InnerNed


Meer over yoga
Inleiding
Wat is Yoga eigenlijk?
Ademen
Vragen over yoga
Yogastromingen
Yoga voor kinderen
Yoga avontuur voor kinderen
Zwangerschapsyoga
Open yoga-uur Nijmegen
De Zonnegroet


Boeken over astrologie

Kleine advertenties:

Kinderyoga

Twee decennia  geleden was het nog tamelijk overzichtelijk om kind te zijn; overdag ging je  naar school en daarna (buiten)spelen. Behalve op woensdagmiddag, dan was er  kindertelevisie. Eventueel zwemles of voetballen in het weekend, maar verder waren er weinig verplichtingen. 

Tegenwoordig is dat anders. Kinderen  ‘moeten’ veel; niet alleen worden er prestaties verwacht op school, maar ook daarbuiten is het druk. Regelmatig worden er op het schoolplein agenda’s getrokken om afspraken te kunnen maken. Tel daarbij op de lawine aan informatie en keuzemogelijkheden die de huidige vierentwintiguurs - maatschappij over kinderen uitstort (de hele dag door televisie, coole websites die bezocht móeten worden, msn-en met je vriendjes) en het begrip ‘kinderstress’ is geboren. Er is zoveel waarover nagedacht moet worden.

Helen Purperhart: “Ik zie het aan de kinderen die ik kinderyoga geef: ze zitten allemaal te wiebelen en hebben constant de aandacht van anderen nodig. In deze maatschappij is er continu afleiding van buitenaf. Kinderen kunnen nog maar moeilijk ‘op zichzelf’ zijn.” 

Er zijn kinderen die een druk leven vol activiteiten prima aankunnen. Maar er is ook een grote groep kinderen voor wie dat niet geldt. Zij krijgen problemen in een maatschappij die steeds drukker wordt, en steeds meer van kinderen vraagt.” Het zijn  vooral de sociale, geďnteresseerde, gevoelige kinderen die de dupe zijn. Zij kunnen zich moeilijk afsluiten voor alle prikkels die de hele dag door op ze  af komen. Ze vinden het moeilijk om nee te zeggen, en ze doen niet alleen  véél, maar willen dat ook nog allemaal góed doen. Dat is niet zo vreemd, in  een maatschappij waar prestaties erg belangrijk zijn. 

Kinderyoga kan daarbij  een steuntje in de rug zijn. De bedoeling van yoga  is dat de kinderen zich op een leuke en ontspannen manier met hun lichaam en  geest bezighouden. Daarvoor is het van belang dat ze zich veilig voelen. Stelregel één is dan ook dat niets moet en niets gek wordt gevonden. Wil een  kind met open ogen een oefening doen? Prima, yoga verplicht tot niets. 

Kinderyoga geeft kinderen kracht, balans en is waardevol voor het verbeteren van de lichaamshouding, het zelfvertrouwen, de concentratie en het zelfbewustzijn. Bij kinderyoga gaat het om het plezier en niet om de techniek en prestatie. Kinderyoga is speels van opzet, we gaan op avontuur in het oerwoud, stampen als een olifant, brullen als een sterke leeuw en staan heel stil als een boom. Je ervaart hoe je de allerdaagse drukte los kunt laten door je voor te stellen dat je zorgen meestromen met de rivier naar zee. De lessen zijn iedere keer anders maar er komen wel een aantal vaste onderdelen aan bod zoals: warming-up, meditatie, yogahoudingen, spel en visualisatie. Ook wordt er in een kringgesprek aandacht besteed aan normen en waarden.

Yoga leefregels

Yoga is gebaseerd op de visie dat je verbonden bent met alles wat leeft op aarde. Het maakt daarbij niet uit of het nu om mensen, dieren, planten, aarde, lucht of water gaat.
Wat voor invloed yoga op kinderen heeft en wat kinderen ervan oppikken, verschilt van kind tot kind. Bij kinderen tot zes jaar werkt Helen veel meer vanuit het spel en bij de oudere kinderen komt er een stukje bewustwording aan te pas.

De kinderyoga lerares vertelt ons: “Vooral de wat oudere kinderen vinden het interessant om over zichzelf na te denken. Ze willen weten wat voor invloed hun denken en doen op hun leven heeft. Yoga kan een goed hulpmiddel zijn om een gesprek op gang te brengen door bijvoorbeeld te praten over leefregels die universeel zijn voor alle mensen. Een van de leefregels betreft de onthoudingen. Je onthoudt je van allerlei slechte gewoonten op het gebied van geweld, leugens, diefstal en begeertes. Het zijn morele geboden met betrekking tot de buitenwereld. Een andere leefregel wordt gevormd door voorschriften die voortvloeisels zijn uit de onthoudingen. Ze gaan over vijf gezonde gewoonten met betrekking tot jezelf. Je ontwikkelt jezelf door zuiverheid, tevredenheid, zelfdiscipline, zelfstudie en overgave te beoefenen. Zonder de leefregels zou het beoefenen van yoga veel weg hebben van gymnastiek, maar yoga is meer dan dat.

DIERENDANS

Stel je voor dat je een slang bent die rustig in zijn holletje ligt. Je hoort het geluid boven de grond. Luister maar goed naar de geluiden om je heen. Je komt langzaam  met je hoofd omhoog om te kijken wat er aan de hand is. Met een sissend geluid komt je naar buiten liggend op je buik. Je strekt je bovenlichaam omhoog en steun op je armen. Kijk links en rechts over je schouders. De slang verandert in een hond.  Breng je billen omhoog, strek je benen. Kom in de hondhouding door op handen en voeten te staan en kijk zoveel mogelijk tussen je handen naar je navel.De hond wordt een kikker door naar voren naar je handen toe te springen. Spring een aantal keer in een snel tempo als een kikker omhoog.Ga op je knieën zitten en strek je armen naar achteren langs je lichaam. Je zit nu in de muis-huiding. Leg je voorhoofd op de grond en sluit je ogen. Je bent nu een muisje dat uitrust in zijn holletje.Je komt langzaam omhoog en verandert in een boom. Je armen komen eerst omhoog, dan je lichaam, je strekt je benen en tot slot hef je je hoofd op. Je staat nu rechtop. Zet je gewicht op je linkerbeen en zet je rechtervoet aan de binnenkant van je linkerbeen. Blijf even stevig staan als een boom. Doe de oefening opnieuw en wissel op het eind van been. Informatie

Helen Purperhart is auteur van het kinderyoga werkboek: ‘Het yoga avontuur voor kinderen’  en de kinderyoga cd’s Yoga voor kinderen en het Kinderyoga oerwoudavontuur. Daarnaast verzorgt Helen Purperhart de Kinderyoga Docentenopleiding en diverse kinderyoga workshops. Voor meer informatie: www.kinderyoga.nl of tel: 036-5465522.
De tekeningen op deze pagina zijn afkomstig uit het boek van Helen. Ze zijn gemaakt door B@rbara.nl (http://www.rbara.nl/)


Meer over Yoga

Inleiding
Wat is Yoga eigenlijk?
Ademen
Vragen over yoga
Yogastromingen
Yoga voor kinderen
Yoga avontuur voor kinderen
Zwangerschapsyoga
Open yoga-uur Nijmegen
De Zonnegroet


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken