp hebben, maar je meer vertellen over de achtergronden. Boeken die je kunnen inspireren.

Als het om Hatha yoga gaat is n van die boeken die tot mijn favorieten behoren "Yoga als kunst van het ontspannen" van Wolter A. Keers, Jacques Lewensztain en Kumari Malavika. Prisma 2522. Ik dacht niet dat het nog in de boekwinkel te koop is.
Over Raja yoga, Jnana yoga, Karma- en Bhaktiyoga zijn een paar mooie boeken verschenen van Swami Vivekananda (1862 - 1902). Uitgever: Ankh Hermes. Ik zag ze nu ook alle gebundeld in de boekhandel liggen.

Vraag: Ik lees over allerlei soorten yoga. Wat zijn de verschillen?

Dat is een veel gestelde vraag. Daarom heb ik er een paar pagina's aan gewijd. Voor een start ga je naar Yogastromingen.

Vraag: ik zoek een Yogadocent

Steeds meer docenten vermelden hun praktijk op InnerNed. Hier is dan ook een   overzicht.
Stel jouw Yogadocent voor zich hier ook te laten vermelden!

Vraag: Ik heb zo weinig tijd om yoga te doen... is er een snelle manier?

Nee, niet echt. Yoga is er nu juist voor om rustig en met aandacht te doen. Maar....als je er de rust voor kunt opbrengen en er een kwartiertje met je aandacht bij wilt en kunt zijn, is de Zonnegroet een goed alternatief voor een langere Yogasessie, al zul je altijd draan de voorkeur willen geven als je echt vooruit wilt gaan. 


Meer over Yoga

Je hebt zojuist de in grijs aangegeven pagina gelezen. Kies uit een voorgaande of opvolgende pagina om meer te weten te komen over Yoga:Yoga, het Om-teken

Inleiding
Wat is Yoga eigenlijk?
Ademen
Vragen over yoga
Yogastromingen
Yoga voor kinderen
Yoga avontuur voor kinderen
Zwangerschapsyoga
Open yoga-uur Nijmegen
De Zonnegroet


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken