InnerNedMeer over Yoga:
Wat is Yoga eigenlijk?
Ademen
Vragen over yoga
Yogastromingen
Yoga voor kinderen
Yoga avontuur voor kinderen
Zwangerschapsyoga
Open yoga-uur Nijmegen
De Zonnegroet

Yoga-docent? Klik voor een gratis vermelding op deze site.Kleine advertenties:

Yoga voor kinderen

Een bijdrage van Simon van der Zwan

Yoga voor kinderen wordt op een andere manier gegeven dan de yoga voor volwassenen.

De lessen moeten in ieder geval altijd plezierig zijn. De yogaoefeningen worden op een speelse, aangepaste wijze aan de kinderen aangeboden.

De oefeningen vragen wel eens inspanning en niet alle oefeningen zijn voor ieder kind even makkelijk, maar in zijn totaliteit  beoogt kinderyoga in een veilige omgeving een uurtje nuttig Ún plezierig met je eigen lichaam bezig zijn.

Kinderen merken dat ze zich beter gaan voelen als ze met yoga bezig zijn.

Het maakt kinderen meer bewust van het eigen lichaam en het functioneren ervan.

Een yogales voor kinderen bestaat uit  verschillende delen: lichamelijke oefeningen, ademhalingsoefeningen en ontspanning  spelen daarin een belangrijke rol.

De namen die de verschillende oefeningen, de asana’s, hebben worden volop gebruikt. Niet zelden worden ze aangevuld met allerlei dierenhoudingen en eigenschappen om de oefeningen in te passen in een verhaal of een thema waaraan de les wordt opgehangen.

Het leukste zijn de vondsten van de kinderen zelf waardoor het repertoire voortdurend wordt vergroot.

Ooit gehoord van asana’s als: kwal, krab en bewegend zeewier? Bij yoga voor kinderen is alles mogelijk!

Bij iets oudere kinderen verdient het aanbeveling de goede benaming niet uit het oog te verliezen, het is een verschil tussen: kijk deze oefening lijkt op een mooie fakkel en: de naam van deze oefening is kaars of dit is een schouderstand.

Steeds wordt rekening gehouden met de mogelijkheden van kinderen in het algemeen Ún met de mogelijkheden van ieder individueel kind.

Ook wordt aandacht besteed aan het leren uiten van gevoelens. Dit kan met gesprekjes, maar ook met behulp van tekenen of andere creativiteitsvormen.

Op verschillende manieren speelt muziek een rol in de lessen.

Het belang van Yoga voor je kind

Voor alle kinderen kan yoga nuttig zijn. Je hoeft dus geen problemen te hebben om met yoga bezig te zijn.

Daarnaast kan yoga een gunstig effect hebben bij kinderen die wel om een of andere reden in hun functioneren belemmerd worden.

Yoga voor kinderen kan o.a. een gunstige rol spelen bij kinderen die problemen hebben met de concentratie, co÷rdinatie, ademhaling, beweging/motoriek, slapen, angsten en gedrag.

Er zijn lessen voor verschillende leeftijdsgroepen, de lessen worden aangepast aan de fysieke mogelijkheden van de kinderen.

Kinderen van bijvoorbeeld vier jaar hebben nog geen goed evenwichtsgevoel. Pas als kinderen zo oud zijn dat de schedelbeenderen voldoende zijn volgroeid wordt de kopstand geoefend. De verhouding van de verschillende lichaamsdelen verandert in de loop der jaren waardoor voor iedere leeftijd bepaalde oefeningen meer geschikt zijn. Ook hiervoor geldt: de oefeningen moeten met plezier gedaan kunnen worden.

Hieronder volgt informatie die is bedoeld voor kinderen die misschien aan yoga willen gaan doen.

Wat is Yoga.

Tijdens de lessen doen we een aantal dingen, over de belangrijkste vertel ik iets:

Asana's

Asana is het yogawoord voor oefening.
Yoga is niet alleen maar op je hoofd staan of stil zitten. Er zijn makkelijke en moeilijke oefeningen. Je wordt er gezond en lenig van, je voelt je prettiger en je kunt je door de oefeningen beter concentreren.

Veel oefeningen hebben een planten of dieren naam. Er zijn ook oefeningen met een rijmpje. Je kunt ze daardoor makkelijker onthouden.

Soms krijg je papier mee waarop staat hoe je een oefening moet doen of waar het rijmpje op staat.

Daarmee kun je ook thuis iets aan yoga doen als je dat wilt.

Pranayama

Pranayama is het yoga-woord voor ademhalen.

Door goed ademen wordt je minder snel ziek en krijg je meer energie. Bij de oefeningen hoort ook goed ademhalen.

Als je goed ademhaalt zul je merken dat de oefeningen makkelijker worden.

In de les oefenen we verschillende manieren om adem te halen.

Ontspanning

Op school en thuis moet je veel nadenken. Soms kun je niet eens meer stoppen met denken. Het is voor je hoofd en je lichaam heel goed om regelmatig aan fijne dingen te denken, of om aan niets te denken. Of om naar muziek te luisteren. Dit noemen we ontspanning.

Na een ontspanning kun je weer beter nadenken.

Wat neem je mee naar de yogalessen

De kleren die je aan hebt tijdens de lessen moeten makkelijk zitten, je moet je er goed in kunnen bewegen.

Een grote handdoek is prettig om op te liggen.

Om op je matje een eigen plekje te kunnen maken mag je in veel lessen voor kinderen een eigen knuffel meenemen die de les gezellig mee kan doen.

Verder

Als je je niet helemaal lekker voelt of dingen niet kunt doen omdat je iets bezeerd hebt mag je toch komen, als je dat zelf graag wilt. Vertel het wel even tegen de yogaleraar zodat die er in de les rekening mee kan houden.

Tijdens de yogalessen hebben we hopelijk veel plezier.

Natuurlijk moeten de lessen ook geen rommeltje worden, daarom zijn er een paar regeltjes die in de meeste lessen gelden:

  • Yoga is rust

  • yoga is respect hebben

  • yoga is aardig zijn, voor elkaar en voor jezelf, we lachen iemand dus nooit uit.

  • we praten niet door elkaar.

  • we gaan voorzichtig met de spullen om

  • we ruimen na afloop alles op.

  • yoga is geen wedstrijd, je doet het altijd goed.

  • Als je een of meer oefeningen niet mee kunt doen mag je best even niets doen, zorg er wel voor dat de andere kinderen gewoon door kunnen gaan.

  • Ga voor de les naar de w.c., als het echt niet anders kan mag dat ook wel tijdens de les, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling.

In de yoga lessen praten we wel eens over wat je voelt, wat je leuk of niet leuk vindt of wat je hebt meegemaakt. Ook als je iets gemaakt hebt kan het prettig zijn er iets over te vertellen. Het is ook goed om iets van een ander te horen, ook al zijn dat minder leuke dingen. Een belangrijke afspraak hierbij is: als je niets wilt vertellen, vertel je gewoon niets.

Aan het eind van de les maken we vaak een tekening of we knutselen iets. Veel kinderen bewaren die tekeningen, je kunt ze bijvoorbeeld inplakken.

In de yoga kun je op verschillende manieren zitten.

Nieuwsgierig geworden? Wil je weten hoe dat gaat? Kom eens kijken!


______________________________
Meer over Yoga

Je hebt zojuist de in grijs aangegeven pagina gelezen. Kies uit een voorgaande of opvolgende pagina om meer te weten te komen over Yoga:Yoga, het Om-teken

Inleiding
Wat is Yoga eigenlijk?
Ademen
Vragen over yoga
Yogastromingen
Yoga voor kinderen
Yoga avontuur voor kinderen
Zwangerschapsyoga
Open yoga-uur Nijmegen
De Zonnegroet


Over de auteur

Simon van der Zwan. "Mijn groepslessen Yoga voor kinderen worden gegeven op de donderdag, van 16.00 uur tot 17.00 uur (7 tot 10 jaar)en van 17.15 uur tot 18.15 uur (9 tot 13 jaar)
Kosten: 32,50 per maand, inschrijfgeld 10,- betaling een maand vooruit, opzegtermijn een maand. Plaats: Yoga Studio De Cirkel, Wognumstraat 126 Den Haag
Daarnaast zijn individuele lessen mogelijk, fl 35,- per keer. Op afspraak, Adres Arch. Jan Wilsstraat 19 Den Haag
Info is ook te vinden op www.yogales.nl


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken